Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kandidati na izborima posjetili šator “vidovitog Gradonačelnika” (GALERIJA)

21.04.2017. 22:00
Kandidati na izborima posjetili šator “vidovitog Gradonačelnika” (GALERIJA)


Enio Meštrović u svom je stilu došao na Trg sa šatorom u ulozi vidovitog Gradonačelnika kod kojeg su na proricanju budućnosti bili svi kandidati, a u prikupljanju potpisa potpore Ninu Dellaviji pomagao je i malo kojem Zadraninu nepoznati Boris Marin zvani Bore Poštar
Ova subotnja špica na zadarskom središnjem trgu bila je podosta drugačija od onih na koje su Zadrani navikli. Uz uobičajeno pune stolove ugostiteljskih terasa, tamo su jučer mjesta zauzeli OPG-ovci koji sudjeluju na sajmu Dani sunca, štand Općine Vir, ali i političke stranke i nezavisni kandidati za gradonačelnike i župane. Trgom je dominirala dalmatinska pjesma za koju su se pobrinuli Virani koji su angažirali Bepa, Davida i atraktivne hostese kako bi Zadranima i turistima približiti ljepote i bogatu ponudu Vira. Šušur se tijekom cijelog prijepodneva osjetio i uz štandove političkih (protu)kandidata koji su već od deset sati započeli prikupljati potpise potpore građana za nadolazeće lokalne izbore. Sukladno zakonu, tako primjerice, svaki kandidat za gradonačelnika Zadra mora prikupiti 1.200 potpisa. No svi redom, počevši od HDZ-ova Branka Dukića, SDP-ove Sabine Glasovac, HSLS-ova Nina Dellavije i kandidatkinje Akcije mladih i nezavisnih te Mosta, Marjane Botić, na upit: »Kako ide?«, ležerno su odgovarali da je to samo procedura koju treba ispuniti. I dok su svi gradonačelnički kandidati stajali uz štandove gdje su im prilazili građani, Enio Meštrović, nezavisni kandidat za gradonačelnika Zadra, jučer je potpuno nezainteresiran za potpise, građane dočekivao u šatoru kao »vidoviti Gradonačelnik« gdje ih je »bradata žena« pozivala da uđu i pitaju Gradonačelnika sve što žele o onome što nisu znali ranije, kao i onome što će se tek dogoditi.
Šator tmine
– Nakon razgovora s Njim, vaš će se život okrenuti za 360 stupnjeva. Odbacite praznovjerje, budite hrabri i suočite se s istinom, sutra je taj Dan, poruka je kojom se prizivalo jučer u šator tmine u kojem su se, što svojom voljom, što zbog inzistiranja »bradate žene«, uz slučajne prolaznike i znatiželjnike izredali i aktualni kandidati za gradonačelnike i župane. Što im govori »vidoviti Gradonačelnik« nismo mogli doznati, dok i sami nismo ušli iza teških tamnocrvenih zastora.
Ostali kandidati poslali su pak nešto direktnije poruke biračima. Sabina Glasovac ispred koalicijskog štanda SDP-a, HNS-a i HSS-a zahvalila se Zadrankama i Zadranima što su izišli u grad i podržali njezinu kandidaturu i program koje koalicija, čija je kandidatkinja za gradonačelnicu Zadra, nudi.
– Atmosfera je pozitivna, što samo govori da su ljudi prepoznali ono što mi nudimo, a to je Zadar u kojem ćemo dati svim osnovnoškolcima besplatne udžbenike, djeci jeftinije cijene vrtića, više stipendija, prehranu u školama, veće rodiljne naknade i sve ono što zapravo znači kvalitetu života jer za nas su Zadar ljudi. Smatramo da u ljude treba najviše ulagati, izjavila je Glasovac.
HDZ-ov Branko Dukić, koji je većinu vremena provedenog na Narodnom trgu iskoristio za razgovor i fotografiranje s građanima, kazao je kako je prikupljanje potpisa prilika za okupljanje na Trgu i druženje.
Potpisala svima
– HDZ je takva snaga da ćemo brzo skupiti to malo potpisa. Ide dobro. Bitan je susret, priča o programu, što nudimo i što ćemo raditi, kazao je Dukić koji je nešto prije 11 sati napustio Trg zbog drugih obaveza, a tamo ga je zamijenio Božidar Longin, aktualni HDZ-ov dožupan i kandidat za župana.
Marjana Botić nastupila je u nešto drugačijem tonu od svojih protukandidata. Pozvala je građane da na svakom štandu daju potpis, a to je učinila i sama.
– Zakonska obaveza je da se skupi 1.200 potpisa kako bi se mogli kandidirati, suočiti razmišljanja i iznijeti svoje vizije. Dajte nam priliku svima, to će nam puno značiti, poručila je Botić.
I na štandu HSLS-a bilo je veselo, a uz malo kojem Zadraninu nepoznatog Borisa Marina zvanog Bore Poštar, potpise potpore u kandidaturi Nina Dellavije, prikupljale su i dvije simpatične mlade Zadranke.