Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

U Zadru se godišnje prikupi 200 tona plastične ambalaže

Autor: Ljiljana Jurjević

21.04.2013. 22:00
U Zadru se godišnje prikupi 200 tona plastične ambalaže

Foto: Adam VIDAS



Nadali smo se da ćemo do danas već imati novi Zakon o otpadu, što se na žalost nije dogodilo i to nas poprilično ograničava u našem radu, rekla je Nives Rogoznica iz Eko Zadra u uvodu tribine o selektivnom odvajanju otpada, koja se održala u Gradskoj knjižnici u povodu Dana planeta zemlje.
Ovakva tribina održana je u Zadru i prije godinu dana kada se također očekivalo donošenje novog Zakona o otpadu. No cijela godina dana je prošla, novi zakon navodno je u pripremi, odnosno točnije rečeno na usklađivanju s europskom direktivom, a kada to bude gotovo zakon bi trebao proći saborsku proceduru.
Na današnjoj tribini sudjelovali su tehnički direktor zadarske Čistoće Dragan Marčić, voditelj Odlagališta otpada Tomislav Stipić i predsjednica Eko Zadra Atana Grbić.
– Malo se odužilo s tim novim Zakonom o otpadu. Mi se spremamo za njega, neke stvari već radimo, no nadamo se da će nam novi zakon donijeti koncept što i kako raditi, kaže Marčić podsjetivši kako je Čistoća još 2009. godine počela s prikupljanjem polimera – plastične ambalaže. Kada se krenulo s tim poslom prikupljeno je oko 100 tona polimera godišnje, sada se već na količini od 200 tona godišnje, i u Čistoći su zadovoljni, posebno građanima koji su pokazali veliku volju i zainteresiranost za odvajanje plastične ambalaže.