Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ne zaboravljaju na svoje suborce ni u miru

21.04.2017. 22:00
Ne zaboravljaju na svoje suborce ni u miru


Najvažnija aktivnost Termita prošle godine bila je izgradnja kuće Radislava Duševića, pripadnika postrojbe koji se nalazi u teškoj financijskoj situaciji
Velikim okupljanjem svojih članova, pripadnici Udruge 84. gardijske bojne Termiti  obilježili su 23. obljetnicu osnutka. Okupljenima se najprije obratio dopredsjednik udruge Joso Vukić koji je istaknuo da se ova udruga veterana Domovinskog rata može pohvaliti s nizom aktivnosti.
– Osobito smo ponosni na suradnju s bratskim udrugama grada Livna i našim članstvom u Zboru gardijskih brigada koja okuplja elitne gardijske postrojbe iz Domovinskog rata, kao i na naše članove koji se odazivaju na sve aktivnosti. Najvažnija aktivnost prošle godine bila je izgradnja kuće Radislava Duševića, pripadnika Termita koji se nalazi u teškoj financijskoj situaciji, tu je i suradnja s Nacionalnim parkom Paklenica u pripremi sezone, spomenuo je Vukić.
Niz godina, Termiti ne samo da sudjeluju u proslavi obrane Livna, na što su podsjetili gosti iz braniteljskih udruga Herceg-Bosne, nego su ove godine malobrojnim Hrvatima iz okolice Bosanskog Grahova donirali vrijednu donaciju. Zajedno s Javnom vatrogasnom postrojbom Zadar, donirali su dio osnovne vatrogasne opreme za DVD Korita – Bosansko Grahovo. Hrvatski narod tog kraja nije zaboravio niti na doprinos Bojne kralj Tomislav Zadar, kasnije Termita, u obrani grada Livna na točkama obrane kao što su Cincar, Borova glava, Ljubunčić, Čelebić, Rujane, Korićina. Svojim sudjelovanjem u javnom životu Zadra i njegove županije, Termiti su, rekao je Vukić, uvijek spremni pomoći zajednici.
Obilježavanju je nazočio i doktor Branko Dukić, koji je bio ratni liječnik ove proslavljene zadarske postrojbe, a Termite je pozdravio i državni tajnik u Ministarstvu branitelja Ivan Vukić najavivši nove izmjene Zakona o pravima hrvatskih branitelja, koji bi za tjedan dana trebao ići na prvo čitanje u Sabor RH. Podsjetio je i kako ministarstvo ovih dana poziva hrvatske branitelje da se u većem broju odazovu sistematskim pregledima jer je prosječna starosna dob hrvatskih branitelja tek nešto iznad 50 godina.
Godišnjica osnivanja Termita, tradicionalno je obilježena izložbom ratnih fotografija te izložbom Zlatka Franića “Svitlo hrvatskog križa”, stilizacijom svjetla uronjenog u čahure topovskih granata u kojima su ugravirani hrvatski simboli.