Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Plesačice u bijelom najavile ljeto

21.04.2011. 22:00
Plesačice u bijelom najavile ljeto


Suvremeni plesni pokreti četrdeset plesačica odjevenih u bijelo uz zvukove stvarane materijalima iz mora, školjkama i kamenjem, ugodno su iznenadili mnoge prolaznike sinoć na Foši, gdje je održan glazbeno plesni performans Eko Eho. Performans su povodom Dana planeta Zemlje izvele članice Zadarskog plesnog ansambla u suradnji s Glazbenom školom Blagoje Bersa i Udrugom Eko Zadar, koja slavila 12. rođendan. Sanja Petrovski, voditeljica Zadarskog plesnog ansambla, kaže kako je ovaj performans prvu izvedbu imao prije više od 10 godina povodom otvorenja Svjetskog prvenstva u podvodnom ribolovu te da je ovo bila dobra prilika za obnoviti ga.
– Asocijacija nam je more, prirodni materijali poput kamena i prekrasni zadarski prostor, tipa Foša. Jedna od namjera nam je pokazati koliko je Zadar prekrasan i najaviti početak ljeta, a ovaj prostor mi je naročito atraktivan zbog svijetla, kazala je Petrovski ističući kako u performansu sudjeluju i tri cure koje su na plesnoj akademiji u Salzburgu te da joj je drago da su tu sa starim ansamblom.
Za vrijeme trajanja performansa između plesačica nesmetano su prolazili i slučajni prolaznici, a neki su ostali poprilično iznenađeni vidjevši četrdesetak djevojaka odjevenih u bijelo. Na kraju performansa Atana Grbić, predsjednica Udruge Eko Zadar, svim sudionicama podjelila je oslikane platnene vrećice koje su nastale reciklažom starih stolnjaka Hotela Zadar, a šivali su ih radnici tvrtke Tekop nova, koja zapošljava osobe s invaliditetom. Svaka vrećica je i unikatna jer su je oslikali učenici Eko grupe Osnovne škole Šime Budinića i Medicinske škole Ante Kuzmanića.