Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

ISPIT ZRELOSTI »Ne bi svijet propao ni da se ukine matura«

22.04.2020. 14:22


Kako se bliži svibanj, maturanti su u sve većoj neizvjesnosti oko državne mature. Hoće li se održati, neće, ako da, kada, kako? Mnogo je pitanja na koje još uvijek nema jasnih odgovora.
Mnogo je pitanja, a još više prijedloga o načinima održavanja mature, od toga da se ispiti održe u sportskim dvoranama, preko online mature. Međutim jedino ono što je u ovom trenutku izvjesno jest da će se državna matura ove godine održati.
Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak jučer se oglasila putem Facebook profila te je napisala kako je svjesna izazova i teškoća s kojima se učenici susreću u posljednjoj etapi školovanja. »Stoga sam poslala pismo Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja u kojem kažem da se gradivo drugog polugodišta 4. razreda za obavezne predmete neće nalaziti u ispitima državne mature. Da ponovimo, ispiti državne mature za obavezne predmete održat će se u vremenu od 8. do 29. lipnja, a u tom periodu održat će se i esej iz hrvatskog jezika. Umjesto eseja iz hrvatskog jezika koji je bio predviđen za sredinu svibnja, održat će se online probni esej kako biste dobili povratnu informaciju o vašoj spremnosti za taj dio ispita iz hrvatskog jezika. Želim vam svima da se dobro pripremite za državnu maturu, a mi ćemo vam i dalje u tom postupku davati punu podršku, poručila je ministrica maturantima.


Glasovac: Online matura nije dobra ideja
Inače, ovih dana u javnosti se vode brojne polemike o državnoj maturi te su mnogi iznijeli različite prijedloge u vezi održavanja državne mature. Među njima je i Sabina Glasovac, saborska zastupnica SDP-a koja je prije par dana apelirala na Ministarstvo da se što prije donese odluka o održavanju državne mature i tako prekine neizvjesnost.
– Mi smo prije nekoliko tjedana reagirali na prvi prijedlog o provođenju online mature upozorivši kako to nije dobra ideja jer je nepravedno jer nemaju sva djeca jednake uvjete. Naime, prva pretpostavka državne mature jest da se polaže u isti dan, u isto vrijeme i u istim uvjetima. Međutim, kod online mature neka djeca imaju jedno računalo doma, nekima roditelji rade, nemaju svi mogućnost tihog kutka gdje bi pisali… pojasnila je Glasovac razloge zbog kojih su bili protiv tog prijedloga. Dodala je kako smatraju da drugi prijedlog ministarstva o provođenju mature početkom lipnja nije realan.
– Ukoliko se dogodi idealna situacija i popravi se epidemiološka situacija te da vratimo maturante u svibnju u škole, ne smijemo zaboraviti da smo imali štrajk gdje su izgubili dio nastave. Zbog ove epidemiološke situacije Ministarstvo se trudi pružiti im pripreme, ali djeci je potrebno vrijeme da bi se stabilizirala. Naime, treba voditi računa o tome da se ostvari pravo djece na obrazovanje, da se ostvare određeni obrazovni ishodi, ali prije svega treba voditi računa o mentalnom zdravlju djece, te o činjenici da su neka ostala i bez krova nad glavom, nabrojala je Glasovac argumente zbog kojih smatraju kako bi se matura trebala odgoditi za kasniji termin, primjerice u kolovozu ili čak i odustati od njenog održavanja.


Roditelji maturanti na rubu živaca
– Naš prijedlog je da se matura iznimno ove godine ukine, da se djeci osigura da završe srednjoškolsko obrazovanje kroz zaključivanje ocjena, a da Ministarstvo ispregovara s fakultetima, ako je to moguće, da ove godine imamo upisni model da se svi upišu gdje žele. Dakle, da nemamo selekcijske postupke na ulazu na fakultete već da se oni provode između prve i druge godine. Naravno na nekim fakultetima gdje je prevelik pritisak učenika, trebalo bi se omogućiti da djeca, primjerice, u kolovozu pišu nekakvu vrstu sadržajne mature, koja bi bila svojevrstan nacionalni kvalifikacijski ispit na temelju kojega bi se djeca mogla upisati u fakultete za koje vlada veliki interes, rekla je Glasovac.
Rekla nam je kako su iz Ministarstva dobili odgovor kako je ovo najgori prijedlog i da je ovo zadnja opcija jer su u Ministarstvu protumačili da SDP predlaže da svi maturanti idu na prijemne ispite i time se izlažu riziku.
– Ono što ja želim reći ministrici je da prijemni ispiti naše maturante čekaju jer još uvijek nismo čuli s kojim je fakultetima ispregovarala da odustanu od prijemnih ispita?! Dakle, ispada da će djeca imati epidemiološki rizik na državnoj maturi, a potom i na prijemnim ispitima, na fakultetima koji to traže, rekla je Glasovac istaknuvši kako ne želi ni pomisliti na najcrnji scenarij da neko dijete u dvorani gdje će se pisati ispit državne mature bude zaraženo… Smatra kako nije pametno izlagati se na državnoj maturi. Istaknula je kako su mnoge zemlje EU odlučile prolongirati državnu maturu, neke su u potpunosti odustale od nje, a treće su ukinule neke dijelove.
– Mislim da su roditelji i maturanti s pravom na rubu živaca jer stalno dobivamo informacije o nekoliko scenarija, istaknula je Glasovac.




