Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Na ulazu u Polikliniku pacijentu se uzima epidemiološka anamneza

22.04.2020. 14:30


Nakon što je nešto više od mjesec dana primala samo hitne i neodgodive slučajeve, zadarska Opća bolnica opet je otvorila svoja vrata za specijalističko – konzilijarne zdravstvene djelatnosti kao i dnevne bolnice za pacijente.


Spriječiti gužve
– Uz uvažavanje i primjenjivanje svih propisanih protuepidemijskih mjera protiv virusa COVID-19 20. travnja 2020. s radom su započele ambulante u specijalističko-konzilijarnoj djelatnosti Poliklinike Opće bolnice Zadar te dnevne bolnice. Rad ambulanti odvijat će se u strogo kontroliranim terminima za pacijente kako se isti ne bi međusobno susretali te poštivajući propisane mjere zaštite od COVID-19 kako u odnosu na zdravstvene djelatnike tako i u odnosu na pacijente, stoji u priopćenju OB Zadar.
Kako će to konkretno izgledati, tj. kako će Opća bolnica osigurati sigurnost pacijenata i kako će se izbjeći gužve u čekaonicama, razgovarali s dr. Nevenom Birkićem, voditeljem Odjela z fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju i pomoćnikom ravnatelja za osiguranje i unaprjeđenje kvalitete zdravstvene zaštite.
– Dobili smo obavijest da u kontroliranim uvjetima možemo početi primati pacijente u ambulante. Ovo znači da ih nećemo primati kao prije u punom pogonu, već puno rjeđe, a sve kako bismo spriječili ulazak virusa u ambulante. Osim toga, na samom ulazu u Polikliniku postavit ćemo punkt gdje će se pacijentu uzeti epidemiološka anamneza. Dakle, je li bio u kontaktu sa zaraženima, je li sam bio zaražen, je li bio u samoizolaciji, izmjerit će mu se temperatura i tada će se vidjeti može li pacijent ući u ambulantu, pojasnio nam je dr. Birkić.


Pravila na fizikalnoj
Što se tiče samog upisa pacijenata rekao nam je kako se moraju dogovoriti s liječnicima obiteljske medicine koji će se dogovarati sa službom koja brine o listama čekanja i s njima će se dogovarati oko toga kada bi koji pacijent mogao doći, a sve kako bi se izbjegle gužve i kontakti.
Pojasnio je na primjeru fizikalne terapije kako bi to trebalo funkcionirati.
– Ukoliko je pacijentu propisana fizikalna terapija, pazit ćemo da su u sobi najviše dva pacijenta, svaki na svom kraju sobe ili da svaki bude u svojoj sobi. Nakon nekog vremena morat ćemo napraviti pola sata pauze kako bismo sve provjetrili i sterilizirali, pojasnio je dr. Birkić način na koji bi sad rad u bolnici trebao funkcionirati, a da se pacijentima pruži zdravstvena usluga bez da se ikoga dovede u opasnost.