Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Izmještaju se zone koje nisu primjerene urbanom tkivu grada

21.04.2011. 22:00
Izmještaju se zone koje nisu primjerene urbanom tkivu grada


Ovim planom također stvaramo realne mogućnosti širenja infrastrukture s ciljem da ne rušimo postojeće objekte svugdje gdje je moguće, kaže Matko Segarić
U Gradskoj vijećnici u Zadru započeo je javni uvid u Izmjene i dopune Prostornog plana Grada Zadra. Prema riječima gradskog pročelnika za graditeljstvo Matka Segarića ovim izmjenama PP-a, prvenstveno se omogućuju transformacije podiskorištenih prostora kao što su poslovne i turističke zone. One većinom postaju zone mješovite namjene kao što je, primjerice, dosadašnja zona Suha kod Sushinea bara u Diklu, a koja nema uvjeta se u cijelosti realizirati kao turistička, iako su prije 2004. imali takve zone koje su imale tu namjenu.
– Također se rješavaju pitanja bivših proizvodnih i skladišnih prostora kao što su Bagat, Tvornica kruha, Uvala Bregdetti – bivša Zadranka, ali i SAS kojem nije mjesto u urbanom tkivu grada. Ovim planom, također, stvaramo realne mogućnosti širenja infrastrukture s ciljem da ne rušimo postojeće objekte svugdje gdje je moguće. Također se na otocima uvode pješačke zone, ali se mijenja i organizacija parkinga koji će se organizirati na rubnim dijelovima naselja, što je do sada bila velika smetnja gradnji. Dakle, parcele na otocima se uređuju bez obaveznog osiguranja parkinga. Nadalje, posebnim uvjetima za ishođenje rješenja o gradnji, predviđa se legalizacija većeg broja bespravno sagrađenih objekata, ukratko je obrazložio glavne smjernice predloženih izmjena i dopuna Matko Segarić.
Onemogućena rekonstrukcija starijih kuća
Izmjene su predstavljene na panoima u koridorima, pa je jučer ne tako veliki broj građana, izazvao priličnu gužvu u Gradskoj vijećnici. Štoviše, planovi su bili tijesno prezentirani, a u knjigu dojmova i primjedbi stigle su i prve zamjerke. Poznati zadarski arhitekt Pero Marušić zamjerio je tako što su zone povijesnih jezgara omeđene na način da je veliki broj kuća izgrađen u prošlim stoljećima ili prije 1968. ostao izvan navedenih zona, čime je vlasnicima onemogućena bilo kakva rekonstrukcija i dogradnja. Zoniranje je napravljeno poput „leopardove kože”, a povijesna naselja kaže Pero Marušić, nemaju jasno definiran perimetar.
Marušić je mišljenja da je u zonu povijesne jezgre ili trebalo uključiti dio parcela koje tu ne pripadaju ili iz zone isključiti dio povijesnih građevina. Misli da su odabrana rješenja gora za vlasnike parcela koje su ostale izvan zone. Naime, zapisao je da je izrađivač plana Županijski zavod za prostorno uređenje još jednom pokazao da je podkapacitiran za izradu ovakvih dokumenta.
Bokanjani nezadovoljni ograničenjima građevinskih područja
Svoje nezadovoljstvo je izrazio i županijski pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje Olivio Meštrović. Meštrović je svoje nezadovoljstvo izrazio kao predsjednik Mjesnog odbora Bokanjac naglašavajući da se Bokanjanima ponovno čini nepravda kao 1953., 1964. i 1986. i to zbog neprihvatljivih ograničenja građevinskih područja u kategoriji uređenog zemljišta.
Stoga će 4. svibnja biti vrlo zanimljivo. Naime, tada je zakazana javna rasprava o izmjenama i dopunama PP Grada Zadra kada će Meštrović, ako nešto drugo ne iskrsne u međuvremenu, tražiti iznošenje eventualnih štetnih učinaka ovog prijedloga.
Pročelnik Segarić na kraju dodaje da nisu dobivena nikakva uputstva glede zadarske Poliklinike, a na temelju mišljenja dijela javnosti koji je ukazao na nužnost promjene gradskog PP-a zbog uočenih nepravilnosti u gradnji.
 


Jazine ne postoje, bazen samo za odabrane?


U novom prostornom planu nema više legendarnih Jazina i bazena Kolovare. Tako su implementirane postavke idejnog rješenja uređanja područja Ravnica Nikole Bašića. Bašić je svojim idejnim planom, kojeg je gradska vlast najavila kao osnovicu budućeg razmišljanja u prostoru Ravnica i pripadajućeg priobalja, dokrajčio preveliku sportsku identifikaciju prostora, pa u njemu nije predvidio sportsku dvoranu Jazine. I bazen Kolovare gubi sportski duh i postaje kupališni dio što „miriše” na aneks budućem hotelu koji se predviđa na mjestu današnje poliklinike.
Najveća opasnost, unatoč „čvrstom” stavu gradonačelnika Vrančića jest da bi bazen Kolovare mogao izgubiti status kultnog okupljališta Zadrana i postati prostor s ekskluzivitetom pristupa, što kao mogućnost, izgleda, otvaraju ove izmjene prostornog plana.