Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Alen Liverić nagrađen za najboljeg glumca u filmu „Posljednji bunar“

22.04.2019. 08:51
Alen Liverić nagrađen za najboljeg glumca u filmu „Posljednji bunar“


Glumac Hrvatskog narodnog kazališta Zadar Alen Liverić nagrađen je priznanjem za najboljeg glumca u kategoriji kratkih filmova na prije nekoliko dana zaključenom „ Milwaukee Twisted Dreams Film Festival u“ u Milwaukeeu.
Riječ je o cijenjenom američkom filmskom festivalu, a Liverić je nagradu dobio za glavnu ulogu u kratkom SF filmu „Posljednji bunar“ redatelja Filipa Filkovića koji se u Hrvatsku vraća s duplim priznanjem jer je i sam film proglašen za najbolji kratki film na istom festivalu.
– Sretan sam jer je riječ o eminentnom filmskom festivalu, a posebice i zbog činjenice što film
progovara o jednom od najvećih problema s kojima se danas susrećemo, a to je privatizacija voda, naglašava Liverić.
Film „Posljednji bunar“, u kojem uz njega igraju još i Ozren Grabarić, Mia Biondić, Ida Rogić, Chongjun Zhang, Seck Zoon Hong i Seck Zeen Hong događa se u Hrvatskoj 2034. godine, u bliskoj budućnosti, u svijetu u kojem vlada nestašica vode. Izvori pitke vode su rijetki dok se ostale vode, koje u Hrvatskoj posjeduju strane korporacije, pročišćuju za upotrebu no maksimalno do ok 80 posto čistoće. Takva voda nije pogodna za djecu, trudnice i starce, a Liverić glumi tipa koji živi negdje duboko u šumi i ima posljednji bunar pitke vode koju prodaje na crnom tržištu.
– Ljudi nisu ni svjesni što će nam se dogoditi ako se vode privatiziraju, a nažalost sve ide u tom smjeru. Sjećam se, prije nekoliko godina sam bio na prosvjedu u Rijeci protiv privatizacije voda i neugodno sam se iznenadio kada sam vidio koliko nas se malo okupilo. Kako čujem četiri su hrvatska izvora vode data u koncesiju na 100 godina, a pitanje je što će biti s ostalima i koliko ćemo u budućnosti plaćati vodu i to kakvu vodu. Stoga se nisam puno dvoumio kada su mi ponudili ulogu u ovom filmu. Radili smo ga s malim budžetom no s puno duše, iz srca, svjesni da sve što se radi iz srca ne može biti loše, što se evo i pokazalo kroz ove nagrade, zadovoljan je prvak Hrvatskog narodnog kazališta Zadar.
Što će nagrada značiti za njegovu inozemnu karijeru, kako dodaje – ne zna, no ističe da je svjestan itekako važnosti priznanja koje mu je uručeno s obzirom da je, kako je već naglasio, „ Milwaukee Twisted Dreams Film Festival “ eminentan američki filmski festival.