Išao sam i na edukacije, ali najviše sam naučio kroz praksu i posvećenost glavnom cilju – napraviti dobru kavu. Iako nisam planirao ići na natjecanje, nego sam išao na njihov poziv, jako mi je drago da sam bio. Puno sam toga naučio, upoznao puno istinskih zaljubljenika u kavu i vratio se kući pun dojmova, kaže Niko
Na Natjecanju za najboljeg barista Hrvatske “5th Croatian Barista Championship”, održanom prošlog vikenda u Solarisu u Šibeniku sudjelovala su dva Zadrana, Niko Delaš i Roko Butić. Iako nisu ušli u finale, između tolikih kafića u državi i toliko ljudi koji u tim kafićima svakog dana spravljaju kave, biti među 18 najboljih u državi veliki je uspjeh.
Savršeni espresso
Barist je, jednostavno rečeno, konobar koji priprema savršeni espresso. Dobro znamo da kava nije napitak kao svaki drugi, znamo da su Hrvati velike kavopije, a i da, ako započnemo dan s lošom kavom, cijeli dan ćemo misliti na to. Zato se vještina spravljanja tog crnog napitka razvija sve više, a gosti u kafićima su sve zahtjevniji i u stanju su otići u udaljeniji ili ružniji lokal – ako je tamo dobra kava.
Upravo zbog dobre kave, smatra barist Niko Delaš, gosti zadovoljno odlaze i ponovno dolaze u njegov kafić na Poluotoku illy koncept bar.
– Od kad sam prije dvije godine preuzeo ovaj kafić, uspio sam podignuti njegovu razinu i u glavnom hrvatskom zastupništvu poznatog brenda Illy kave su to i prepoznali pa su me pozvali na ovo natjecanje. Išao sam i na edukacije, ali najviše sam naučio kroz praksu i posvećenost glavnom cilju – napraviti dobru kavu. Iako nisam planirao ići na natjecanje, nego sam išao na njihov poziv, jako mi je drago da sam bio. Puno sam toga naučio, upoznao puno istinskih zaljubljenika u kavu i vratio se kući pun dojmova, kaže Niko.
Nije mu žao što nije došao do finala, jer, kaže, njegovi najbolji kritičari su njegovi gosti, koji sve više cijene dobru kavu.
– Više je faktora koji utječu na dobru kavu. Prvo, aparat uvijek mora biti čist. Zatim, važna je kvaliteta same kave, ali ako se ne pridržava osnovnih principa u pravljenju kave i najkvalitetnija kava može ispasti najgora. Dalje, pazi se na vremenske uvjete. Ovisno o vremenu, espresso mijenja brzinu curenja, a 0,03 l kave mora iscuriti u 25 sekundi. Zato, ovisno o vremenu, prilagođavam mlinac kako bi se prilagodilo curenje kave, stručan je Niko.
Gosti motiviraju
Kako nastavlja, važno je i mlijeko.
– Obvezno koristim svježe mlijeko, pjena se uvijek svježe spravlja i nema podgrijavanja već ugrijanog mlijeka. Često ljudi traže macchiatto bez pjene ili s hladnim mlijekom pa ih pitam zašto. Uglavnom je to zato što su do tad dobivali ili lošu pjenu ili zagoreno mlijeko. Kad probaju našu pjenu, onda ipak nastave piti macchiatto s pjenom, priča Niko.
Svježe mlijeko, kvalitetna kava, dobar i održavani aparat skuplji su izbor, ali dugoročno, kaže Niko, isplativiji, jer bez kvalitete gube se gosti.
– Volim svoj posao i drago mi je da ga imam priliku obavljati kvalitetno. Zadovoljstvo mi predstavljaju zadovoljni gosti koji mi iz dana u dan daju snagu da nastavim raditi i u ovako teškoj financijskoj situaciji kad je kvalitetu teško zadržati. Treba se stalno truditi, svaku kavu napraviti, a svakog gosta poslužiti s pažnjom i od srca, a ne kao na traci. Gosti me uvijek iznova motiviraju, ističe Niko.
Roko Butić radi u ugostiteljstvu već četiri godine, a zadnju godinu ima svoj kafić Vošta bar u blizini pet nebodera.
– Otkad sam počeo raditi u ugostiteljstvu, uvijek me zanimala priprema kave. Neki su trčali za zaradom, mančom, meni je ta kava uvijek bila zanimljiva. Stekao sam iskustvo u spravljanju kave, a i učio sam i položio za barista. Već neko vrijeme planiram ići na natjecanje barista i sad sam odlučio ići barem probati i vidjeti kako to rade najjači baristi u Hrvatskoj. Puno sam toga naučio i vidio kakav stvarno zaljubljeni pristup ljudi imaju. Vidio sam da se treba bolje pripremiti i mislim da ću sljedeće godine opet ići, zadovoljan je Roko.
najnovije
najčitanije
Crna Kronika
PU ZADARSKA
VOZAČ JE UHIĆEN Na Bilom Brigu mrtav pijan skrivio prometnu nesreću pa pobjegao, uhvaćen je
Zadar
STUDIJ KROATISTIKE
»Pri odabiru studija slijedite srce, a ne savjete roditelja«
Nogomet
NOVI PREDSJEDNIK
POTVRDILI IZ SPLITSKOG KLUBA Hajduk je izabrao nasljednika Lukše Jakobušića
Plodovi zemlje i mora
NAJULOV
Ninov trofejni kantar
Nogomet
Španjolska
Ipak preokret: Xavi ostaje u Barci i nakon ove sezone
Zadar
ryanair
NOVA AKCIJA Iz Zadra letite u više od 30 europskih destinacija za 13 eura!
Hrvatska
TEŠKA NESREĆA
VIDEO Autobus kod Krvavice sletio s Jadranske magistrale u provaliju, vozač prevezen u bolnicu
Zadar
MELADA
ĐIR PO KVARTU (9) Stanovnici Melade ukazuju i na negativnosti: ‘Kao da sam na Lučkom…’
Zadar
Sunset Sports Media Festival
Talijanska nogometna legenda Alessandro Del Piero stiže u Zadar!
Zadar
HEP JAVLJA