Kolegij župana: Biogradska bolnica ima milijun problema, a zadarska je odavno u komi!

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Zadarska županija je u 2014. godini poslovala stabilno. Godina je završena s 22 milijuna kuna u plusu. Od tih je sredstava većina namjenska, rečeno je na kolegiju župana Stipe Zrilića.

- Kako je riječ o namjenskim sredstvima, možemo reći da je višak upola manji, a dio je već planiran u proračunu za 2015. godinu za koju smo očekivali da će biti problematičnija, kazao je župan zadovoljan zbog činjenice da Zadarska županija uspijeva zadržati financijsku stabilnost. Naglasio je ipak kako su veliki rashodi Županije na poslovima legalizacije te da djelatnici toga ureda koštaju puno.

Pročelnica za financije Bibijana Baričević izvijestila je kako je proračun Zadarske županije za 2014. godinu ostvaren u iznosu od 232.381.562,29 kuna odnosno 97,7 % od planiranih 237.700.000,00 kuna.

Županijska uprava za ceste je dostavila izvješće o radu za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2014. godine u kojem je vidljivo da je ŽUC poslovao s gubitkom.

Naime, kako je rekao ravnatelj te ustanove Mile Fabijan, u nadležnosti imaju 73 županijske i 182 lokalne ceste, a upravlja s ukupno 1204 km županijskih i lokalnih cesta.

Nakon njega izvješća su podnijeli i ostali ravnatelji ustanova kojima je osnivač Zadarska županija.

Mladen Mavar, ravnatelj Psihijatrijske bolnice Ugljan kazao je kako ta bolnica dijeli sudbinu svih specijaliziranih bolnica, a to znači da posluje kontinuirano s gubitkom.

- Razlozi tog minusa od oko pet milijuna kuna su nedavno utvrđeni limiti od strane HZZO-a. Uz veliku racionalnost u poslovanju bolnica će nekako uspjeti poslovati oko nule,l kazao je Mavar. Ništa bolje stanje nije ni sa Specijalnom bonicom za ortopediju u Biogradu koja je, kazala je zamjenica ravnatelja Milena Milić u svom izvješću, također u minusu od pet milijuna kuna.

- Bolnica radi s 80-85 posto kapaciteta, a obračunate usluge ne pokrivaju nam rashode koje imamo, i zbog toga smo u minusu. Nas pacijent dnevno prosječno košta 450-500 kuna, a HZZO nam plaća 300 kuna po pacijentu, kazala je Milić istaknuvši kako biogradska bolnica ima milijun problema, a k tome već 7-8 godina rade s minimalnim brojem djelatnika, odnosno na jedan bolesnički krevet dolazi 1,3 radnika. U ugljanskoj bolnici još je i gore, tamo je po krevetu samo 0,63 djelatnika, dok je primjerice u Općoj bolnici Zadar po krevetu zaposleno čak 3,6 djelatnika.

- Naša bolnica u Zadru je u komi s tendencijom da bude i gore, komentirao je župan.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno