Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

VELIKI PREOKRET Kalmeta: “Ovo je rezultat izvrsnog funkcioniranja Vlade u borbi protiv korone”

22.04.2020. 14:36


Spremnost kojom je zaštitio zemlju od pandemije korona virusa HDZ-u je donijela najnoviji rejting od gotovo 30 posto. U odnosu na SDP, koji je prije nekoliko mjeseci bio vodeći u anketama popularnosti, HDZ je od ožujka skočio za više od 2,5 posto. Istodobno, SDP-u je, prema istraživanju HRT-a, u samo mjesec dana rejting pao za dva posto.
Zanimljvo je da izborni prag prelazi još samo Domovinski pokret Miroslava Škore te da je ispod pet posto podrške birača pao čak i Most Bože Petrova koji je na parlamentarnim izborima 2015. dobio nevjerojatnih 19 mandata. No Most se već godinama urušava ostajući i bez dijela saborskih zastupnika, nakon čega je jasno da je ova stranka zauvijek napustila političku orbitu. Na njeno se mjesto pokušava ugurati pjevač Miroslav Škoro koji u najnovijoj anketi zauzima famozno treće mjesto na koje su uvijek ulijetale stranke koje kratko bljesnu i padnu na političke margine ili se čak i ugase.


SDP pao na drugo mjesto
Naime, upravo je ovo treće mjesto u anketama popularnosti stranaka oduvijek bilo intriganto jer je na prvom uglavnom bio HDZ, na drugom SDP, a onaj tko bi se uspio dočepati trećeg mjesta bio je jezičac na vagi u sklapanju koalicija. No, to mjesto kao da je ukleto jer su se mnoge stranke sa te pozicije, upravo zbog kratkotrajnog bljeska i nesnalaženja u politici, brzo ugasile. Sjetimo se samo ORaH-a, Hrvatskih laburista, Živog zida, a sada i Mosta. Svima njima zajedničko je da su bili treća po važnosti stranka u parlamentu, no na kraju su se ugasile ili postale sasvim minorne.
I najnoviji rezultati tako pokazuju da je »ukleto« treće mjesto otpuhalo i Most te da se omjer snaga vratio na staru poziciju: HDZ je prvi, SDP drugi, a Škoro treći, no sudeći prema svega 9,2 posto rejtinga i padu od jedan posto, moguće je da i njega čeka sudbina političkih zvijezda repatica koje zabljesnu i padnu.
O najnovijim rezultatima istraživanja popularnosti hrvatskih stranaka i povratku HDZ-a na prvo mjesto stoga smo razgovarali sa prvim čovjekom Županijskog odbora, Božidarom Kalmetom, koji je prethodno nazočio sjednici Nacionalnog vijeća stranke. On pak ovakav razvoj situacije smatra očekivanim, a u prilog mu idu i rezultati istraživanja inozemnih stručnjaka prema kojima je Hrvatska po uspješnosti borbe protv korona virusa na – prvom mjestu!


Hrvati najjači u kriznim situacijama
– Rast popularnosti HDZ-a posljedica je izvrsnog funkconiranja Vlade na čelu sa Andrejem Plenkovićem i svih institucija ujedinjenih u borbi protiv pandemije. Građani su se uvjerili da se jedna ozbiljna stranka, kao što je HDZ, sa stručnim ljudima može vrlo odgovorno i profesionalno nositi sa ovom krizom, a prepoznali su i pravovremene poteze Vlade za sve koji su ostali bez posla. Tu je osiguranje plaća od 4.000 kuna te čitav niz ostalih mjera koji je Vlada odmah donijela kako bismo što bezbolnije prebrodili ovu krizu. Naime, i inozemne rang liste pokazale su da smo se izuzetno dobro nosili sa pandemijom, iako je riječ o maloj i u ratu stvorenoj državi. No ovdje se je pokazalo još nešto, a to je da se je lako baviti politikom u normalnim vremenima i da se samo ozbiljna politička stranka može nositi sa izazovima kakve nam je donijela korona – kaže Kalmeta, napominjući kako su građani ovu odlučnost vrlo brzo prepoznali i nagradili ih ovako velikom podrškom u najnovijem istraživanju.
Kalmetu smo pak pitali kako on sam komentira činjenicu da je jedna mala država pokazala ovako iznimne rezultate u borbi protiv pandemije, čak i bolje od svjetskih velesila sa moćnim gospodarstvima, poput Njemačke, Švedske ili Švicarske?




O izborima niti ne razmišljamo
– Kao prvo, Hrvati uvijek u kriznim situacijama pokazuju da su snažan i odgovoran narod, što su pokazali već i u Domovinskom ratu. S druge strane, Vlada se na vrijeme organizirala i angažirala najbolje ljude sa svih područja, priznate i na svjetskoj razini. Dobra organizacija, potezi i mjere u konačnici su rezultirali činjenicom da se Hrvatska s pandemijom nosi toliko dobro da nam priznanje odaju i svjetski stručnjaci, a uostalom o tome govori o broj preminulih u Hrvatskoj u usporedbi sa onima u drugim državama – naglašava Kalmeta.
Unatoč porastu rejtinga, stranka još niti ne razmišlja o izborima jer su, kako kaže, maksimalno koncentrirani na što bezbolniji izlazak iz pandemije i pomoć gospodarstvu:
– U ponedjeljak popodne imali smo sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojoj smo raspravljali uglavnom o pandemiji i skorašnjim mjerama za nastavak normalnog funkcioniranja gospodarstva, ali o izborima nismo razgovarali. Naprotiv, stranka u ovom trenutku o tome niti ne razmišlja jer smo fokusirani isključivo na borbu protiv korona virusa i saniranje posljedica, osobito u gopodarstvu – kaže Kalmeta, podržavajući i mjere Nacionalnog stožera za spas gospodarstva:
– U tom će se pravcu sigurno ići, ali pod drugačijim uvjetima od dosadašnjih, odnosno po uputama Nacionalnog stožera. Naime, dolazi ljepše vrijeme i epidemiolozi najavljuju popuštanje mjera, što ja osobno mogu samo pozdraviti jer je i to rezultat prethodno jako dobro odrađenog posla – zaključuje čelnik Županijske orgnizacije HDZ-a.
 


Ponosim se našim građanima i zdravstvenim djelatnicima


Govoreći o načinu borbe sa pandemijom, čelnik županijskog HDZ-a napominje kako je iznimno ponosan na Zadarsku županiju koja se također izvrsno nosila sa virusom koji je zahvatio cijeli svijet.
– Pokazala se jedna visoka razina profesionalnosti struke zahvaljujući kojoj se, kao i disciplini i odgovornosti građana, pandemija u našoj županiji nije razbuktala. Ovim se putem stoga zahvajujem i našim građanima diljem županije koji su pokazali veliku odgovornost i disciplinu u poštivanju mjera Nacionalog stožera, a posebno se zahvaljujem zdravstvenim djelatnicima naše županije i svima onima koji su na bilo koji način sudjelovali u borbi protiv virusa. Zadarska bolnica ovdje je pokazala veliku razinu organiziranosti, još jednom potvrđujući kako upravo u kriznim situacijama stručnost, kvaliteta i organizacija najviše dolaze do izražaja Stoga se ponosim i našim zdravstvenim djelatnicima i građanima – ističe Kalmeta.
 
 


Radeta: Ovo su samo špekulacije


Potpredsjednik zadarske organizacije SDP-a, Danijel Radeta, smatra kako su rejtinzi stranaka samo »obična špekulacija koja nikad ne daje konkretan odnos snaga«:
– Jedini pravi prikaz pravog stanja su izbori na kojima će se znati prave brojke o tome tko će biti prva stranka. U nekim je trenucima jasno zašto rejting raste i nekad je to logično, a nekad nelogično, ali i dalje je riječ samo o špekulacijama koje su bliže burzovnim izvješćima nego li konkretnim brojkama – kaže Radeta.