Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Treba se (iz)boriti protiv stigmatizacije osoba koje traže psihološku pomoć

22.04.2021. 11:30


Studenstko savjetovalište Zadar nastavlja svoje djelovanje korisno za studentsku populaciju, ali i širu društvenu zajednicu, posebice tijekom ove izazovne situacije koja postaje naša siva svakodnevnica.
Pripremili su proljetni ciklus radionica koje izvode stručnjaci, psiholozi koji djeluju u različitim granama psihologije – od sportske psihologije, ekološke psihologije, pa do kliničke. Svi sudionici mogu dobiti potvrdu o sudjelovanju koju mogu priložiti svojoj diplomi i itekako korisno znanje i vještine za svakodnevni život.
– Naše radionice su psihoedukativnog karaktera i cilj nam je educirati sudionike o različitim pitanjima, poput brige za mentalno zdravlje, partnerskih odnosa, nošenja s različitim emocijama i sl., no kako kontinuirano osluškujemo potrebe i prijedloge koje nam studenti daju, raznovrsnost radionica se s vremenom povećala pa ovoga puta, između ostalih, imamo predavače, psihologe privatnike koji sudionicima mogu dati dobar uvid u to kako pokrenuti vlastiti posao. Osim toga, važno nam je održavati kontakte s našim bivšim studentima tako da smo, u suradnji s Alumni klubom Sveučilišta u Zadru, dogovorili suradnju s dvoje psihologa, bivših studenta. Luka Škrinjarić, voditelj prve radionice koja je održana u ponedjeljak 19. travnja, upravo je alumni Sveučilišta u Zadru, a voditeljica druge radionice, one koja nam slijedi 28. travnja, je Lucija Vukić, također alumni Sveučilišta, saznajemo od Severine Mamić, mag. psych., stručne suradnice Savjetovališta.


Mentalne pripreme sportaša
Prva je radionica održana 19. travnja pod nazivom »Kako sam pokrenuo svoj posao i što sam naučio putem?«.
Luka Škrinjarić, magistar psihologije i sportski psiholog, tri godine studirao je u Zadru, zadnje dvije u Zagrebu, a sad je vlasnik tvrtke Mentalni Trening. Deset godina bavi se mentalnom pripremom sportaša, trenera i roditelja u sportu. Radi sa svim razinama sporta, a posebno s vrhunskim, profesionalnim sportašima.
Na radionici je govorio o tome što nakon studija, kako znati da je odabir posla bio ispravan, zatim kako je razbijao tabue o psihologiji (sporta), koje je lekcije o poduzetništvu naučio tijekom deset godina. Također, što je naučio od sportaša i kako ne upasti u određene zamke.
Podijelio je svoje osobno iskustvo kako bi motivirao i osnažio druge za izlazak iz zadanih okvira koji najčešće rezultira uspjehom.
Nadalje, Savjetovalište poziva na radionicu »Mentalno zdravlje i stigmatizacija« koja će se održati 28. travnja 2021. u 14 h putem aplikacije Zoom. Radionicu vodi Lucija Vukić, mag. psych., psihologinja u Psihijatrijskoj bolnici Ugljan. Studij psihologije završila je na Sveučilištu u Zadru. Kontinuirano se usavršava u području psihodijagnostike te se educira u području neverbalnog komuniciranja. U Psihijatrijskoj bolnici organizira i vodi psihoedukacijske grupne susrete s pacijentima.
– Danas, u svijetu koji je povezan na različite načine i koji se toliko brzo mijenja, možda više nego ikada prije možemo osjetiti kolika je važnost mentalnog zdravlja, koliko je ono zapravo krhko te koliki utjecaj ima na svakodnevno funkcioniranje. Svi se mi suočavamo s različitim poteškoćama u životu i pritom reagiramo na različite načine koristeći vlastite vještine, sposobnosti i znanja. Dobro mentalno zdravlje pritom čini podlogu za bolji ishod, naglašavaju iz Savjetovališta.
Radionica će dati odgovore na pitanja što kada je mentalno zdravlje kompromitirano i kada mehanizmi suočavanja ne dovedu do ishoda koji znače dobrobit pojedinca, postoji li šansa za »mentalno ozdravljenje«, zašto je stigmatizacija osoba koje traže pomoć uslijed poteškoća na mentalnom planu i dalje tako prihvaćena praksa i najvažnije, kako se (iz)boriti protiv toga.


