Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Divjak: “Ministarstvo spremno prilagoditi se trenutnim uvjetima”

22.04.2020. 13:23
Divjak: “Ministarstvo spremno prilagoditi se trenutnim uvjetima”


Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak sudjelavala je u utorak na online sjednici Senata Sveučilišta u Rijeci, poručivši maturantima i roditeljima da je ministarstvo spremno prilagoditi se trenutnim uvjetima i pomoći im, izvijestilo je Sveučilište.
Tema je bila provedba postupka upisa u novu akademsku godinu 2020./2021. i završetka akademske godine 2019./2020. u kontekstu izvanrednog stanja izazvanog pandemijom koronavirusa.
Divjak je istaknula da je cilj Ministarstva održavanje obveznih predmeta državne mature najvjerojatnije u terminu od 6.do 29. lipnja, s preporukom da se održe obvezni predmeti, a izborni ne, ali da se u obzir uzmu ocjene iz srednje škole, priopćeno je.
Naglasila je kako ministarstvo stoji na raspolaganju za pitanja prilagodbe ECTS bodova, savjetom ali i informacijama na koji način to rješavaju druge države.
Prijedlog minstarstva je da se  umjesto  apsolutnih  iznosa  ECTS-a, primjerice 55 ECTS  bodova ostvarenih  u prethodnoj akademskoj godini, upotrebljavaju relativni udjeli u maksimalnim iznosima ECTS-a koje je moguće ostvariti na nekom studijskom programu u ovoj akademskoj godini.
Na taj način bi se uzelo u obzir specifičnosti pojedinih studijskih programa i izašlo u susret studentima u izvanrednim okolnostima, kazala je ministrica.
Divjak je, osvrćući se na odluku Vlade o ograničavanju korištenja proračunskih iznosa, zamolila za odgovornost i maksimalnu štednju.
Ograničenje iznosa za sveučilišta konkretno znači zabranu zapošljavanja i napredovanja na sveučilištima i sastavnicama te obustave javnih nabava.
Istaknula je da je stav ministarstva da se EU projekti moraju nastaviti, kao i zapošljavanje i napredovanje na tim projektima. Ostala napredovanja nisu izvjesna u sljedećih nekoliko mjeseci, a prednost će dobiti samo zapošljavanje znanstvenika povratnika, rekla je.