ZOV EUROPSKE RIZNICE U Županiji govore o prijenosu vlasništva, a u Domu o tome nemaju službenih saznanja

Slika korisnika mkvanja
Đački dom na dnevnom redu iduće Županijske skupštine
Da bi naši Regionalni centri kompetentnosti mogli prijaviti i radove na zgradi Doma bit će potrebno etažirati funkcionalne cjeline u Domu, a potom ih prenijeti u vlasništvo s Doma na Regionalne centre kompetentnosti, kaže županijski pročelnik Ivan Šimunić
Zvonko KUCELIN
Zadarski Srednjoškolski đački dom

Pred vijećnicima Skupštine Zadarske županije na sljedećoj  je sjednici odluka o prijenosu vlasništva Srednjoškolskog đačkog doma  Zadar na Medicinsku školu Ante Kuzmanića i Strukovnu školu Vice Vlatkovića. Čini se to zbog osiguravanja sredstava za obnovu Doma iz dostupnih fondova.

Osnova za dostupnost tim sredstvima je činjenica da su ove dvije strukovne škole postale Regionalni centri kompetentnosti. To im putem natječaja otvara vrata “riznice” vrijedne 563 milijuna kuna. Povučenim sredstvima obnovili bi se smještajni kapaciteti, ali s malom “klauzulom” kako  je to moguće samo u slučaju kad je ta djelatnost u sastavu škole. Srednjoškolski đački dom izgrađen je 1962., no svih ovih godina iskazivao je  stalnu potrebu za obnovom i prije svega modernizacijom. Dopuna djelatnosti Regionalnih centara kompetentnosti (RCK), tj. Strukovne škole  Vice Vlatkovića (sektor strojarstva) i Medicinske škole Ante Kuzmanića  (sektor zdravstva), je pravna prilagodba natječaju za europska sredstva  koja je u tijeku.

Promijenio bi se samo pravni status imovine

- Radi se o natječaju za 25 centara kompetentnosti u Republici Hrvatskoj, od kojih naša županija ima dva. Naime, iako su ulaganja u smještaj  učenika prihvatljivi troškovi natječaja, uvjeti natječaja ne predviđaju  mogućnost prijave Srednjoškolskog đačkog doma kao samostalne školske ustanove za ta sredstva. Ulaganja u smještaj učenika moguća su samo ako je riječ o imovini čiji je vlasnik pojedini RCK. Naš Dom sagrađen  je 1962. godine i s obzirom na godinu izgradnje u dobrom je stanju, čist,  uredan i potpuno u službi učenika koji su tamo smješteni. Međutim,  standardi iz 1962. godine i danas nisu usporedivi. Zato je važno pronaći  sredstva za investiciju, prije svega u učenički smještaj. Da bi naši Regionalni centri kompetentnosti mogli prijaviti i radove na zgradi Doma bit  će potrebno etažirati funkcionalne cjeline u Domu, a potom ih prenijeti  u vlasništvo s Doma na Regionalne centre kompetentnosti. Dopuna djelatnosti znači stvaranje pravne pretpostavke za prijavu na natječaj za  troškove uređenja smještaja. Opet zato što su to uvjeti iz natječaja. Natječaj dopušta da djelatnost smještaja učenika ne mora biti na istoj adresi  na kojoj se odvija učionička nastava. Isto tako, Regionalni centri kompetentnosti i Dom sklopili bi ugovor o suradnji kojim bi se uredila prava i  obveze o upravljanju etažiranim cjelinama. Tako, učenici bi dobili bolji  smještaj i djelatnici Doma bolje uvjete za rad. Promijenio bi se samo  pravni status imovine. Trenutno, najviše učenika u Domu je iz Medicinske škole, njih oko 70, iz Strukovne škole oko 20, te iz Tehničke škole također oko 20, navodi Ivan Šimunić, županijski pročelnik za školstvo dodajući kako je Tehnička škola partner Strukovnoj školi Vice Vlatkovića.

Radi se o procesu

- Regionalni centri kompetentnosti zamišljeni su ne samo kao centri  kvalitete i izvrsnosti u obrazovanju u svojem sektoru za područje Zadarske županije, već i šire. Centri pokrivaju područje Zadarske županije,  Ličko-senjske, Primorsko-goranske, Istarske i Karlovačke županije. Već  danas, za sektor strojarstva, na dio praktične nastave dolaze učenici iz  Sisačko-moslovačke županije u našu Strukovnu školu Vice Vlatkovića.  Troškove njihovog smještaja i prehrane snosi njihov osnivač, ali po komercijalnoj osnovi. Učenici nisu smješteni u Domu. Kad bi bili smješteni  u našem Domu, onda bi troškovi njihovog obrazovanja bili manji. Centri  kompetentnosti su zamišljeni kao mjesto susreta i suradnje strukovnih  škola i gospodarstva. Naglasak je na većem udjelu praktične nastave u  realnom sektoru, a kod gospodarstvenika, izrada novih programa obrazovanja prema potrebama tržišta rada i druge aktivnosti koje intenzivnije mogu povezati obrazovanje i gospodarstvo. Radi se o procesu u koji je  uključen osnivač, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske  unije, Srednjoškolski đački dom, naši Regionalni centri kompetentnosti  Strukovna škola Vice Vlatkovića i Medicinska škola te Ministarstvo znanosti i obrazovanja, ističe pročelnik Šimunić.

Kako pojašnajvaju iz Županije, eventualni prijenos vlasništva imovine  ne bio se odnosio na cijeli objekt Doma, već na etažirani dio koji se odnosi prije svega na smještaj. Cilj je, kažu, uložiti što više sredstava u  učenički smještaj.

Mogla bi se stvoriti i negativna percepcija

Kako nas je izvijestio ravnatelj Srednjoškolskog đačkog doma Ivan  Đula, u Domu još nemaju službena saznanja o ovoj inicijativi.

- O eventualnom prijenosu zgrade koja je u vlasništvu Srednjoškolskog đačkog doma odlučuje Domski odbor. Posljednjih godina u Dom  ulažemo znatna vlastita i sredstva Zadarske županije. U pet godina  uložili smo oko 2,5 milijuna kuna. Obnova kompletnog namještaja u  svim sobama, učionicama i uredima koštala je 750.000 kuna. Imali smo  problema s hidroizolacijom krova i zgrade, napose na našem restoranu  što smo također sanirali. No, pred nam su još značajnije investicije, rekao je Ivan Đula.

Prema grubim procjenama bit će potrebno više od 15 milijuna kuna  kako bi svaka soba imala vlastiti sanitarni čvor te kako bi se obnovila termoizolacija vanjske ovojnice zgrade.

No, prijenosom vlasništva, mogla bi se stvoriti i negativna percepcija  cijelog pothvata jer postoji opravdani strah zaposlenika za opstanak ustanove i njihova radna mjesta.

- Ne bi bilo dobro da se stvori Dom za smještaj samo učenika Strukovne i Medicinske škole. Mi smo Dom otvorenog tipa u kojemu stanuju  učenici koji pohađaju svih 15 srednjih škola u Zadru a dolaze iz svih krajeva Hrvatske, zaključio je ravnatelj Đula.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno