Fešta i od crnog i od bilog

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Belafuza vinari
Belafuški vinari

Čim dođe svibanj u Belafuži nastane komešanje, približava se okupljanje vinogradara i natjecanje vinara. I tako devetu godinu za redom, sve godine na istom mjestu, u starom dvoru obitelji Petrić na Putu Nina.

- Manifestacija je utemeljena s osnovnim ciljem da se promiče vinogradarstvo i vinarstvo, dvije bitne aktivnosti od čega je u bližoj i daljoj prošlosti živio belafuški čovjek - kaže Nenad Petrić, predsjednik Društva prijatelja Belafuže koje je organizator.

Svake godine vina su sve bolja, to je nedvojbeno.

- Kušači i ocjenjivači uzoraka bijelih i crnih vina eminentni su ljudi, vrsni poznavatelji vina, a ocjenjivanje se provodi kao i svugdje na ovakvim ili sličnim skupovima, točno prema elementima i preka zadanoj skali. Naša je udruga prije devet godina, kad smo počeli, htjela i postići da vina budu sve bolja, u svakom smislu kvalitetna - govori Mile Šimunov, tajnik.

U konkurenciji svake godine bude između 30 i 40 vina, a veoma je zanimljivo da je sve više mladih vinara.

- Ima još nekoliko ljudi koji obrađuju vinograd i imaju svoje grožđe, a ima i podosta vinara koji grožđe kupe i u svojoj konobi pretvore ga u vino. Belafuža je nekad dobrim dijelom i živjela od vinogradarstva i vinarstva.

Društvo prijatelja Belafuže nastoji i educirati svoje članstvo, kao i druge zainteresirane, pa povremeno organizira stručna predavanja.

- Imali smo veoma posjećena predavanja Marijana Tomca koji je govorio o maslinarstvu, te Marine Pavlović koja je govorila o preradi grožđa i čuvanju vina. U planu su nam još neka predavanja jer edukacije nikad dovoljno - napominje Nenad Petrić.

Danas, 22. svibnja, u popodnevnim satima počet će deveto okupljanje vinogradara i natjecanje vinara.

- Sve je spremno. Uzorke bijelih i crnih vina zaprimali smo do jučer u petak od 16 do 18 sati. Nakon toga uzorci su pod šiframa pohranjeni, a u subotu će pred ocjenjivački sud. Ove godine bijela i crna vina kušat će i ocjenjivati Nedo Jusup, Jozo Balić, Đani Veskadijaga, Željko Pavlović, Danijel Segarić i Marijan Tomac - informira Mile Šimunov.

Dalje ne treba trošiti riječi, do li uputiti poziv: Dođite svi, dobrodošli ste na iće, piće i zabavu u Belafuži!

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno