Divjak: "Ministarstvo spremno prilagoditi se trenutnim uvjetima"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Autor: 
HINA
Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak sudjelavala je u utorak na online sjednici Senata Sveučilišta u Rijeci, poručivši maturantima i roditeljima da je ministarstvo spremno prilagoditi se trenutnim uvjetima i pomoći im, izvijestilo je Sveučilište.

Tema je bila provedba postupka upisa u novu akademsku godinu 2020./2021. i završetka akademske godine 2019./2020. u kontekstu izvanrednog stanja izazvanog pandemijom koronavirusa.

Divjak je istaknula da je cilj Ministarstva održavanje obveznih predmeta državne mature najvjerojatnije u terminu od 6.do 29. lipnja, s preporukom da se održe obvezni predmeti, a izborni ne, ali da se u obzir uzmu ocjene iz srednje škole, priopćeno je.

Naglasila je kako ministarstvo stoji na raspolaganju za pitanja prilagodbe ECTS bodova, savjetom ali i informacijama na koji način to rješavaju druge države.

Prijedlog minstarstva je da se  umjesto  apsolutnih  iznosa  ECTS-a, primjerice 55 ECTS  bodova ostvarenih  u prethodnoj akademskoj godini, upotrebljavaju relativni udjeli u maksimalnim iznosima ECTS-a koje je moguće ostvariti na nekom studijskom programu u ovoj akademskoj godini.

Na taj način bi se uzelo u obzir specifičnosti pojedinih studijskih programa i izašlo u susret studentima u izvanrednim okolnostima, kazala je ministrica.

Divjak je, osvrćući se na odluku Vlade o ograničavanju korištenja proračunskih iznosa, zamolila za odgovornost i maksimalnu štednju.

Ograničenje iznosa za sveučilišta konkretno znači zabranu zapošljavanja i napredovanja na sveučilištima i sastavnicama te obustave javnih nabava.

Istaknula je da je stav ministarstva da se EU projekti moraju nastaviti, kao i zapošljavanje i napredovanje na tim projektima. Ostala napredovanja nisu izvjesna u sljedećih nekoliko mjeseci, a prednost će dobiti samo zapošljavanje znanstvenika povratnika, rekla je.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)