Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

ABA LIGA Može li se bitka za o(p)stanak dobiti za zelenim stolom?

22.04.2020. 07:49


Posljednja utakmica koju su košarkaši Zadra odigrali datira s 8. ožujka protiv Koper Primorske na Višnjiku u sklopu 21. kola ABA lige. Od tada do danas prošlo je mjesec i pol dana i još uvijek je rasplet regionalne lige potpuno nepoznat, štoviše u tom vremenskom razdoblju informacije na tu temu su bile više nego šture pa je sigurno za danas zakazana video konferencija predstavnika svih 12 abaligaša bitan korak ka konačnom rješenju.


Puls Eurolige
Iako se ni na nakon današnje video konferencije neće puno toga saznati već će se prvenstveno iznijeti mišljenja i stavovi svih 12 klubova moći će se konstatirati kako je konačno pitanje završetka ABA lige pomaknuto s mrtve točke. Situacija s epidemijom koronavirusa polako, ali sigurno ide na bolje i sve je izvjesnije da će igranje utakmica u ljetnim terminima i bez prisustva gledatelja biti čak i moguće. Potvrđuju to i najnovije vijesti iz Španjolske gdje su najavili odigravanje doigravanja svoje lige na jednom mjestu i bez gledatelja čim se za to stvore epidemiološki uvjeti, iako je cijela ta priča s obzirom na brojku od 200 tisuća zaraženih u toj zemlji još uvijek »u oblacima«. Zanimljivo da mnoge jače europske lige (španjolska, njemačka, francuska, turska, grčka i ruska) nisu poništavali sezonu i ostavili su otvorenu opciju nastavka istih. Objašnjenje leži u činjenici da se u svim tim državama osluškuje puls ULEB-a koji vodi Euroligu i upravo taj moment je ključan i za rasplet ABA lige. Koplja će se najviše lomiti između objektivno jedina dva kluba u regiji koji mogu biti konkurentni u euroligaškim okvirima, C. zvezde i Partizana. Stoga je i sudbina Zadra u ABA ligi usko vezana uz ta dva beogradska kluba i vjetrovima koji oni preferiraju. Sigurno je u ovom slučaju Zadru veći »saveznik« Partizan koji polaže pravo na titulu jer je do trenutka obustave natjecanja bio na prvom mjestu. Ako bi se dogodio takav scenarij da se proglasi prvak po trenutačnom stanju ljestvice onda se ne bi inzistiralo na odigravanju posljednjeg 22. kola što bi najviše odgovaralo Zadru i tako bi na Višnjiku potvrdili ostanak u ABA ligi i dogodine. Nije loš scenarij i poništavanje cijele sezone kao što je poništena HT Premijer liga pa bi i u tom slučaju na Višnjiku zadržali regionalni status.


Konsenzus ili kompromis
Mogućnost je i da dogovor abaligaša krene u smjeru odigravanja samo »play offa« bez igranja posljednjeg kola što je isto dobitna formula u kontekstu Zadra. Stoga je zadatak i cilj direktora kluba Željka Žilavca u predstojećim »pregovorima« da se obistini jedan od ova tri ponuđena scenarija, a jedino što se mora po svaku cijenu izbjeći jest nastavak natjecanja od mjesta gdje se i sve zaustavilo i po tom scenariju Zadar bi teško do regionalnog o(p)stanka. Sigurno je da ništa neće biti razriješeno i nakon ovog inicijalnog video sastanka kao što je sigurno da će trebati pričekati još neko vrijeme kako bi se došlo do konsenzusa ili bolje reći kompromisa prvenstveno na relaciji Partizan – C. zvezda. Jer opće je poznato da demokracija u regionalnoj ligi ipak funkcionira na nekom drukčijem modelu i nažalost stav ili glas jednog Zadra, pa i Cibone i ostalih klubova nema tu težinu kao što imaju spomenuti beogradski klubovi. I u toj pregovaračkoj igri morat će »znati« svoje adute iskoristiti direktor Žilavec kako bi ako već nije momčad na terenu barem za zelenim stolom uspio isposlovati ono što na Višnjiku priželjkuju još tamo od početka sezone.