Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

DRUŽENJE I UČENJE VAŽNIJE OD LUKSUZA Sva ulja ocijenjena, čeka se Marendin na trgu i Žgvacet u Pašmanu

22.04.2019. 11:44
DRUŽENJE I UČENJE VAŽNIJE OD LUKSUZA Sva ulja ocijenjena, čeka se Marendin na trgu  i Žgvacet u Pašmanu


Sve je spremno za 21. izdanje manifestacije Dana Masline 2019., koje  će se pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, odvijati u subotu i nedjelju  27. i 28. travnja u Zadru i na  otoku Pašmanu . Dvodnevni  program vrvi od  zanimljivih  događanja, a s najviše nestrpljenja maslinari isčekuju subotu navečer za kada je u restoranu i na teresi zadarskog JK  Uskok na Vitrenjaku  zakazana  dodjela nagrada i priznanja za  kvalitetu maslinovog ulja i proglašenje Šampiona.
– Dovršili smo ocjenjivanje  ulja, kaže Filip Erceg, voditelj  Profesionalnog panela  Zavoda  za javno zdravstvo Zadar.


Kvaliteta važnija od  masovnosti
Od ukupno 156 uzoraka iz  svih hrvatskih jadranskih  županija, po prvi put i iz BiH,  85 posto ulja su u kategoriji ekstradjevičanskih. Znači, unatoč nepovoljnoj maslinarskoj  godini, sve više maslinara  naučilo je proizvesti maslinova ulja visoke kakvoće.  Koriste  agrotehničke mjere u uzgoju  maslina, proizvode zdrav plod,  beru u optimalnim terminima,  odmah prerađuju masline te  ulje skladište i čuvaju na primjeren način, kaže Erceg.
Predsjednik Organizacijskog  odbora Benito Pucar ističe da  je za Dane masline važnije  kvaliteta nego masovnost.  Kroz sve ove godine koliko  manifestacija traje postignut  je visok stupanj međusobnog  povjerenja između maslinara i  organizatora.
Obilazeći podrume i uzimajući uzorke izravno iz spremnika maslinara stručnjaci Zavoda su na licu mjesta  poučavali maslinare kako  proizvesti i čuvati ekstradjevičanska ulja što je dalo rezultate.
-Iz godine u godinu maslinari su proizvodili bolja ulja   tako da je prestala potreba za  izravnim uzorkovanjem, kaže  Pucar i pojašnjava kako je s  vremenom  masovnost prerastala u kvalitet. To se već zna pa  ova manifestacija iz godine u  godinu postaje sve vjerodostojnija.
-Osim toga, kaže Pucar, sudjelovanje na ovoj manifestaciji  svima je i financijski prihvatljivo. Maslinari dostave po litru  ulja na  ocijenjivanje,  a kemijska i senzorske analiza s kotizacijom ukupno iznose 200  kuna.  Za tih 200 kuna, uz medalje i priznanja za svoja ulja,  maslinari  puna dva dana sudjeluju u raznim događanjima,  druže se i razmjenjuju iskustva, besplatno jedu i piju, a sve  je to moguće jer –  nema luksuza. Dani masline se ne odvijaju  u hotelima visoke kategorije  nego u prirodnom okruženju,  kaže Benito Pucar ne krijući  zadovoljstvo što će i skorašnje  21. izdanje Dana masline proteći u brojnim događanjima  i  druženju maslinara i uljara .


Godišnje nagrade i  priznanja
Prvog dana, 27. tvibnja,  odmah nakon svečanog otvaranja u Gradskoj loži, bit će  uručena godišnja priznanja  20. Međunarodnih Dana Masline Zadar 2018.
Priznanje „Dr. sc. Ante Medin“  dobiva dr. sc. Frane Strikić za znanstveni doprinos u  maslinarstvu i  uljarstvu.
Priznanje „Stanko Ožanić“  uzornom maslinaru bit će  uručeno OPG-u Budislav  Mađerić iz Pašmana.  Priznanje  „Maslinarsko srce“ ove godine  ide OPG-u Nele Čirjak. Obitelj  ima prebivalište u Zagrebu, a  podigli su uzorne ekološke  maslinike u Popovićima i Karinu Donjem kod Benkovca.
Zlatno pero za medijsku  afirmaciju maslinarstva i uljarstva  dobit će Katja Šimac,  urednica poljoprivredne emisije  Agrosvijet.
Priznanje „Maslinarska nada Zadarske županije“ pripalo  je  Mati Duševiću koji nastavlja  i razvija obiteljsku tradiciju uspješnog maslinarstva i uljarstva u Ljupču kod Ražanca.




Maslinarski marendin na  Narodnom trgu
Za Maslinarski marendin  koji će se održati na Narodnom trgu 27.svibnja  s početkom u 11,30 sati raspituju se  mnogi. Žele se uključiti i sudjelovati, kaže Benito Pucar. Izvedba je i ove godine povjerena profesoru kuharstva Renatu Kraljevu. On će sa učenicima Hotelijersko ugostiteljske i  turističke škole pripremati tradicionalno jelo – varivo od  leće, slanutka i orza za oko 600  osoba. Uz ovu tradicionalnu  deliciju „iz liburnskih vremena” posjetitelji će na vođenim  degustacijama moći kušati i  naučiti razlikovati dobro od  lošeg ulja.
Paralelno će se odvijati i  sljubljivanja ulja i sira sa sve  boljim ravnokotarskim vinima.
Razlog velikog interesa je i  taj, ističe Pucar, što uz gastronomski, ova manifestacija ima  i humanitarni karakter. Dobrovoljnim prilozima posjetitelja  za konzumirana jela i pića  tijekom Maslinarskog marendina na Narodnom trgu  namjera je podržati nastojanja Lige  protiv raka i  Onkološkog odjela Opće bolnice Zadar u prikupljanju srestava za kupnju  aparata za zračenje neophodnog u liječenju onkoloških bolesnika.


Okrugli stol i aktualne  teme
Nakon svečanog otvaranja i  Maslinarskog marendina 27.   travnja  s početkom u 17. sati u  dvorani JK Uskok na Vitrenjaku održat će se Okrugli stol na  aktualne teme iz maslinarstva  i uljarstva.
S novim izazovima  za zaštitu maslina od štetnih organizama u okviru zajedničke  agrarne politike 2021 – 2027.  maslinare će upoznati Doc. dr.  sc.  Tomislav Kos – Sveučilište u  Zadru, Odjel za ekologiju,  agronomiju i akvakulturu.  Druga tema je:  Najčešće pogreške kod rezidbe maslina na  rod, a izložit će je dr. sc. Frane  Strikić, Sveučilište u Splitu. Kako suzbijati maslinovu muhu  u ekološkoj i integriranoj  proizvodnji pojasnit će mr.sc.  Vladimir Danon.
-Bit će zanimljivo, očekuje i  magistar Marijan Tomac, moderator koji je i lani, na svoj dinamičan i polemičan način   vodio „sučeljavanja“ vitezova  okruglog stola, stručnjaka i  zainteresiranih maslinara.
Na ovom skupu po prvi put  će javno biti predstavljena  brošura “ Identifikacija sorata  masline Zadarske županije”,  autora
Prof. dr. sc. Đanija  Benčića i  suradnika sa Sveučilišta u Zagrebu i Zadru.  Mladen Lucin,    maslinarski entuzijasta iz Preka na Ugljanu, najavljuje prezentaciju modela "Zaštite izvornosti ekstradjevičanskih  maslinovih ulja zadarske  županije“, kojega je  osmislio  isti tim stručnjaka na čelu s  profesorom Benčićem.


Krešendo na Vitrenjaku
Nakon okruglog stola slijedi  krešendo – događaj dana, za  neke maslinare i događaj godine.
– Svi s nestrljenjem očekuju  rezultate ocijenjivanja za svoja  ulja, kaže Benito Pucar. A  svečana dodjela priznanja i  nagrada za kvalitetu maslinovog ulja te proglašenje Šampiona 21. međunarodnih Dana masline Zadar 2019.,  odvijat će u večernjim satima u  restoranu i na terasi Jedriličarskog kluba Uskok na Vitrenjaku. Nakon toga, kud ćeš bolje –   večera i druženje uz klapsku  pjesmu.


Stručni izlet na Pašman
Drugog dana 21. izdanja  Dana masline, u subotu 28.  travnja  programom je predviđen stručni izlet na otok  Pašman. Zainteresirani maslinari će se okupiti na Vitrenjaku ispred Jedriličarskog kluba  Uskok i u 9,30 sati krenuti prema Pašmanu. U pašmanskoj  trajektnoj luci goste će  dočekati načelnik Općine  Pašman Krešimir Ćosić sa suradnicima. Odatle dio sudionika ide autobusom iz Pašmana  u Kraj u obilazak samostana  sv. Duje.


