Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

U sanaciju pokosa, uređenje šetnice i plaže Perilo ulaže se 10 milijuna kuna

22.04.2021. 12:39


Povljana je smještena na jugu otoka Paga, u prekrasnoj prirodnoj uvali. Okrenuta zapadu zaštitila se od jakih vjetrova bure i juga. Ima vrlo razvedenu obalu s brojnim valama i plažama, poput plaže Perilo na putu sv. Nikole.
– Na parceli pomorskog dobra započeli smo projekt sanacije pokosa i gradnje šetnice ispod Krivog briga, te uređenja plaže Perilo. Procijenjena vrijednost je oko 10 milijuna kuna, kazao je Ivica Ivo Pogorilić, načelnik Općine Povljana.


Sporazum Općine i Ministarstva
Sukladno navedenom, Općina Povljana je s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture potpisala sporazumom o međusobnim odnosima u svezi financiranja navedenog projekta.
– Projekt je podijeljen u dvije faze, Ministarstvo nam je zasad dodijelilo 400.000 kuna. Prva faza se odnosi na 300.000 kuna vrijedan projekt uređenja plaže Perilo za koji nam je Ministarstvo dodijelilo 250.000 kuna. Druga faza projekta, sanacija pokosa i gradnja šetnice ispod Krivog briga, iznosi preko 9,6 milijuna kuna, a Ministarstvo je dodijelilo inicijalna sredstva u iznosu od 150.000 kuna, govori Pogorilić, načelnik Povljane 24 godine.
Općina Povljana, kaže on, financira projektnu dokumentaciju. Projekt uređenja plaže radi dipl.ing.arh. Marjana Nehr iz Zagreba, a financijski zahtjevan projekt sanacije pokosa i gradnju šetnice ispod Krivog briga dipl.ing.arh. Iva Gredelj, također iz Zagreba.


U duhu tradicije, kulture i romantike
– Turisti jako vole naše plaže, posebno oni koji vole mir, tišinu i netaknutu prirodu. Naime, Povljana je mjesto za ležerni odmor, odmor u duhu s prirodom, odmor u duhu tradicije, kulture i romantike, s tendencijom da razvije cjelogodišnji turizam i postane nositelj cjelogodišnje zaposlenosti, razvoja i rasta te bogatstva naše male općine, ističe Pogorilić.
U centru Povljane u tijeku su radovi na sveobuhvatnoj rekonstrukciji i uređenju Trga bana Josipa Jelačića čime će ovo razvijeno dalmatinsko mjesto s oko 800 stanovnika i prepoznatljiva turistička destinacija dobiti primjereniji estetski i urbanistički identitet.
– Vrijednost projekta iznosi 1,5 milijuna kuna, a sufinanciran je od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU s ukupno 550 tisuća kuna, navodi Pogorilić dodajući kako su, uz popločavanje, izmijenjene stare i potrošene cijevi na trgu, zamijenila se i dotrajala elektroinstalacija te je postavljena podzemno. Izvođač radova je tvrtka Beton Lučko koja idućeg tjedna završava izgradnju dviju fontana.




Umjetna trava na igralištu
Pogorilić se zahvalio svim sumještanima koji su pokazali veliko razumijevanje i strpljenje za vrijeme izvođenja radova, te svima koji sudjeluju u projektu uređenja Trga bana Josipa Jelačića.
– Uređen je i sportski centar kod osnovne škole i Vatrogasnog doma. Na malonogometnom igralištu još treba postaviti zaštitne gume za zid, nove vratnice i mreže. Pred nama je i uređenje legendarnog igrališta za veliki nogomet na kojem su igrali brojni Povljanci i otočani, ali i poznata hrvatska i druga nogometna imena. Postavit će se umjetna trava i urediti sva infrastruktura, kaže Pogorilić.
Sukladno najavi realizacije i ranijem planu, započelo je uređenje mjesnog groblja, parkirališta, iskopa za nove grobnice, prilaznih puteva i izgradnja objekta te grobnih mjesta za urne pokojnika.
– Projekt uređenja groblja s gradnjom objekta za urne pokojnika iznosi 500 tisuća kuna, navodi Pogorilić.


Kolodvor, crkva i demografska obnova
Povljana će dobiti autobusni kolodvor koji će zadovoljavati sve potrebe građana i autobusnih prijevoznika.
– Autobusni kolodvor će se graditi na ulazu u Povljanu, u poslovnoj zoni kod supermarketa Lorenco. U tijeku je izrada projekta i ishođenje sve potrebne dokumentacije, kaže Pogorilić, dodajući kako će se u visini od 200 tisuća kuna sanirati ogradni zid oko spomenika hrvatske arhitekture, crkve sv. Nikole iz 9. stoljeća.
Općina sufinancira nabavu opreme za novorođene, za prvo dijete 5.000 kuna, drugo 10.000 kuna, a za treće i svako sljedeće dijete 15.000 kuna.
– Dječji vrtić Paški mališani izgrađen je 2018. godine. Općina sufinancira cjelodnevni 10-satni boravak djece u visini od 97 kuna po danu, a korisnici usluge 36 kuna po danu. Za poludnevni, 6-satni boravak djece sufinanciramo 96 kuna po danu, a korisnici 29 kuna, navodi Pogorilić, istaknuvši kako za redovite i izvanredne studente po jednoj akademskoj godini sufinanciraju po 6.000 kuna.