Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Pala cijena udžbenika

Autor: Petra Mičić

21.05.2010. 22:00
Pala cijena udžbenika

Foto: Andrej PEROVIĆ



Katalog udžbenika s precizno navedenim cijenama pristigao je i u zadarske škole, a osim cijena, u odnosu na prošle godine smanjen je i broj obveznih udžbenika
Katalog udžbenika koji je pristigao u zadarske škole sadrži listu ponuđenih udžbenika s precizno navedenim cijenama.
Izdavači su cijenu udžbenika, u odnosu na prošlu godinu, navodno, smanjili za najmanje deset posto, a Ministarstvo obrazovanja Pravilnikom o obveznim udžbenicima broj naslova po predmetu smanjilo je barem za trećinu.
Nastavnici će iz kataloga birati udžbenik koji će koristiti najmanje četiri godine, a osim kvalitete, nastavnici će pažnju obraćati i na cijenu. Također, ove godine neće se koristiti cjeloukupni paket udžbenika, nego udžbenik i eventualno radna bilježnica, a time će se osim smanjenja troškova smanjiti i težina školskih torba.
– Detaljnu analizu i usporedbu kataloga nisam radio, međutim, jasno je vidljivo da su neki udžbenici otpali iz upotrebe. Naprimjer, udžbenik “Klikni mišem” iz informatike za učenike od prvog do četvrtog razreda više nije u upotrebi, kao i udžbenik iz likovne kulture od prvog do četvrtog razreda. Profesori u našoj školi, uglavnom su izabrali sve udžbenike koje će koristiti sljedeće godine, kazao je Boris Colić, školski pedagog Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje.
U većini zadarskih škola već je procijenjena kvaliteta pojedinih udžbenika, a nastavnici su definirali koje udžbenike će koristiti na nastavi, a o izboru udžbenika svoje mišljenje daje i vijeće roditelja. Ipak neki od profesora i ravnatelja ističu da roditelji i nisu kompetentni davati svoje mišljenje o udžbenicima, a da bi dali svoje mišljenje o udžbenicima, trebali bi biti dublje upućeni u program rada i udžbenike.
– Moram naglasiti da su profesori u našoj školi nastojali odabrati udžbenike istih nakladnika za svaki pojedinački predmet, kako bi učenje i rad bili kontinuirani. Dakle, ako je za matematiku u petom razredu izabran nakladnik “A” , tada će se i u šestom, sedmom i osmom razredu, za matematiku koristiti udžbenik nakladnika “A”, kazao je Colić, dodavši da su se svi nastavnici dogovarali oko udžbenika te obje smjene imaju iste udžbenike.
Faktor usklađivanja udžbenika u smjenama je veoma bitan. Naime, u slučaju da se učenik iz nekog razloga premjesti u drugu smjenu, on treba nastaviti učiti po istom udžbeniku, a ne mijenjati čitav komplet knjiga.
– Gimnazija Jurja Barakovića također je primila katalog i moram primijetiti da su cijene udžbenika zaista manje, na moje osobno zadovoljstvo, a vjerujem i na zadovoljstvo roditelja. Udžbenici su uglavnom izabrani, a ovih dana sazvat će se i roditeljsko vijeće koje će dati svoje mišljenje, kazao je Ranko Artuković, ravnatelj Gimnazije Jurja Barakovića.