Žgvacet sve zanimljiviji
Dio onih koji će se natjecati  u pripremanju "žgvaceta", tradicionalnog jela od mlade janjetine ostaju u centru Pašmana. Naime, i ove godine će se  održati 4. po redu natjecanje  Žgvacet 2019.,  a svoje sudjelovanje već su potvrdile kuharske ekipe iz Slovenije,  Istre, domaće iz Pašmna, kuharske ekipe iz Bukovice i Ravnih kotare,  pa čak i Bara iz Crne Gore. Svoj  dolazak najavljuju i ravnokotarski mesari iz Raštana Gornjih pojačani sa generalom  Ademijem. 
Ovaj gastronomski događaj  odvijat će se pod kuharskom  palicom Masterchefa Renata  Kraljeva.


Pokazna rezidba u  Mađerićevom masliniku
U sklopu  stručnog izleta posebno zanimanje vlada za prezentaciju rezidbe u stoljetnom  masliniku OPG-a  Budislav  Mađerić koju će voditi okorjeli  agronom mr.sc. Marijan Tomac. Radi se o masliniku "na  brigu" iz kojega  plodovi   daju  vrhunsko ekstradjevičansko  maslinovo ulje  s kojim je OPG  Mađerić lani postao apsolutni  šampion međunarodne manifestacije maslinara i uljara  "Noćnjak ".
 – Spremamo i banket na  suhozidu, bit će srdela,  inćuna, kroštula , frita i domaćeg vina, kaže Brane  Mađerić ponosan na više od  1000 metra suhozida koji  okružuju maslinike ove vrijedne i složne obitelji.


Ručak u centru Pašmana
Okupljanje svih sudionika u  središtu Pašmana predviđeno  je u 14 sati. Nastupaju dva  KUD-a i to Nevijana iz Neviđana i Bokolje iz Dobropoljane. Slijedi proglašenje pobjednika u kuhanju žgvaceta,  prigodni program i zajednčki  ručak u centru Pašmana. Povratak brodom u Zadar zakazan je u 16 sati.
Događanja kao u priči, a organizatori  Udruga prehrambenih tehnologa i  nutricionista Zadarske županije  još najavljuju  i iznenađenja koja će  posjetitelji saznati na samoj  manifestaciji 27. i 28.  travnja u  Zadru i u Pašmanu na otoku  Pašmanu.
Sve na Danima masline na  kojima je, kako reče Pucar,  druženje i učenje važnije od  luksuza.


OSVRT NA KVALITETU MASLINOVIH ULJA
FILIP ERCEG: Više od 85 posto ulja ekstra djevičanska
Generalno gledajući ova je godina za maslinare u Hrvatskoj i susjednim zemljama bila slabija, a kvaliteta maslinovih ulja je bila lošija.
Dok su maslinari u Istri zadovoljni ovogodišnjim urodom i kvalitetom maslinovih ulja, urod je u cijeloj Dalmaciji znatno podbacio, a ulja su znatno lošije kvalitete od prosječnih godina. U Zadarskoj županiji urod je bio prosječan. U Šibensko-kninskoj županiji urod je slabiji za oko 40 posto u odnosu na prosječnu godinu. U Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji urod je lošiji i za 70 posto. U Crnoj Gori nije bilo berbe maslina. Uzrečica „što južnije, to tužnije“ dobila je potpuni smisao. Na to su utjecale vremenske neprilike, a na lošiju kvalitetu ulja štetnici poput maslinove muhe i gljivice patule. Maslinari koji su izvršili pravovremenu zaštitu, pratili razvoj ploda masline i ubrali zdrave plodove, ove su godine dobili ekstra djevičanska maslinova ulja visoke kvalitete.
Na manifestaciji ove godine, prema provedenim kemijskim i organoleptičkim analizama više od 85 posto prijavljenih uzoraka zadovoljava parametre za ekstra djevičansko maslinovo ulje. Ostala ulja koja nisu zadovoljila te uvjete imala su mane karakteristične za ovu godinu. U organolepričkom dijelu bile su to upaljenost i octikavost, dok su uzorci u kemijskim analizama imali problem sa povećanim vrijednostima slobodnih masnih kiselina i peroksidnog broja. To ukazuje da većina  uljara koji su predali uzorke na 21.manifestaciju Dani masline 2019. dobro znaju kako napraviti ekstra djevičansko maslinovo ulje i u ovako teškim maslinarskim godina, ocijena je Filipa Ercega, voditelja Profesionalnog panela Zavoda za javno zdravstvo Zadar koji je obavio kemijsku i senzorsku analizu svih 156 ulja pristiglih na ovogodišnje Dane masline.


