Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Knjiga spala na tri slova – Real Madrid, Barcelonu i Juventus

22.04.2021. 07:20


Za manje od 72 sata od svog službenog osnutka mega-projekt europske nogometne Superlige doveden je na rub propasti, jer su nakon službenog istupanja sedmerostrukog europskog prvaka Milana u njemu ostala još samo tri kluba – Real Madrid, Barcelona i torinski Juventus. U utorak navečer projekt Superlige napustilo je šest klubova iz engleske Premijer lige, Manchester City, Chelsea, Manchester United, Liverpool, Arsenal i Tottenham, a u srijedu su se za njima poveli Atletico Madrid, Inter i Milan, koji su se oglasili službenim priopćenjima vrlo sličnog sadržaja.
– Prihvatili smo poziv za sudjelovanje u projektu Superlige sa stvarnom namjerom da ljubiteljima nogometa širom svijeta isporučimo najbolje moguće europsko natjecanje, imajući na umu ono što je najbolje za naš klub i naše navijače. Promjene nisu uvijek lake, evolucija je nužna za napredak pa su tako i nogometne strukture u Europi evoluirale i mijenjale se tijekom desetljeća. No, zabrinutost navijača širom svijeta po pitanju Superlige jasno je izraženo, a Milan mora biti osjetljiv na mišljenje onih koji vole ovaj prekrasan sport – priopćili su iz Milana.
Prije Milana to su isto učinili Atletico Madrid i milanski Inter koji su službeno objavili napuštanje projekta osnivanja nove nogometne, europske Superlige.


Harmonija s navijačima
– Uprava Atletica je na jutrošnjem sastanku odlučila službeno izvijestiti Superligu i ostale klubove osnivače o svojoj odluci da na kraju ne formalizira pristupanje projektu – navela je vodeća momčad španjolskog prvenstva u priopćenju.
– Odluku o ulasku u ovaj projekt bili smo donijeli u ponedjeljak, jer su tada postojali uvjeti kojih trenutačno nema. Za klub je ključna harmonija između svih skupina koje čine našu crveno-bijelu obitelj, posebno naših navijača – dodao je Atletico.
Iz vodeće momčadi talijanske Serie A, milanskog Intera, poslali su službeno priopćenje sličnog sadržaja u kojem su potvrdili da više ne sudjeluju u projektu Superlige.
– Oduvijek smo predani tome da navijačima dajemo najbolje nogometno iskustvo; inovacija i uključivanje su u našem DNA od osnutka kluba. Inter vjeruje da nogomet, kao i svaka druga djelatnost, mora u interesu imati neprestanu želju za unaprijeđenjem svojih natjecanja kako bi nastavili uzbuđivati navijače svih dobnih skupina širom svijeta, uz održavanje financijske stabilnosti – priopćili su iz milanskog kluba.
Madridski Atletico je dosad bio jedan od najvećih zagovornika projekta Superlige, jer mu je želja da kao klub bude na istoj razini kao konkurenti Real Madrid i Barcelona, te ga dosad nije zanimalo mišljenje navijača. Trener Diego Simeone je bio poručio kako će uprava odlučiti što je najbolje za klub. No, nakon što je odluka o osnivanju Superlige izazvala brojne kritike u Europi, uključujući onu krovne organizacije UEFA-e, Atletico je promijenio priču.
– Prva momčad i njen trener pokazali su zadovoljstvo klupskom odlukom, jer smatraju da su sportske zasluge trebaju biti iznad bilo kojeg drugog kriterija – priopćio je klub.


Isprike
Vlasnik nogometnog kluba Liverpool John Henry ispričao se u srijedu navijačima i momčadi zbog »uznemiravanja« uzrokovanog klupskim angažmanom u kreiranju projekta europske Superlige.
– Želim se ispričiti svim navijačima Liverpoola za uznemiravanje koje su doživjeli u proteklih 48 sati. Iako to ne treba posebno naglašavati, ali treba reći, ovaj projekt nikada ne bi uspio bez podrške navijača. U posljednjih 48 sati bili ste vrlo jasni da neće uspjeti. Čuli smo vas. Ja sam vas čuo – izjavio je John Henry u video poruci objavljenoj na klupskom internetskom portalu.
– Želim se ispričati Juergenu (Kloppu)… igračima i svima koji naporno rade kako bi naše navijače učinili ponosnima. Oni nisu odgovorni za ovo. Iznevjerio sam vas u ovom poduhvatu i zbog toga mi je žao. Ja sam jedini odgovoran za negativnosti koje su se pojavile u posljednja dva dana – poručio je vlasnik Liverpoola.
Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin pozdravio je odluku engleskih klubova.
– Vratili su se sada i znam da mogu puno toga ponuditi ne samo natjecanjima, već i cijeloj europskoj igri. Sada je najvažnije da idemo dalje, obnovimo jedinstvo u kojem je igra uživala prije ovog i zajedno idemo naprijed – rekao je Čeferin.
Branič Manchester Cityja Aymeric Laporte također nije skrivao zadovoljstvo.
– Još uvijek vjerujem da ima puno stvari za popraviti, ali ovo definitivno nije bio pravi put i vrlo sam ponosan što vidim odgovor nogometnih navijača širom svijeta.
Brtanski premijer Boris Johnsson je reagirao na vijest objavljenu u medijima o povlačenju iz Superlige
– Odluka o povlačenju je apsolutno ispravna i pohvaljujem ih na tome – rekao je Johnson.
Bivši napadač i TV komentator Gary Lineker kratko je osvrnuo na vijest: »Vratili smo loptu«.
– Bravo, ljubitelji nogometa. Ovaj prekrasni sport ništa nije bez vas – rekao je bivši igrač Arsenala Cecs Fabregas.
– Navijači su uvijek bili i uvijek će biti sastavni dio nogometnog kluba Liverpool. Na toliko su načina oni klub. S olakšanjem gledam na to da ih je klub slušao – kazao je velikan Liverpoola Kenny Dalgliesh.
A branič Barcelone, koja je još uvijek u Superligi, Gerard Pique je dodao:
– Nogomet pripada navijačima. Danas više nego ikad.




Ivan Jurić: Nogomet nije kao NBA liga
Hrvatski nogometni trener Ivan Jurić, koji uspješno vodi Veronu, osvrčući se na pokušaj osnivanja Superlige izjavio je da nogomet nije kao NBA liga.
– Nogomet je drugačiji od ostalih sportova. On je duboko ukorijenjen, tu se radi o kulturi, ljubavi i strasti. Nogomet nije kao NBA liga, gdje nema takve ukorijenjene navijačke kulture kao u nogometu – kazao je Jurić za talijanske medije.