Pala cijena udžbenika

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
udzbenici
Andrej PEROVIĆ
Ministarstvo je Pravilnikom o obveznim udžbenicima broj naslova po predmetu smanjilo barem za trećinu

Katalog udžbenika koji je pristigao u zadarske škole sadrži listu ponuđenih udžbenika s precizno navedenim cijenama.

Izdavači su cijenu udžbenika, u odnosu na prošlu godinu, navodno, smanjili za najmanje deset posto, a Ministarstvo obrazovanja Pravilnikom o obveznim udžbenicima broj naslova po predmetu smanjilo je barem za trećinu.

Nastavnici će iz kataloga birati udžbenik koji će koristiti najmanje četiri godine, a osim kvalitete, nastavnici će pažnju obraćati i na cijenu. Također, ove godine neće se koristiti cjeloukupni paket udžbenika, nego udžbenik i eventualno radna bilježnica, a time će se osim smanjenja troškova smanjiti i težina školskih torba.

- Detaljnu analizu i usporedbu kataloga nisam radio, međutim, jasno je vidljivo da su neki udžbenici otpali iz upotrebe. Naprimjer, udžbenik "Klikni mišem" iz informatike za učenike od prvog do četvrtog razreda više nije u upotrebi, kao i udžbenik iz likovne kulture od prvog do četvrtog razreda. Profesori u našoj školi, uglavnom su izabrali sve udžbenike koje će koristiti sljedeće godine, kazao je Boris Colić, školski pedagog Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje.

U većini zadarskih škola već je procijenjena kvaliteta pojedinih udžbenika, a nastavnici su definirali koje udžbenike će koristiti na nastavi, a o izboru udžbenika svoje mišljenje daje i vijeće roditelja. Ipak neki od profesora i ravnatelja ističu da roditelji i nisu kompetentni davati svoje mišljenje o udžbenicima, a da bi dali svoje mišljenje o udžbenicima, trebali bi biti dublje upućeni u program rada i udžbenike.

- Moram naglasiti da su profesori u našoj školi nastojali odabrati udžbenike istih nakladnika za svaki pojedinački predmet, kako bi učenje i rad bili kontinuirani. Dakle, ako je za matematiku u petom razredu izabran nakladnik "A" , tada će se i u šestom, sedmom i osmom razredu, za matematiku koristiti udžbenik nakladnika "A", kazao je Colić, dodavši da su se svi nastavnici dogovarali oko udžbenika te obje smjene imaju iste udžbenike.

Faktor usklađivanja udžbenika u smjenama je veoma bitan. Naime, u slučaju da se učenik iz nekog razloga premjesti u drugu smjenu, on treba nastaviti učiti po istom udžbeniku, a ne mijenjati čitav komplet knjiga.

- Gimnazija Jurja Barakovića također je primila katalog i moram primijetiti da su cijene udžbenika zaista manje, na moje osobno zadovoljstvo, a vjerujem i na zadovoljstvo roditelja. Udžbenici su uglavnom izabrani, a ovih dana sazvat će se i roditeljsko vijeće koje će dati svoje mišljenje, kazao je Ranko Artuković, ravnatelj Gimnazije Jurja Barakovića.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno