Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Stari vinogradi će se moći obnavljati, novih neće biti

21.04.2011. 22:00
Stari vinogradi će se moći obnavljati, novih neće biti


Devet zemalja članica EU, predvođenih Francuskom, zatražilo je da EU do daljnjeg zadrži zabranu sadnje novih vinograda. Kako prenosi agencija AFP, zemlje koje spadaju među najveće proizvođače vina uputile su pismo Europskoj komisiji tražeći da zabrana podizanja novih nasada vinograda bude na snazi i nakon 31. prosinca 2015. godine. Tog datuma ističe rok do kojeg traje spomenuta zabrana. Osim Francuske, potpisnice pisma su Austrija, Cipar, Njemačka, Mađarska, Italija, Luxembourg, Portugal i Rumunjska. Udruge proizvođača vina iz tih zemalja, piše AFP, brine da bi posljedice ukidanja zabrane bile prezasićenost tržišta vinom te, sukladno tome, smanjenje vrijednosti njihovih proizvoda.
Vijest da skupina zemalja na čelu s Francuskom traži zadržavanje zabrane podizanja novih vinograda stiže u tjednu kada je Hrvatska zatvorila pregovore o poglavlju Poljoprivreda i ruralni razvoj. Upravo se u tom poglavlju pregovara i o vinogradarstvu, pa je tako Hrvatska najprije zatražila da joj EU dopusti sadnju novih vinograda unatoč europskoj zabrani. Ukupne površine pod vinogradima trebale su biti povećane za deset posto u odnosu na 2007. godinu, odnosno za oko tri tisuće hektara. Međutim, Hrvatska je taj zahtjev povukla i složila se s europskom zabranom, računajući da bi zabrana ionako na razini cijele EU trebala biti ukinuta do kraja 2015. godine.
No, upućeni u pregovarački proces tvrde da odustajanje od pregovaračkog zahtjeva nije bilo pogrešno. Naši sugovornici, naime, ističu da su i prije zaključenja pregovora o poljoprivredi znali za inicijativu, ali da je ta ideja još daleko od realizacije.
Ujedno podsjećaju da je Hrvatska imala izdašne subvencije za podizanje novih nasada, no interes je bio mali pa ne vide razloga zbog kojeg bi interes bio povećan da smo u pregovaračkom procesu ostali pri svom zahtjevu. Osim toga, napominju, Hrvatska će, umjesto sadnje novih, smjeti obnavljati postojeće vinograde, odnosno saditi trsje na svakom terenu koji je uveden kao vinograd bez obzira obrađuje li se u ovom trenutku ili je zapušten.