Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zabrinjavajuće je koliko Zadrana stradava u prometu

21.04.2011. 22:00
Zabrinjavajuće je koliko Zadrana stradava u prometu


U prvom tromjesečju ove godine dogodilo se 69 prometnih nesreća više nego lani u istom vremenu, smrtno je stradalo pet osoba, a lani samo jedna, izvijestio je Car
Najavljujući niz policijskih akcija kojima je cilj otkrivanje i sankcioniranje kaznenih djela, Darko Car, načelnik PU zadarske, jučer je na konferenciji za novinare iznio i statističke podatke za protekla tri mjeseca iz kojih proizlazi da je ukupan broj kaznenih djela u odnosu na isto razdoblje lani porastao za 11,6 posto.
No, iako je zabilježen porast kaznenih djela, Car je istaknuo kako je broj razriješenih djela isti kao i za prvo tromjesečje protekle godine te da on iznosi 66,2 posto.
– U odnosu na prvo tromjesečje lani kada su evidentirana ukupno 723 kaznena djela, u istom vremenu ove godine ukupno ih je 807, odnosno 84 kaznena djela više, od čega je 70 posto kaznenih djela s područja općeg kriminaliteta. Smanjenje broja kaznenih djela policija je evidentirala za domenu imovinskog kriminaliteta i to za 8,4 posto, dok je evidentan porast zabilježen kada je riječ o prometnim nezgodama i poginulim osobama u prometu.
“Brzina”, “Pojas” i “Alkohol”
– U prvom tromjesečju ove godine dogodilo se 69 prometnih nesreća više nego lani u istom vremenu, smrtno je stradalo pet osoba, a lani samo jedna, dok je broj lakše i teže ozlijeđenih gotovo identičan – rekao je Car, napominjući kako policija nije zadovoljna takvim stanjem u prometu zbog čega je najavio niz preventivnih akcija poput onih “Brzina”, “Pojas” i “Alkohol”. A da ih čeka težak posao razvidno je iz statističkih podataka prema kojima je na zadarskom području registrirano 70.400 vozila, 82.500 vozača te još 375 novih vozača, među kojima s 51 tisuću vozačkih dozvola prevladavaju muškarci.
– Jako je puno neregistriranih vozila, a policija je u svojim akcijama do travnja oduzela 212 vozačkih dozvola zbog alkohola te kaznila ukupno 6.631 prekršitelja, naveo je Car. Statistički loše stanje zabilježeno je i po pitanju zloporabe opojnih droga kojih je bilo 70, a ništa bolje stanje nije ni kada je riječ o djelima iz domene gospodarskog kriminala. Načelnik je upozorio na brojku od 142 takva kaznena djela kojima je pričinjena materijalna šteta od oko 22 milijuna kuna.
Odgovarajući na novinarska pitanja o stanju organiziranog kriminaliteta i sigurnosti na području PU zadarske, Car je istaknuo kako policija ulaže velike napore i sva raspoloživa sredstva u rješavanju kaznenih djela bez iznimke te da je sigurnost na visokoj razini. Kazao je kako nema pošteđenih i privilegiranih građana, a niti onih proganjanih najavljujući ujedno i skoro razrješenje jednog “većeg slučaja” koji bi medijima i javnosti općenito mogao biti zanimljiv.
U prevenciji cijela društvena zajednica
U nastavku konferencije novinarima se obratila i policijska službenica za prevenciju Sandra Poljak-Jurinčić, donedavna glasnogovornica, koja je istaknula kako je u srijedu održana konstituirajuća sjednica još prije dvije godine najavljivanog Vijeća za prevenciju socijalno-devijantnog ponašanja u gradu Zadru.
– Mi se kao policija želimo maksimalno približiti građanima. Jedan od načina da to učinimo jest kroz naš projekt “Policija u zajednici”. Ono što sva istraživanja pokazuju je da policija nije i ne može biti jedina odgovorna za stanje sigurnosti na nekom području. U tom smislu se u svim zemljama zapadne Europe, a sada i u Hrvatskoj, krenulo s osnivanjem vijeća za prevenciju, kojih je do sada 126. Postoji inicijativa da se u prevenciju kriminaliteta uključi cijela društvena zajednica, a ne samo policija i pravosuđe – rekla je Poljak-Jurinčić, pojasnivši kako je Vijeće za prevenciju tijelo koje je zaduženo za koordinaciju rada svih tijela koja su zadužena za stanje sigurnosti ljudi i imovine, javni red i kvalitetu života građana. Dodala je kako je nakon niza sastanka donesen zaključak da je, osim statistika, za rad Vijeća i saznanja koliko su građani sigurni u svom gradu vrlo bitno znati što upravo građani misle, pa da će se stoga uskoro provesti ispitivanje javnog mnijenja.
– Uskoro ćemo pristupiti ispitivanju javnog mnijenja, a provest će ga Centar za društveno-humanistička istraživanja. Uzorak će biti između 1.200 i 1.500 ispitanika, a pitanja ćemo dogovoriti u hodu. U rujnu će biti predstavljanje dobivenih rezultata – javno, u Gradskoj vijećnici, istaknula je Poljak-Jurinčić.
 


Zbog vandalizma nakon presuda generalima privedeno 15 osoba


Policija je privela 15 počinitelja sa zadarskog područja koji su od presude generalima palili gume na 15-ak mjesta diljem grada i županije, zapalili pet kontejnera, prouzročili požar u pakoštanskom komunalnom poduzeću pričinivši štetu od oko 100 tisuća kuna, srušili tri bora na Jadransku magistralu te postavili jednu prepreku na željezničku prugu. Intenzivno se traga i za autorima grafita koji su u istom vremenu osvanuli na desetak fasada u samom centru grada.




 


Manji broj kaznenih djela organiziranog kriminala


Od početka ove godine u PU zadarskoj dogodila su se dva kaznena djela bludnih radnji i jedno silovanja, a sva tri djela su i razriješena. Kada je riječ o gospodarskom kriminalitetu u prvom tromjesečju 2011. PU zadarska je evidentirala 142 takva djela, dok ih je lani bilo 66. Upola manji broj kaznenih djela organiziranog kriminaliteta zabilježen je 2011. godine, a bilo ih je ukupno sedam za razliku od prošlogodišnjih 14. Iz oblasti terorizma bilježe se tri djela, lani jedno, 70 zloporaba opojnih droga, a lani 54 te iz oblasti maloljetničke delinkvencije 26, dok je tih kaznenih djela 2010. u istom vremenu evidentirano 17.