Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Montana prijeti odlaskom iz Gračaca

Autor: Boris Kupčak

21.05.2010. 22:00
Montana prijeti odlaskom iz Gračaca

Foto: Vedran SITNICA



Najgore je što se u Gračacu ne može naći niti privatni smještaj. Naime, mještani srpske nacionalnosti me ne žele primiti pod izlikom da im ljeti dolazi obitelj, dok Hrvati nemaju kuće za iznajmljivanje. Dok ovdje i čistačice imaju stan, ja kao liječnik nemam gdje živjeti – dr. Marko Montana
Marko Montana, liječnik iz Gračaca poznat po tjeralici koju je za njim raspisala Republika Slovenija, nazvao nas je jučer kako bi rekao da zbog nemogućnosti rješavanja stambenog pitanja postoji mogućnost da posao potraži na nekom drugom mjestu, jer liječničko zanimanje je vrlo traženo u cijeloj Hrvatskoj. Podsjetimo kako smo još prošle godine u nekoliko navrata pisali o problemima u kojima su se nalazili liječnici ambulante u Gračacu zbog nedostatka trećeg liječničkog tima. Naime, Gračac je teritorijalno veći nego neke hrvatske županije te je jako teško imati cijelo područje pod kontrolom, a posebno u ljetnom razdoblju pa je treći tim neophodan. U mjestu je prijavljeno oko 6.000 pacijenata, a ljeti se taj broj dodatno povećava.
– Gotovo godinu dana radim u ambulanti u Gračacu, živim kao podstanar u stanu koji za dva dana moram napustiti, a drugi smještaj nisam u mogućnosti pronaći. Imam maloljetno dijete i ukoliko se problem mog smještaja ne riješi napustit ću Gračac, jer liječnici se traže u mnogim mjestima u Hrvatskoj, kazao nam je dr. Marko Montana dodajući kako bi bio zadovoljan i pronalaskom privatnog smještaja koji bi plaćao Dom zdravlja.
– Najgore je što se u Gračacu ne može naći niti privatni smještaj. Naime, mještani srpske nacionalnosti me ne žele primiti pod izlikom da im ljeti dolazi obitelj, dok Hrvati nemaju kuće za iznajmljivanje. Dok ovdje i čistačice imaju stan, ja kao liječnik nemam gdje živjeti, govori Montana napominjući kako je to sramota našeg društva.
Kako nam je rekao, medijski napisi o njemu nisu bili istiniti, a dug zbog kojeg je za njim raspisana tjeralica u Sloveniji je u rješavanju.
– O meni se pisalo svašta, pa čak i da mi je diploma krivotvorena. U Rijeci je bilo minimum deset provjera i kontrola te se uspostavilo kako to nije istina. Što se tiče duga slovenskoj banci riješio sam dvije trećine, a uskoro ću i ostalo. U Hrvatskoj sam čist kao suza i svi pacijenti su zadovoljni mojim radom zbog čega sam dobio ugovor na neodređeno vrijeme, kazao je Montana dodajući kako je dopise o svom problemu, jer nema mjesta za život poslao na mnoge adrese uključujući i ministarstva te da mu čelništvo Općine Gračac ne želi dodjeliti stan.
Goran Đekić, načelnik Općine Gračac, kazao nam je kako je upoznat sa slučajem liječnika Marka Montane koji ne može pronaći mjesto za život, ali da to nije u njihovoj nadležnosti.
– Problem u Gračacu je što mi nemamo kadrovskih stanova. Svi stanovi u vlasništvu su države i dodjeljuje ih ministarstvo. Imamo i liječnika koji je već duže vrijeme tu, pa ni on nema stan. Kad bi imali kadrovske stanove u kojima bi živjeli ljudi koji rade u Gračacu problem bi bio riješen, ovako su nam ruke vezane, kazao je Đekić.