Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Temelj buduće umjetničke kolekcije Znanstvene knjižnice

21.04.2011. 22:00
Temelj buduće umjetničke kolekcije Znanstvene knjižnice


Konstantin Kostov, Ines Jurin, Marija Višić Guina i Tomislav Marijan Bilosnić četvero su umjetnika koji su svoja umjetnička djela donirali Znanstvenoj knjižnici Zadar
Konstantin Kostov, Ines Jurin, Marija Višić Guina i Tomislav Marijan Bilosnić četvero su umjetnika koji su svoja umjetnička djela donirali Znanstvenoj knjižnici Zadar kako bi se, kazali su, oplemenio prostor čitaonice prilagođene potrebama osoba s invaliditetom koja djeluje od prosinca 2010. godine. Tim je povodom jučer u izložbenoj dvorani Knjižnice upriličeno svečano potpisivanje ugovora i dodjela zahvalnica na koje su bili pozvani predstavnici medija.
Predstavljajući ovaj plemenit i nesebičan čin četvero umjetnika, članova likovne udruge HDLU Zadar, Miro Grubić, ravnatelj Znanstvene knjižnice je najavio kako bi u budućnosti Knjižnica u svom fundusu mogla čuvati i umjetnička djela:
– Prije svega valja nam pozdraviti i zahvaliti se našim umjetnicima donatorima. Naime, od konca prošle godine Znanstvena knjižnica je uvelike obogatila svoju ponudu otvaranjem čitaonice prilagođene osobama s invaliditetom. Ona je opremljena po europskim standardima i njome svim našim korisnicima pružamo potpunu ravnopravnost. Željeli smo taj naš prostor dodatno oplemeniti, pa sam se obratio našim umjetnicima koji su se, ne postavljajući nikakva dodatna pitanja, odazvali i donirali po jedan, odnosno dva svoja rada. Riječ je, dakako, o osobama velikog srca. Ovaj ugovor smo napravili želeći da sve bude formalno i uredno, te kako bismo potvrdili vlasništvo Knjižnice nad doniranim djelima. Zauzvrat ćemo umjetnicima darovati zahvalnice. Ugovor koji danas potpisujemo svjedoči i o našim nastojanjima da u budućnosti stvorimo umjetničku kolekciju u našoj knjižnici.
Osim Marije Višić Guine koja je donirala dva, ostali su umjetnici donirali po jedan rad pri čemu se pazilo da radovi čine skladnu cjelinu, kompoziciju. Bilosnić će reći: „Naravno, nismo tek tako dali prvo što smo imali na lageru!”
– Držim kako dobra djela ne treba dodatno isticati niti o njima previše govoriti. Njih valja činiti bez hvalisanja i velikog objašnjavanja, dodao je Bilosnić.