PAKET POMOĆI Obrovačkom gospodarstvu oproštena dugovanja i daljnja plaćanja naknada

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Mjere Grada Obrovca teške 2,2 milijuna kuna
Mjere se odnose na oslobođenja pravnih subjekta pogođenih krizom od dosadašnjeg duga po osnovi komunalne naknade, najma poslovnih prostora, naknada za koncesiju i naknade za korištenje javnih površina u iznosu od 1.960.000 kuna te oslobođenja plaćanja tih naknada do kraja ove godine, u iznosu od 219.000 kuna, kazao je dr. Ante Župan, gradonačelnik Obrovca
Velimir BRKIĆ
Ovisno o daljnjem razvoju i trajanju epidemije u Obrovcu će se razmotriti i druge mjere pomoći gospodarstvenicima

U skladu s naporima na nacionalnoj razni za suzbijanje ekonomskih šteta nastalih kao posljedica pandemije koronavirusa dr. Ante Župan, gradonačelnik Obrovca, pripremio je za Gradsko vijeće prijedlog mjera pomoći obrovačkom gospodarstvu.
- Prihvaćenjem mjera Grad će rasteretiti obrovačko gospodarstvo za iznos od ukupno 2.179.000 kuna, kazao je Župan.
Uz mjere pomoći utvrđene na razini Vlade i obrovačke mjere pomoći gospodarstvu imaju za cilj ublažiti već nastale i buduće štete.
- Mjere se odnose na oslobođenja pravnih subjekta pogođenih krizom od dosadašnjeg duga po osnovi komunalne naknade, najma poslovnih prostora, naknada za koncesiju i naknade za korištenje javnih površina u iznosu od 1.960.000 kuna te oslobođenja plaćanja tih naknada do kraja ove godine, u iznosu od 219.000 kuna, kazao je Župan.

Umanjivanje posljedica krize

Zbog pandemije koronavirusa mnogi su poduzetnici prisiljeni obustaviti gospodarsko djelovanje, kaže on, dok će ostali osjetiti negativne efekte na vlastito poslovanje.
- U cilju zadržavanja radnih mjesta predlažemo Gradskom vijeću mjere koje će, nadamo se, pomoći poduzetnicima u održavanju poslovanja. S obzirom na ekonomski značaj ove epidemije i s namjerom ublažavanja negativnih efekata krize, pripremili smo ovaj set mjera u cilju umanjivanja posljedica koje će se odraziti u turizmu i gospodarstvu u cjelini, naglasio je obrovački gradonačelnik.
S obzirom na posljedice koje će kriza zbog korone imati na gospodarstvo, a pogotovo ugostitelje, sve više gradova izlazi s konkretnim mjerama pomoći. Pridružuje im se i Grad Obrovac.
- Ovisno o daljnjem razvoju i trajanju epidemije razmotrit će se i druge mjere pomoći gospodarstvenicima. Vrijeme će pokazati koje još mjere treba poduzeti, spremni smo ih donijeti još čitav niz, najavio je dr. Ante Župan.

Pomoć u kući

Razmotrile su se te se pripremaju i dodatne mjere usmjerene kao pomoć ugroženim skupinama pučanstva, posebno prema sugrađanima starijima od 60 godina.
- U programu Pomoć u kući imamo 69 korisnika. Rezultati su jasni i opipljivi, a to je zadovoljstvo korisnika i njihovih obitelji, kazala je Željka Klanac, voditeljica programa Pomoć u kući.
U programu je zaposleno pet gerontodomaćica i jedna medicinska sestra.
- Riječ je o pomoći u nabavljanju namirnica i lijekova, pomoći u svakodnevnim kućanskim poslovima, pomoći u održavanju osobne higijene i pomoći u pripremi obroka, istaknula je Klanac.
Usluge se pružaju na cijelom području Grada Obrovca i Općine Jasenice na temelju ugovora s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te licence za rad Zadarske županije, navodi Klanac pošto je zahvalila gradonačelniku Županu na pomoći i razumijevanju za rad programa Pomoć u kući.

Zaštitne maske, besplatni vrtić

- Svi s područja Grada Obrovca koji nisu uspjeli nabaviti zaštitne maske mogli su ih preuzeti u gradskom Stožeru civilne zaštite, dok su gerontodomaćice po okolnim selima dijelile zaštitne maske prigodom obilaska korisnika i ostalih žitelja kojima su potrebne, kazao je zamjenik gradonačelnika Slobodan Jurjević, načelnik Stožera civilne zaštite Grada.
Sva djeca već godinama imaju besplatan boravak u desetosatnom dnevnom programu Dječjeg vrtića Obrovac.
- Roditelji djece s područja Grada Obrovca ne moraju plaćati dječji vrtić te su među rijetkim u Republici Hrvatskoj koji imaju sasvim besplatni vrtić. Grad Obrovac za dječji vrtić godišnje izdvaja oko 1,5 milijun kuna, a započeli smo i s radovima na sanaciji i opremanju zgrade Dječjeg vrtića Obrovac koji se financira iz sredstava EU u vrijednosti 5,5 milijuna kuna, naglasio je Slobodan Jurjević.

 

Skrb od rođenja

Usprkos novoj bolesti COVID-19 nastavili smo ulagati u infrastrukturu i pripremati dokumentaciju za nove projekte za bolji život obrovačkog pučanstva. Osim besplatnog vrtića dajemo i pomoć za novorođenu djecu. Dajemo pomoći i za pokrivanje pogrebnih troškova, a pored projekta Pomoć u kući pomažemo i najugroženije obitelji. Dajemo i stipendije za sve redovite studente koje iznose 380.000 kuna godišnje, zaključio je Slobodan Jurjević.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)