Dodir plesa
4. ožujka u 16 h pripremili su radionicu »Dodir plesa« koju će voditi stručna suradnica u Studentskom savjetovalištu Ivana Sučić Šantek, dipl. psih. Radionica će trajati 60 minuta, a tijekom radionice dobit ćete osnovne informacije o načinima na koje ples može doprinijeti kvaliteti života i nošenju sa stresom.
11. svibnja može se saznati o eko-terapiji što nije zaseban terapijski pravac, već se radi o tehnikama koje terapeuti mogu uklopiti i koristiti u svom radu i koje sami pojedinci mogu primjenjivati u svakodnevnom životu.
Cilj radionice je upoznati sudionike s nekim oblicima korištenja prirode u povećanju mentalne i fizičke dobrobiti. Upoznalo bi se sudionike s teorijskim postavkama ovog dijela ekološke psihologije i s istraživanjima čiji rezultati podupiru pozitivan efekt elemenata iz prirode na čovjekovo funkcioniranje. Prikazale bi se i neke konkretne tehnike, s naglaskom na one koji sudionici zaista i sami mogu primijeniti, a radionicu vode doc. dr. sc. Ana Šimunić sa Sveučilišta u Zadru i Ivona Olivari, studentica psihologije.
Na radionici koja će se održati 21. svibnja naglasak će biti na depresivnosti kod studenata. Voditeljice te radionice su studentice treće godine preddiplomskog studija psihologije, Judita Burilo i Martina Tomić, pod mentorstvom doc. dr. sc. Jelene Ombla s Odjela za psihologiju.
Upoznat će studente sa simptomima depresivnosti, potom s najučestalijim psihičkim poteškoćama koje se mogu javiti u vrijeme studiranja te navesti kako i gdje mogu potražiti pomoć. Dakle, studenti bi nakon radionice trebali biti u mogućnosti prepoznati depresivne simptome kod sebe i svojih bližnjih, trebali bi naučiti kome se mogu obratiti za pomoć, trebali bi moći razlikovati depresivna raspoloženja od same depresije, trebali bi biti upoznati s preventivnim mjerama koje mogu poduzeti kako bi brinuli o vlastitom mentalnom zdravlju.




Važnost komunikacije
Posljednja radionica, 31. svibnja u 11 h, odnosit će se na unaprjeđenje komunikacije sudionika u sportu.
Naime, komunikacija ima velik značaj, kako u životu općenito, tako i u sportskom okruženju. Kako bi sudionici u sportu bili zadovoljniji i uspješniji, poželjno je raditi na unaprjeđenju komunikacije u uobičajenim okolnostima, ali i onima vezanim uz koronakrizu.
Na radionici će se raditi na prepoznavanju poželjnih i nepoželjnih ponašanja u komunikaciji, povezivanju nepoželjnih ponašanja s neugodnim emocijama te poželjnih ponašanja s ugodnim emocijama. Sudionici radionica bit će u prilici prepoznati svoj komunikacijski stil, osvijestiti strategije koje koriste u stresnim situacijama te naučiti još neke nove strategije suočavanja, kako bi mogli još bolje komunicirati, odnosno poraditi na međusobnim odnosima, prevenirati loše međuljudske odnose, slabije rezultate ili odustajanje od sportskih aktivnosti.
Voditeljica radionice bit će Vesna Hude, prof. psih. Predavačica djeluje kao dječji i sportski psiholog u Zagrebu i Samoboru, a po potrebi i diljem RH. Vlasnica je Uslužnog objekta »Eho« za psihološko savjetovanje djece.
Sve će se radionice, u skladu s epidemiološkim mjerama, održavati pomoću Zoom platforme, svi su dobrodošli, a potrebna je prethodna prijava.
– Radionice su uvijek dobro posjećene te ocijenjene visokim ocjenama od strane sudionika. Ovo je prva godina da se ciklus održava online, što nama zapravo omogućuje puno veći broj sudionika budući da ne postoji prostorna ograničenost, pozivanje stručnjaka iz različitih dijelova Hrvatske jer se lakše organiziraju i ne moraju putovati i naravno, može se bilo tko prijaviti za sudjelovanje. Za prvu radionicu bilo je 117 prijava tako da očekujemo da će interes biti velik i za ostalih pet radionica, zaključuje Mamić i poziva zainteresirane da se prijave i prate mrežnu stranicu Savjetovališta i njihove društvene mreže radi pravovremene informiranosti.


Šesta godina
Proljetni ciklus radionica Studentskog savjetovališta krenuo je 2016. godine za mandata prof. dr. sc. Mire Klarin, a nastavlja se već šestu godinu za redom.
Tijekom tog perioda održane su 64 radionice na kojima je sudjelovalo gotovo 450 sudionika.