Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Central otvara vrata Zadranima

21.04.2011. 22:00
Central otvara vrata Zadranima


Danas u 10 sati na Kalelargi svoja vrata gostima otvara Central bar, čime ujedno prestaje s radom caffe bar Viaz. Iako je naziv bara one sentimentalnije Zadrane odmah asocirao na nekadašnju Kavanu Central, gdje su urbani Zadrani više od sto godina ispijali kavice i čitali tiskovine, riječ je ipak samo o novini koju u svoje poslovanje pred sam početak turističke sezone uvodi vlasnik, tvrtka Jadera d.o.o.
– Kako je na snagu došao zakon o zabrani pušenja u zatvorenim ugostiteljskim objektima, umjesto da ugrađujemo ventilacijski sustav, mi smo odlučili izmijeniti ponudu. Naime, umjesto dosadašnjeg caffe bara koji se bazirao više na nekom noćnom điru, s izmjenama koje smo unijeli, sendvičima, pizzetama i slasticama splitskog Bobisa te potpuno izmijenjenim interijerom, Central bar ima sva obilježja dnevnog lokala – rekao je Luka Nižić, direktor Miaco Adrije, tvrtke u čijem je vlasništvu Jadera d.o.o., vlasnik susjednog prostora, u kojemu se nekada nalazila gradska Kavana Central, sagrađena još davne 1891. godine na temeljima ruševne crkve Sv. Katarine.
Kavana je svoja vrata zauvijek zatvorila u ljeto 2004. godine, a jedan od suvlasnika, Neven Stojaković, prestanak rada obrazložio je financijskim razlozima i previsokom najamninom i troškovima. Tijekom sedam godina otkako se Kavana zatvorila, u tom su se prostoru otvarale i zatvarale razne trgovine, a Zadar koji posljednjih godina nosi laskavu titulu najperspektivnijeg hrvatskog grada nema svoju gradsku kavanu. Otvaranje Central bara u prostoru pokraj nekadašnje istoimene kavane, čini se, tek je podsjetnik na tu činjenicu.
 


NASTAVAK ODUMIRANJA POLUOTOKA: Zatvoren i Caffe Ambiental


Odumiranje Poluotoka je činjenica o kojoj se govori već duže vremena, a nakon trgovina počeli su se zatvarati i kafići, o čemu svjedoči i zatvaranje caffea Ambiental. Kako stoji u objašnjenju koje je na vratima ostavila vlasnica, objekt se zatvara zbog onemogućenog daljnjeg normalnog poslovanja pri čemu su navedene stalne anonimne prijave susjeda. Podsjetimo, caffe Ambiental je 2006. godine bio dobitnik nagrade “Nasmiješeno sunce” priznanja koje Grad Zadar i TZ Grada Zadra dodjeljuju zaslužnima za uspjeh sezone. Neslužbeno doznajemo kako razlog zatvaranju do daljnjeg nije buka, zbog čega su stanari iz zgrade više puta prijavljivali susjedni Shine bar, nego prijave zbog ventilacije i pušenja. Građani koji su običavali tamo piti kavu ističu kako je Ambiental jedan od rijetkih kulturnih kafića u gradu u kojemu je usluga bila profesionalna te se nadaju kako će se pronaći način da se ponovno otvori.