Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Musapstan opet prodisao punim plućima (FOTOGALERIJA)

21.04.2017. 22:00
Musapstan opet prodisao punim plućima (FOTOGALERIJA)


Građani su u šumi pronašli doslovce svega: papire, kutije, kartone, plastične vrećice, staru odjeću, obuću, različite predmete iz domaćinstva, odbačena sjedala iz automobila, čak i stare akumulatore, željezo i građevinski materijal
Sunčano subotnje prijepodne brojni su građani, ali i pokoji turist, iskoristili za sudjelovanje u akciji Zelena čistka koja se na Dan planeta Zemlje održala na Musapstanu. Više od 100-tinjak njih, od onih najmlađih do najstarijih, odazvali su se akciji i odlučili od otpada očistiti park šumu Musapstan, pluća grada. Iako su u tijeku uskrsni školski praznici to nije omelo učenike dviju zadarskih osnovnih škola, Stanova i Šime Budinića ispred koje je bio i ravnatelj Ivan Čular da se uključe u akciju čišćenja najveće gradske šume. Naravno, nisu izostali ni srednjoškolci.
– Ovo mi je prvi put da sudjelujem u akciji. Odazvala sam se jer smatram kako je važno čuvati prirodu bez koje nema života. Iako smo tek počele čistiti pronašle smo razne plastične otpatke, vrećice, kutije od povrća, kartone, rekla je zadarska maturantica Sara, dodavši kako je očekivala da će biti puno više smeća.
Tradicionalnoj Zelenoj čistki odazvali su se i domaći političari. Dožupan Rudolf Dvorski i dogradonačelnik Ivica Vlakić svake godine sudjeluju i podržavaju ovaj događaj.
– Ovo je hvalevrijedna akcija, žao mi je da nema još više ljudi. Na žalost uvijek ima svašta za pokupiti i očistiti. Apelirao bih na sugrađane da više obraćaju pažnju i da ne bacaju otpad posvuda. Tek smo došli, a idemo pokupiti nekoliko bačenih kauča koje smo pronašli kako bi ih djelatnici Čistoće mogli ukrcati u kamione, rekao je Dvorski. On vjeruje kako će u budućnosti park šuma Musapstan postati popularno izletište za Zadrane, pa je cilj akcije održati je čistom za buduće generacije.
Kako je vrijeme odmicalo vreće za otpad sve su se brže punile, a građani su u šumi pronašli doslovce svega: papire, kutije, kartone, plastične vrećice, staru odjeću, obuću, različite predmete iz domaćinstva, odbačena sjedala iz automobila, čak i stare akumulatore, željezo i građevinski materijal. Sve ono što ni u kojem slučaju ne pripada šumi.
Zelenu čistku kao i prethodnih godina podržala je gradska pročelnica Upravnog odjela za razvitak i zaštitu okoliša Andreja Baraba.
– Riječ je o tradicionalnoj akciji koja se održava u cijeloj Hrvatskoj povodom obilježavanja Dana planete Zemlje. Nekoliko godina organiziramo ove akcije, a na Musapstanu smo bili i prije dvije godine. Zadovoljna sam odazivom građana i učenika, istaknula je Baraba.
Program Zelene čistke napravila je Udruga Eko Zadar, a učenici su na stabla objesili i prigodne poruke o očuvanju prirode. Akciju su podržali i brojni sponzori koji su se pobrinuli da vrijedni volonteri ne ostanu gladni ni žedni. A nakon velike akcije čišćenja, najveća gradska šuma može opet disati punim plućima.