Vatrogasci zbog kojih u Ražancu osjećaju sigurnost i ponos

Slika korisnika valentinam
Svečana sjednica DVD-a Ražanac
Tijekom proteklih 10 godina DVD Ražanac je imao oko 800 intervencija, istaknuo je dr. Nediljko Jović, predsjednik od utemeljenja DVD-a, dodajući kako osim prvog zapovjednika, nitko od 60-ak članova koliko ih je nazočilo utemeljiteljskoj skupštini, nije znao ništa o vatrogastvu
Velimir BRKIĆ
Dobinici najviših vatrogasnih priznanja s državnim i županijskim zapovjednikom, Sanaderom i Šošom

 U povodu vrijednog jubileja, 10-godišnjice osnivanja i rada, Dobrovoljno vatrogasno društvo Ražanac u Knjižnici Jurja Barakovića održalo je svečanu sjednicu DVD-a. Uručena su i odlikovanja, priznanja i zahvalnice vatrogascima, vatrogasnim društvima i ustanovama.

Među nazočnima su bili i saborski zastupnik Ante Sanader, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, Željko Šoša, predsjednik i zapovjednik Županijske vatrogasne zajednice i zapovjednik JVP Zadar, Boris Ivon, tajnik VZZŽ-a, Matej Rudić, zapovjednik DVD-a, Nikola Miletić, općinski načelnik.

Učili od drugih, opremali se i rasli

- Tijekom proteklih 10 godina DVD Ražanac je imao oko 800 intervencija, kazao je dr. Nediljko Jović, predsjednik od utemeljenja DVD-a.

Svaki početak je težak, kaže Jović, osim prvog zapovjednika nitko od 60-ak, koliko je nazočilo utemeljiteljskoj skupštini, nije znao o vatrogastvu ništa.

- Bili smo prazna ploča koja je sva znanja i saznanja upijala od drugih. Dva mjeseca potom organizirali smo tečaj za zvanje vatrogasac kojeg je uspješno završilo 35 naših članova, podsjetio je Jović.

Iako su od opreme imali tek dvije naprtnjače već u lipnju 2008. godine imali su intervenciju u ražanačkom potoku na kojoj su bili Matej Rudić, Nediljko Jović i Veljko Pavičić.

- Početkom 2009. šaljemo prvog vatrogasca u vatrogasnu školu od ukupno šest koliko smo ih poslali u ovih deset godina. Uspjeli smo nabaviti tri navalna vozila, dvije cisterne, tri zapovjedna vozila, osobnu zaštitnu opremu za svakog vatrogasca početkom svake požarne sezone, istaknuo je Jović, prvi ražanački vatrogasac.

Od početka rada DVD općinski načelnik i njegov zamjenik su involvirani u rad DVD-a u Upravnom i Nadzornom odboru.

- Općina kao osnivač društva intenzivno prati rad DVD-a. Gotovo u cijelosti ispunjava svoje zakonske obveze prema DVD-u te se model aktivnog sudjelovanja čelništva Općine u radu Društva od početka pokazao izuzetno dobrim, isiče Jović.

Kako je DVD Ražanac sastavnica Vatrogasne zajednice Zadarske županije, aktivno sudjeluje u njenom radu, a na poziv zapovjednika, članovi postrojbe izlaze na intervencije i izvan općine.

- Tijekom ovih deset godina JVP Zadar nesebično je stavila na raspolaganje sva svoja materijalno tehnička sredstva, višegodišnje iskustvo. I DUZS je značajno doprinijela poboljšanju kvalitete rada DVD-a Ražanac, pomogli su nam i DVD-i Pag, Sv. Filip i Jakov, Sukošan i drugi, nabrajao je Jović.

Obećan vatrogasni dom u Podvršju

Nakon završetka vatrogasne škole 2011. donose odluku o stalnom zaposlenju vatrogasca u DVD koji će biti i u službi Općine i DVD-a.

- Ovom odlukom smo postigli značajnu operativnost društva, podignuli razinu vatrozaštite i samog gašenja na višu razinu. Vatrogasac je dostupan cijelu godinu, smanjeno vrijeme odaziva, smanjenje opožarene površine, naglasio je Jović.

Veliku pozornost su posvetili edukaciji i fizičkoj pripremi.

- Tijekom ovih deset godina nismo imali niti jednu ozljedu naših vatrogasaca, navodi Jović koji se poimenično zahvalio brojnim vatrogasnim i javnim dužnosnicima.

Načelnik Miletić je u svom obraćanju istaknuo kako je proteklih deset godina veliko priznanje za sam DVD, ali i za Općinu.

- Pokazali ste da ste operativno spremni na razne izazove koji nam se događaju, to stvara određenu dozu sigurnosti i ponosa. Posebno na činjenicu da je DVD Ražanac jedno od najorganiziranijih u Zadarskoj županiji, poručio je Miletić, načelnik, te obećao izgradnju vatrogasnog doma u Podvršju.

Željko Šoša osim što se pohvalio Županijskom nagradom za Vatrogasnu zajednicu, biranim riječima govorio je o DVD-u Ražanac. Ante Sanader je pozvao mlade vatrogasce da se pridruže vatrogasnim natjecanjima gdje se stječe iskustvo i prijateljstvo.

- Vatrogastvo je način življenja, uz vojsku i policiju vatrogasci su najorganiziraniji u državi. U 1.864 DVD-a ima oko 150.000 članova od kojih je oko 50.000 aktivnih, rekao je Sanader.

Nakon dodjele odlikovanja, priznanja i zahvalnica zajedničko druženje se nastavilo uz pjesmu i spizu u konobi u Ljupču.

Počasni član Slavko Tucaković, odličje Antoniji Kalac

Za poseban doprinos zaštiti od požara i vatrogastvu VZ Zadarske županije odlikovala je srebrenom vatrogasnom medaljom Nediljka Jovića, Mateja Rudića, Dragutina Miočića i postumno Antu Miletića. DVD je Poveljom počasnog člana društva proglasio Slavka Tucakovića, glavnog vatrogasnog zapovjednika.

Spomenice za 10-godišnje djelovanje u DVD-u su dobili: Nediljko Jović, Dragutin Miočić, Matej Rudić, Robert Teklić, Milan Jović, Damir Jordan i Frane Jović. Brončane vatrogasne medalje dodijeljene su: Frani Miočiću, Mati Miočiću i Marijanu Miočiću. Brončani plamenac dodijeljen je: Dinu Miočiću, Šimi Čaviću, Šimi Feštinu, Rajku Rudiću, Ivanu Joviću, Robertu Tekliću i Antoniji Kalac, jedinoj ženi koja je primila DVD odličje.

Priznanja za poseban doprinos u razvoju vatrogastva i zaštite od požara dobili su: HVZ, DUZS, Općina Ražanac, VZ Zadarske županije, JVP Zadar, Željko Šoša, Boris Jović, Nediljko Jović, Dragutin Miočić i Matej Rudić. Zahvalnice za poseban doprinos i potporu vatrogastvu: Milan Ročak, DVD Sukošan, Joško Majica, DVD Sv. Filip i Jakov, DVD Pag i Hrvatske šume – Šumarija Zadar.

Ocjena: 
Prosječno: 2 (1 glasova)