156 uzoraka
Za ovogodišnju manifestaciju na ocjenjivanje je dostavljeno 156  uzoraka maslinovog ulja.
Najveći broj uzoraka je iz Zadarske županije 106. Na ocjenjivanje  su pristigla i maslinova ulja iz Dubrovačke neretvanske županije 1  uzorak, Splitsko-dalmatinske županije 6 uzoraka, Šibensko-kninske  županije 6 uzoraka, Ličko- senjske županije 7 uzoraka, Primorsko  goranske županije 5 uzoraka, Istarske županije 19 uzoraka. Dva  uzorka su od maslinara koji žive u Zagrebu (1 uzorak) i Hrvatski Leskovac 1 uzorak.
Međunarodni karakter manifestacije daju maslinova ulja iz Bosne i  Hercegovine – 4 uzorka iz Čitluka, Međugorja, Ljubuškog  i Čapljine.


KREŠIMIR ĆOSIĆ: Novi maslinici na 18 hektara
Maslinarska groznica trese otok Pašman, obnavljaju se stari i podižu novi maslinici.
– Na otoku su 3 velika zakupca, jedan sa 7 ha, i dva po 5 ha zasađenih maslinika, te još jedan u proceduri za 6 ha, uz interes još nekoliko investitora. Malih proizvođača tradicionalno ima jako puno, svaka obitelj na Pašmanu posjeduje nemali broj maslina, od kojih rade osim maslinovog ulja, sapune, kozmetiku likere, suvenire… Općina Pašman potiče OPG-ove sa područja općine, kaže općinski načelnik Krešimir Ćosić, koji je i sam maslinar. Ćosić otkriva i da je donesen i Program potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju općine Pašman s kojim će se edukacija i stručno osposobljavanje sufinancirati s 1.500 kuna, poticanje biljne proizvodnje (trajni nasad) s 2.000 kuna,  ekološka poljoprivreda s 3.000 kuna, a sudjelovanje na sajmovima i izložbama sa  1.000 kuna godišnje.
Na otoku su i 4 najsuvremenije uljare! – istaknuo je na kraju načelnik Krešimir Ćosić.


PROGRAM
Međunarodni Dani Masline  2019.
SUBOTA, 27. 04. 2019.
11:00 – 11:30
Gradska loža, Narodni trg
Svečano otvaranje
Dodjela godišnjih nagrada i priznanja Dana masline Zadar 2019
11:00 – 13:00
Narodni trg
Maslinarski marendin 
Humanitarna akcija skupljanja  novčanih priloga za kupnju uređaja za  zračenje za Opću bolnicu Zadar. Vođene degustacije maslinovih ulja..
Zabavni program uz klapsku pjesmu.
17:00 – 19:00
JEDRILIČARSKI KLUB USKOK, Vitrenjak
Stručne teme o maslinarstvu i uljarstvu:
Identifikacija sorata masline Zadarske županije
Prof. dr. sc. Đani Benčić, Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Mladen  Lucin
Okrugli stol – Novi izazovi za zaštitu maslina od štetnih organizama u okviru  zajedničke agrarne politike 2021 – 2027.
Sudjeluju: Doc. dr. sc.  Tomislav Kos – Sveučilište u Zadru, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu
Okrugli stol – Najčešće pogreške kod rezidbe maslina na rod.
Sudjeluje: Dr. sc. Frane Strikić, Sveučilište u Splitu
Okrugli stol: Suzbijanje maslinove muhe u ekološkoj i integriranoj proizvodnji.
Sudjeluje: Mr. sc. Vladimir Danon, Danon d.o.o.
Moderator: Mr. sc. Marijan Tomac
19:00 – 
JEDRILIČARSKI KLUB USKOK, Vitrenjak
Dodjela nagrada i priznanja za kvalitetu maslinovog ulja
Proglašenje Šampiona
Večera uz klapsku pjesmu
NEDJELJA, 28. 04. 2019.
09:30 –  16:30    
Stručni izlet na otok Pašman
09:30
Polazak brodom Kanela iz Vitrenjaka (JK Uskok)
11:00          
Dolazak u Pašman (trajektna luka)
11:15       
Dio sudionika ide organiziranim autobusom iz Pašmana za Kraj u obilazak  Franjevačkog samostana Sv Duje. Dio sudionika – natjecatelji u pripremi  „žgvaceta“ ostaju u centru Pašmana u svrhu pripreme jela.
12:30 – Povratak autobusom u Pašman
12:30 – Sajam Hrvatski otočki proizvodi
12:45 – 13:45 
Prezentacija rezidbe maslina u masliniku u Pašmanu – Budislav Mađerić – Titula  apsolutnog šampiona 'Noćnjaka 2018'
14:00 – Nastup KUD Nevijana – Neviđane, KUD Bokolje – Dobropoljana
14:30
Proglašenje pobjednika u kuhanju žgvaceta, prigodni program i ručak u  centru Pašmana
16:30 – Povratak brodom u Zadar