Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

SDP: S braniteljima pošteno i bez promjene Ustava

21.04.2011. 22:00
SDP: S braniteljima pošteno i bez promjene Ustava


Jamčimo svim braniteljima pošten i afirmativan odnos. Ustav nije cijena benzina da se mijenja svaki ponedjeljak. Ovo je neozbiljan prijedlog, kaže šef SDP-a Zoran Milanović
Kako je početkom tjedna nakon sjednice predsjedništva HDZ-a najavila premijerka Jadranka Kosor, Vlada je jučer predložila izmjenu Ustava na temelju koj će Zakon o pravima branitelja postati ustavni zakon. To praktično znači da se ta prava ubuduće moći mijenjati samo konsenzus glavnih političkih stranaka, neovisno o tome tko obnaša vlast.
– Ako Zakon o pravima branitelja postane organski zakon neće ga se moći mijenjati bez dvotrećinske većine i time pokazujemo da je država sposobna na poseban način štiti posebno ranjivu skupinu u društvu, a to svakako jesu branitelji i djeca poginulih i zatočenih branitelja, poručila je premijerka Jadranka Kosor. Predsjednica Vlade očekuje da će promjene Ustava, što su ih inicirale udruge stradalnika iz Domovinskog rata lojalne HDZ-u, biti usvojene jednoglasno. Time će se, kako je naglasila, na 20. obljetnicu međunarodnog priznanja zaštititi prava pobjedničke vojske. I dok prava branitelja diže na ustavnu razinu, premijerka tvrdi da se ona zapravo ne poštuju posebice na lokalnoj razini, jer lokalne jedinice ne poštuju prvenstvo branitelja i njihove djece pri zapošljavanju.
Jaka argumentacija
Na sjednici Vlade odluka o pokretanju ustavnih promjena donesena je jednoglasno, za nju su ruku digli i partneri iz HSS-a i iz SDSS-a, iako koalicija nije o tome prethodno razgovarala.
– U SDSS-u nismo još razgovarali o ustavnim promjenama, odgovorio nam je SDSS-ov Milorad Pupovac na pitanje koji je stav njegove stranke o ustavnim promjenama. No, činjenica je da je i njegov stranački kolega, potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac, podupro na Vladi pokretanje Ustavnih promjena.
– Obrazloženje je bilo da se razina dosegnutih prava branitelja, dakle ne niti smanjenih niti povećanih, učvrsti i da se ubuduće ne može mijenjati bez jake argumentacije i konsenzusa. Takvo obrazloženje mi je prihvatljivo. Mislim da je to jedno od pitanja koje se, poput prava nacionalnih manjina ili suradnje sa haškim sudom, ne treba mijenjati bez konsenzusa, obrazložio je Uzelac svoju dignutu ruku.
Božidar Pankretić potvrdio je kako je i HSS za promjenu Ustava.
Potpora vladajuće koalicije premijerki Kosor biti će dovoljna za prva dva koraka u promjeni Ustava – pokretanju inicijative te prihvaćanju nacrta ustavnih promjena – jer je za to dovoljna kvalificirana većina od 77 glasova. Za ključni korak – usvajanje promjena Ustava – nužna će joj biti i potpora oporbenog SDP-a.
Neskloni scenariju
Pa ipak, Kosor o tome glavnu opozicijsku stranku nije još ni pokušala konzultirati. Sve što znaju o ustavnim promjenama, SDP-ovci su doznali iz medija. Iako se šef te stranke Zoran Milanović ni jučer nije jasno očitovao o tome hoće li SDP glasati za ili protiv promjena Ustava, čini se da su neskloni Kosoričinom scenariju mijenjanja temeljnog dokumenta države samo koji mjesec pred izbore.
– Jamčimo svim braniteljima pošten i afirmativan odnos. Ustav nije cijena benzina da se mijenja svaki ponedjeljak. Što ćemo s nezaposlenima, ribarima, poljoprivrednicima, onima koji rade a ne primaju plaću. Hoće li to sve biti ustavni zakoni? Ovo je neozbiljan prijedlog, zaključio je jučer Milanović.
U HDZ-u su uvjereni kako se SDP-ovci neće usuditi u izbornoj godini glasati protiv osnaženja braniteljskih prava, čime bi izazvali bijes vrlo široke biračke populacije.
 


Promjene moguće samo uz 102 glasa


Zanimljivo je da je baš premijerka Kosor prije godinu dana predložila smanjenje povlaštenih mirovina za deset posto, pa tako i braniteljskih, koje su regulirane Zakonom o pravima branitelja. Tada je u Saboru za to dovoljna bila obična većina. Prijedlog je prošao sa 72 glasa u parlamentu, a ako će netko u budućnosti, u slučaju izmjena Ustava, htjeti smanjiti mirovine braniteljima morat će dobiti potporu minimalno 102 zastupnika.