Matura ne bi trebala biti prevelik stres
O ovom problemu razgovarali smo i s ravnateljima zadarskim srednjih škola koji još uvijek ne znaju ništa službeno o načinu i terminu provođenja državne mature.
Blanka Pedišić, ravnateljica Gimnazije Franje Petrića, popularnog MIOC-a, rekla nam je kako još uvijek nema konkretnih službenih informacija.
– Što se tiče državne mature, mene je strah same provedbe, dakle, gdje ćemo mi fizički smjestiti svu djecu i omogućiti im epidemiološki sigurno pisanje ispita?! Mi imamo male učionice, nemamo sportsku dvoranu i meni je najveći problem to fizičko provođenje mature, istaknula je samo jedan aspekt ovoga problema ravnateljica Pedišić time zorno prikazavši kako nemaju sve škole u Hrvatskoj jednake uvjete rada.
Ističe njihovi učenici nisu toliko opterećeni online nastavom već su opterećeni onim što ih i inače opterećuje, a za maturante je to državna matura.
– Ja mislim da matura ne bi trebala biti prevelik stres za njih jer im nastojimo olakšati cijelo školovanje te smo naglasak stavili upravo na one predmete koji su u maturi. Isto tako, naglasila bih, kako ona djeca koja uče i pripremaju se cijelo vrijeme, ne bi trebala imati problema s državnom maturom na koju bi se trebali sami pripremiti, rekla je Pedišić.
Istaknula je kako generalno život ne smije stati i svi mu se moramo prilagoditi datum okolnostima.


Ne mogu izvoditi vježbe
– Dakle, bilo bi dobro da je Nacionalni centar uzeo u obzir da je ova godina takva kakva je. S druge strane, maturanti imaju na raspolaganju pomoć profesora, imaju brojne alate za provjeru znanja, Nacionalni centar je objavio sve dosadašnje mature prema kojima učenici mogu učiti da se upoznaju s maturom, rekla je Pedišić dodavši kako ne bi svijet propao ni da se ukine matura, ali kako to opet povlači neka druga pitanja. Na pitanje što misli od održavanju mature u srpnju ili kolovozu kaže kako to nije dobra ideja jer su prevelike vrućine koje opet onemogućuju normalno održavanje ispita.
Ravnatelj Medicinske škole Ante Kuzmanića rekao je kako čeka odluke nadležnih.
– Izazovi postoje jer sve ono što je u strukovnim školama vezano uz završni rad sada trebamo obaviti drugačije. Što će biti zasad ne znamo, nitko još ništa ne zna, osim što je ministrica rekla da će mature biti, rekao je kratko Davor Vidaković, ravnatelj Medicinske škole jedne od prvih u Zadru koja je uvela digitalizaciju u svoj svakodnevni rad. Oni su se, za razliku od gimnazija, susreli s još jednim problemom jer ne mogu izvoditi vježbe odnosno praksu.
– Naši učenici vježbe provode virtualnim putem, koristimo 20-ak različitih platformi kojima komuniciramo s učenicima i profesorima i oduševljen sam kako to sve funkcionira, zaključio je Vidaković.
 


Matura u epidemiološkim uvjetima


O pitanju državne mature oglasio se i županijski pročelnik za obrazovanje – Ivan Šimunić.
– Puno je više argumenata za provođenje državne mature. Državna matura prije svega predstavlja vanjsko vrednovanje koje je za svih jednako i ne čini razliku između ocjena niti kod učenika, niti kod škola. Na državnoj maturi se polaže gradivo sve četiri godine obrazovanja, ne samo četvrtog razreda. Bez državne mature svi bi fakulteti uveli prijemne ispite, a to je dodatni pritisak na cijeli sustav u vrijeme epidemije. Važno je da se matura provede u epidemiološkim uvjetima. Naše škole to mogu organizirati bez većih problema, rekao je Šimunić.