Preminula Ika Prenđa, majka nadbiskupa Prenđe

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
IKA

ka Prenđa, majka pokojnog zadarskog nadbiskupa Ivana Prenđe, preminula je u 94. godini života u ponedjeljak, 20. travnja, u Domu za stare i nemoćne u Zadru. Posljednji ispraćaj Ike je danas u 17 sati na groblju u Zemuniku. Sprovodni obred i misu zadušnicu u zemuničkoj župnoj crkvi predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić kojeg je srdačno dočekala kao nasljednika svoga sina na službi zadarskog nadbiskupa.

Ika je rođena 8. ožujka 1922. godine u pobožnoj zemljoradničkoj obitelji Jure i Grgice Zubčić u Pridrazi, koji su odgojili još tri kćeri. Ika je majka sedmero djece, četiri sina i tri kćeri, od kojih je nadbiskup Ivan bio najstariji, a kćer Marija Anđela je karmelićanka Božanskog Srca Isusova u samostanu u Hrvatskom Leskovcu. Ima šestero unučadi od kojih je neke, uslijed zauzetosti njihovih roditelja, podigla i pomogla u odgoju, te osmero praunučadi. Jako je nastojala da njena djeca prime vjersku pouku, poticala ih je na sakramentalni život i odlazak na vjeronauk. Svaku večer u obitelji su molili krunicu, a osobito je bila pobožna prema sv. Josipu. Poticala je na molitvu tom svecu za sretnu i blaženu smrt, govorila da je to obiteljski čovjek i da on proviđa. Bila je ljubazna domaćica mnogih svećenika i kardinala koje je uvijek obilno gostila. Tjedno je i po dva sata pješačila od Zemunika do Zadra da pohodi sina Ivana kao sjemeništarca u sjemeništu, darujući pritom svu djecu proizvodima i namirnicama koje su imali od uzgoja povrća i domaćih životinja. Darivati je nastavila i kad je nadbiskup Ivan bio rektor i odgojitelj u zadarskom sjemeništu 'Zmajević'. Jedino se u njihovoj kući u Zemuniku uređivalo božićne jaslice, te je sav zemunički puk dolazio u obitelj Prenđa i na tom mjestu bi se molili.

Bila je velika dobročiniteljica u Zemuniku Gornjem gdje se udala za supruga Juru te je život posvetila odgoju djece, ali i brizi za djecu ostalih sumještana.

Iku, oštroumnu i sposobnu majku, odgajateljicu i učiteljicu svi doživljavaju kao plemenitu ženu koja je ostavila trag dobrote i mimo velike ljubavi koju je utkala u odnosu prema sinu, nadbiskupu Ivanu, na kojeg je bila ponosna i kojega je osobito podržavala kao požrtvovna majka svećenika.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno