Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Nakon 20 godina »gluhe« crkve zazvonila zvona

22.04.2021. 11:45


Veliki dan za vjernički puk Lisičića koji pripada Benkovačkom dekanatu, nakon točno 20 godina što je crkva bila gluha, bez zvona na zvoniku, zazvonila su dva zvona. Naime, crkvu Rođenja Blažene Djevice Marije ili Male Gospe koja je u Lisičiću izgrađena 1982. godine agresor je u Domovinskom ratu uništio a s njom i zvonik za zvonima. Nova crkva sa zvonikom obnovljena je i blagoslovljena 2001. ali je punih 20 godina bila je bez zvona, jedina u Zadarskoj nadbiskupiji i šire.
Jedno, manje zvono dar je benkovačkog dekana don Anđelka Buljata, župnika Benkovca i Bruške, koji je već korišteno zvono dao renovirati i postaviti novi čekić ili klepac od zvona. Organizaciju kupnje drugog zvona predvodio je Branko Kutija, bivši gradonačelnik Benkovca i saborski zastupnik.


Niknula nova mladica
Zvono teško oko 220 kilograma i vrijedno 132.000 kuna lijevano je u poznatoj austrijskoj ljevaonici Grossmayer-Innsbruck koja je osnovana prije više od pet stoljeća, 1599. godine, a njome sada rukovodi 15. generacija.
Obred blagoslova u zajedništvu sa župnikom don Darkom Marušićem je predvodio dekan don Anđelko Buljat, opunomoćenik zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića. Kum je bio gore navedeni Branko Kutija, ravnatelj ŽUC-a.
– Uništena je crkva i zvonik, ali nije korijen iz kojeg je niknula nova mladica, kazao je don Anđelko.
Zvono u zvoniku visi između neba i zemlje i njegov zvuk na mističan način veže zemlju s nebom, kaže on, naše vrijeme zemaljsko s vječnošću božanskom.


Povezanost sa životom naroda Božjeg
– Zvono je povezano sa životom naroda Božjeg, jer njegova zvonjava označava vrijeme molitve, skuplja vjernike na bogoslužje i upozorava ih na značajnije događaje u njihovu životu. Kada čujemo zvono, sjetimo se da smo jedna obitelj, čiji članovi svojom vjerom u Krista znaju dijeliti radosti i boli, pozvao je don Anđelko.
U nadahnutoj propovijedi don Anđelko je kazao kako se zvona blagoslivljaju »da budu sveti glas i izraz poštovanja prema Bogu« te je zaželio da nova zvona zvone na slavu Božju i čast Blaženoj Djevici Mariji i budu na dobro svim vjernicima.
– Zvona će zvoniti svaki dan ujutro i navečer ali i u podne kao sjećanje na 7. listopada 1571., kada se u Jonskom moru dogodila najveća pomorska bitka svih vremena u kojoj su se sukobile flote Svete lige, koja je objedinila sav kršćanski svijet ondašnje Europe, i Osmanskog carstva, istaknuo je don Anđelko.




Rapsodija se širi lišanskim krajem
Za postavljanje zvona, nosača na zvoniku, elektromotorni pogon zvona i moderni mikroprocesorski sat za upravljanje zvonima i mehanizmom za udaranje smještenim u sakristiji bio je zadužen Elektro-Bosilj iz Novog Marofa, tvrtka sa 41-godišnjom tradicijom, koja je od svog osnivanja hrvatski zastupnik svjetski poznate austrijske ljevaonice Grossmayer osnovane krajem 16. stoljeća.
– Korigiranje točnog vremena omogućuje se preko DCF – antene, pomoću radio signala iz europske centrale u Frankfurtu, kazao je Josip Bosilj iz tvrtke Elektro-Bosilj.
Korona je spriječila održavanje velikog crkveno-pučkog slavlja, održan je tek prigodni, mali domjenak s fritulama i kolačima koje su pripremile ovdašnje mještanke. ​