Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Na ponovljenom natječaju tri nova kandidata

Autor:

21.05.2009. 22:00
Na ponovljenom natječaju tri nova kandidata

Foto: Vedran SITNICA



Danas će se sastati Školski odbor koji će obaviti razgovore sa svim kandidatima, potom će uslijediti glasovanje, a novi ravnatelj će se izabrati ukoliko netko od kandidata bude imao većinu glasova, pojasnio je Josip Sviličić


Ponovljeni natječaj za izbor novog ravnatelja Gimnazije Jurja Barakovića, koji je objavljen početkom mjeseca, a prošlog tjedna konačno i zaključen, idućih bi dana trebao iznjedriti novog ravnatelja. Kako pojašnjava Josip Sviličić, još uvijek aktualni ravnatelj ove zadarske gimnazije, a čiji mandat završava 31. svibnja, na ponovljeni se natječaj prijavilo ukupno pet kandidata, od čega je jedan kandidat profesor iz škole, dok je drugih četvero “iz vana”.
– Na ovaj drugi natječaj ponovno se prijavilo petero kandidata, od čega je troje novih, a dvoje je onih istih koji su se prijavili i na prvi natječaj. Danas će se sastati Školski odbor koji će obaviti razgovore sa svim kandidatima, potom će uslijediti glasovanje, a novi ravnatelj će se izabrati ukoliko netko od kandidata bude imao većinu glasova, odnosno, s obzirom da Školski odbor broji devet članova, da bi netko bio imenovan za ravnatelja on mora dobiti pet glasova, pojasnio je Sviličić, istaknuvši kako u ovom trenutku ne zna kada bi se konačni rezultati glasovanja mogli znati jer iako se Školski odbor sastao jučer, moguće je da razmatranje kandidata potraje i nekoliko idućih dana.
Sviličić stoga pojašnjava da će se, ukoliko ovaj put bude više sreće i novi ravnatelj bude bez problema izglasan, tražiti suglasnost od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Ako se u roku od petnaest dana od slanja podataka Ministarsvtu, ono ne očituje, smatra se da je, kao što je to i zakonom definirano, suglasnost dana i da novi ravnatelj može biti imenovan.
– Iskreno se nadam da ćemo ovaj put imati više sreće, a ukoliko glasovanje Školskog odbora ovog puta prođe uspješno, siguran sam da Ministarstvo neće imati razloga za neusuglašavanje, kazao je Sviličić, istaknuvši kako će, ukoliko ipak bude problema, i ukoliko se cijeli proces ne poklopi s činjenicom da on već 31. svibnja odlazi u mirovinu, od strane Školskog odbora uslijediti izbor vršitelja dužnosti ravnatelja, pa makar na pet dana, jer po zakona škola niti pet minuta ne smije biti bez ravnatelja.
Podsjetimo stoga kako se na prvi natječaj prijavilo petoro kandidata od čega je troje profesora iz škole, a dvoje je “vanjskih” kandidata. Nakon toga se po prvi put konstituirao novi Školski odbor, koji po novom zakonu broji devet, umjesto sedam članova, a koji je provjerio pravovaljanost dokumentacije i zadovoljavaju li svi kandidati uvjete. Na drugoj se sjednici Školskog odbora, glasovalo za nove ravnatelje, no s obzirom da nitko od kandidata nije dobio pet glasova te tako zaslužio većinu i mjesto novog ravnatelja Gimnazije Jurja Barakovića, cijela prethodno spomenuta procedura marala se ponoviti.