Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zajednički nastup glumca i djece

21.04.2011. 22:00
Zajednički nastup glumca i djece


U Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Benkovac nedavno je gostovao glumac Dubravko Sidor s kazališnom predstavom “Sijač sreće”, nastaloj prema knjizi Božidara Prosenjak. Predstava koja se može odigrati svugdje gdje se publika može osjećati ugodno jer nema nikakvih scenskih zahtjeva već u samom početku igranja prihvaćena je odlično od učenika budući da je glumac Dubravko Sidor iz monologa prešao na dijalog sa svojom mladom publikom (učenicima osnovne škole Benkovac). Dijalogom i glumačkim nastupom, te sudjelovanjem djece koja su se uključivala u glumu pratila se vesela igra o odrastanju ispričana glumačkom igrom koja pokazuje svu ljepotu i dramatiku odrastanja od dojenačke dobi, dječjih strahova i nestašluka, odnosa u obitelji, škole, prvih ljubavnih muka i radosti, do otkrića sreće. U “Sijaču sreće” svatko može pronaći dio sebe bez obzira na životnu dob. Priča počinje uzaludnim pokušajem odraslog da nauči dijete izreći glas “a”. Nastavlja se nestašnim igrama malog djeteta, zgodama i nezgodama u obitelji prilikom odrastanja, školskim događanjima, prvim ljubavnim nevoljama, a završava traženjem i nalaženjem sreće u životu. Zbog lake prilagodljivosti svakom prostoru, radosti, smijeha i veselja koje predstava “Sijač sreće” u obilju sije svugdje gdje se dogodi toplo je primljena kod mladih gledatelja.
Sijač sreće predstava je jednog glumca, bez i najmanjeg rekvizita. I to je njezina posebna draž. Pa ipak u predstavi je aktivno sudjelovala i mlada publika, a neki od njih postali su partneri glumcu u igri, te se tako ostvaruje istinska interaktivnost.
Inače, knjiga B. Prosenjaka “Sijač sreće” prema kojoj je nastala ova predstava, na popisu je lektire za treće razrede osnovnih škola.