Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Odraz Zadra; krugovi svjetla

Autor: Irena Jurjević

21.05.2009. 22:00
Odraz Zadra; krugovi svjetla

Foto: Filip BRALA



Energični plesni odrazi ženskih silueta zasigurno su u  srijedu predvečer privukli  brojne poglede prolaznika koji su se zatekli na zadarskom  Pozdravu suncu. Ipak, ako je  netko slučajno pretpostavio,  nije se radilo o mogućem pozdravu Zadarskog plesnog ansambla nadolazećem ljetu, iako objašnjenje koje slijedi nije  daleko od istine.
‘Odraz Zadra; krugovi svjetla’ naziv je izložbe zadarskog  fotografa Filipa Brale čije otvorenje je zakazano za 2. lipnja u Arsenalu, a performans  članica Zadarskog Plesnog  ansambla biti će upravo jedan  njezin segment. Karika koja je  nedostajala stvorena je tako  upravo ove srijede, a koji su to  drugi sastojci ‘Krugova svjetla’  Filipa Brale doznati ćemo u  utorak, 2.lipnja kada je predviđeno otvorenje izložbe. Spomenimo ipak kako se radi o  fotografijama nastalim u posljednjih godinu dana, svojevrsnom prikazu izmjene godišnjih doba nad svjetski poznatom instalacijom koju fotograf doživljava sposobnom  za interakciju u ljudskom svijetu i odrazom istog.
Filip Brala rođen je u Zadru  14. svibnja 1985. godine. Fotografijom se počeo baviti još  kao srednjoškolac. Za Zadarski list, čiji je i danas stalni  suradnik, počinje raditi 2005.  godine. Danas je stalni suradnik i novina 24 sata, internetskog portala 057info, te  zadarskog magazina Lifestyle.
Njegove fotografije svoje  mjesto našle su i na stranicama njemačkog časopisa  ‘Der Spiegel’ te hrvatskog izdanja ‘National geografic’-a, a  o njegovoj nadolazećoj izložbi  urednik kulture u Zadarskom  listu Goran Bujić napisao je  sljedeće:
‘Filip je fasciniran ne samo  neprestanom izmjenom svjetlosnih efekata, kolorističkom  lepezom površine svjetlosnog  kruga, već i raznovrsnim mogućnostima kojima se tome  objektu može približiti i oko,  odnosno objektiv jednog fotoaparata… Stoga nam ne  preostaje drugo do li da na  trenutak zaboravimo što nam  osobno ovaj gradski arhetip  znači, što o njemu mislimo i  kako ga doživljavamo. Na  ovoj izložbi trebamo se prepustiti Filipovom viđenju i sami se uvjeriti kako ništa pod  ovim suncem nije isto.’