Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Prvi kupci bit će priključeni na plinovod u proljeće 2011.

Autor: Siniša Klarica

21.04.2010. 22:00
Prvi kupci bit će priključeni na plinovod u proljeće 2011.


EVN Grupa je vodeća međunarodna energetska kompanija koja se bavi energetikom i uslugama vezanim za zaštitu okoliša. Njen središnji ured smješten je u Austriji, a prisutna je u 18 zemalja u Europi i zapošljava više od 9.000 djelatnika
EVN Hrvatska, kompanija koja je potpisala koncesijski ugovor sa Zadarskom županijom o distribuciji zemnog plina, otvorila je svoj ured i Centar za kupce u Zadru. Peter Layr, član Uprave EVN AG, Walter Krecht, tehnički direktor EVN-a Hrvatska, Evelyn Panis, komercijalna direktorica EVN-a Hrvatska i Manfred Siebert, voditelj EVN-ova Centra za kupce u Zadru, tom prilikom predstavili su kompaniju EVN i njene planove za Zadarsku županiju i Dalmaciju. Svečanom otvorenju je, uz druge uvažene goste iz Zadarske županije, Grada Zadra, gradskih i županijskih institucija, prisustvovao i Đani Bunja, zamjenik župana Zadarske županije.
Kao što je otprije poznato EVN Hrvatska planira početi izgradnju plinovoda u Zadru i Zadarskoj županiji u jesen 2010. Prvi kupci bit će priključeni na plinovod u proljeće 2011. Točan vremenski plan realizacije ovisi o završetku građevinskih radova koje izvodi Plinacro, zadužen za spajanje Dalmacije na glavni plinovod u sjevernoj Hrvatskoj. Zemni plin bit će dostupan kućanstvima, industriji i komunalnim ustanovama za grijanje, hlađenje, kuhanje, opskrbu toplom vodom i proizvodne procese. Služit će za smanjenje troškova, jamčenje sigurne opskrbe plinom i smanjenje emisija ugljičnog dioksida.
Osim koncesijskog ugovora za Zadar, Biograd n/m i Benkovac u Zadarskoj županiji, EVN Hrvatska potpisao je koncesijske ugovore za Split, Solin, Kaštela, Trogir, Dugopolje, Klis, Siget u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a dobio je i koncesiju za distribuciju plina za Šibenik, Drniš, Knin, Vodice, Bilice, Tribunj, Pirovac, Tisno i Murter-Kornati u Šibensko-kninskoj županiji. Ukupna investicija iznosit će 105 milijuna eura, a bit će izgrađeno 1.450 kilometara plinovoda, na koji će se moći priključiti 130.000 kupaca. EVN Hrvatska jedan je od vodećih investitora u Republici Hrvatskoj.
EVN Grupa je vodeća međunarodna energetska kompanija koja se bavi energetikom i uslugama vezanim za zaštitu okoliša. Njen središnji ured smješten je u Austriji, a prisutna je u 18 zemalja u Europi i zapošljava više od 9.000 djelatnika. EVN ima više od 50 godina iskustva u plinskoj djelatnosti – eksploataciji, skladištenju, nabavi, trgovini, transportu i distribuciji plina. Električnom energijom, plinom, vodom i toplinskom energijom opskrbljuje više od tri milijuna kupaca. Također, EVN posjeduje 1.819 MW proizvodnih kapaciteta, više od 80 postrojenja za pitku vodu i preradu otpadne vode za preko deset milijuna ljudi i dva postrojenja za termičku obradu otpada. U Hrvatskoj je ova tvrtka prisutna od 2007. kroz djelatnost svoje sestrinske kompanije WTE, koja vodi postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda u Zagrebu.