Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Oduševljeni Dolinom kardinala

Autor: Velimir Brkić

21.05.2010. 22:00
Oduševljeni Dolinom kardinala

Foto: Velimir BRKIĆ



U obližnjem Brezariću rođen je blagopokojni zagrebački nadbiskup, kardinal Alojzije Stepinac, na drugoj strani krašićke udoline na bregovitom Gornjem Pribiću kardinal Franjo Kuharić, u obližnjim Jezerinama biskup Juraj Jezerinac, istaknula je Belišević
Prijateljstvo umirovljenika Bože Vezilja iz Sukošana i umirovljenice Dragice Belišević iz Samobora urodilo je dvodnevnim izletom sukošanskih umirovljenika u grad poznatih samoborskih kremšnita, palačinki i štrukli. Domaćin je bio Sindikat umirovljenika Hrvatske – podružnica Samobor. Za dobar štimung brinuo se vješti sukošansko-zadarski glazbenik Pere Miholović “Trubadur”.
– Samo 20 kilometara udaljen od Zagreba leži prastari gradić Samobor i njegova široka okolica od Okić grada do Žumberka. Kraj je to netaknute prirode s brojnim potočićima, brdašcima i zelenilom, objašnjavala je Belišević.
Bio je to dovoljan razlog za nezaboravni izlet umirovljenika iz Sukošana na Žumberak, Krašić i naselja gdje su se rodili naši biskupi i kardinali, pa stoga ovu dolinu nazivaju Dolinom kardinala.
U obližnjem Brezariću rođen je blagopokojni zagrebački nadbiskup, kardinal Alojzije Stepinac, na drugoj strani krašićke udoline na bregovitom Gornjem Pribiću kardinal Franjo Kuharić, u obližnjim Jezerinama biskup Juraj Jezerinac, istaknula je Belišević.
– Tijekom izleta obišli smo brojne sakralne objekte. Na kraju smo se uputili u župnu crkvu Presvetog Trojstva u pitoresknom mjestašcu Krašić. Domaćin nam je bio župnik Dragutin Kučan. Posebno nas se dojmio izložbeni prostor, gdje se na panoima prikazao životni put blaženika Stepinca od rođenja do smrti, preko dokumenata i fotografija. Godišnje spomen-sobu u kojoj je kardinal proveo 2990 dana posjeti 30.000 hodočasnika, iznosio je svoje neizbrisive dojmove Velimir Kezmić, predsjednik sukošanske udruge umirovljenika.
U Krašiću zagovaraju i oživotvorenje Stepinčeve šetnice. Ona bi se protezala stazama kojima je kročio kardinal Stepinac, a poradit će se i na ustroju stotinjak kilometara Stepinčeva puta od Krašića do Marije Bistrice.
– Crkve su u prošlosti, kad bi bile i za tuđih vlasti, sačuvale svoju jedinstvenu autonomiju koju su istinski branile jer crkve nam jamče štovanje povjere, predaje i tradicije lijepih običaja i života u skladu s tisućgodišnjim zasadama etike i religije. Bilo je tako i ovdje u Dolini kardinala Alojzija Stepinca, ispričao je Božo Vezilj.
Uzvratni susret samoborskih umirovljenika dogovoren je za rujan.