Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Ponos Hercegovine nadjačao konkurenciju

Autor: Andrija Dešpoja

21.05.2010. 22:00
Ponos Hercegovine nadjačao konkurenciju

Foto: NLB



Bili smo dominantni tijekom cijelog prvenstva, izgubili smo tijesno tek dvije utakmice u regularnom dijelu, dok smo u polufinalu i finalu pokazali pravu snagu te s 5:0 omjerom zaključili sezonu na najljepši način – kazat će Špralja
Bosanskohercegovačko košarkaško prvenstvo je završilo puno prije od svih očekivanja, a tome su najveći krivci košarkaši Širokog TT Kabela koji su doslovno pomeli svu konkurenciju i tako osvojili ukupno sedmi naslov prvaka BiH. S dvije popularno zvane “metle” tj. bez poraza prošli su polufinale (2:0) i što je bilo malo manje očekivano finale protiv Igokeje iz Aleksandrovca s 3:0. Finalna serija protiv Igokeje bila je vrlo interesantna unatoč činjenici da su Hercegovci sva tri dvoboja riješili s dvoznamenkastom prednošću, a na kraju je presudilo veće iskustvo i uigranost koju su usvojili igrajući kroz sezonu NLB ligu. U redovima Širokog uvijek je egzistirala zadarska kolonija igrača i trenera, a ovu sezonu su od Zadrana sezonu priveli kraju Šime Špralja i Branimir Longin, dok je medalju zaslužio i Jure Ružić koji je posljednjih mjeseci izbivao s terena zbog ozljede. Njihov povratak u Zadar uslijedio je nakon velikog slavlja koje je priređeno u Širokom povodom osvajanja naslova, a Šimu Špralju smo pronašli u svom Zadru gdje se vratio nakon jedne od najuspješnijih sezona Širokog u povijesti. Osvojen je novi naslov, a i sezona u NLB ligi bila je najuspješnija dosad, jer je postignut čak 11 pobjeda koje su u tom natjecanju za njih rekord.
– Osvojili smo sedmo prvenstvo, a uz to smo imali najuspješniju sezonu u NLB ligi, s 11 pobjeda, na osnovu čega se ova sezona može sigurno proglasiti jednom od najuspješnijih u povijesti kluba. Bili smo dominantni tijekom cijelog prvenstva, izgubili smo tijesno tek dvije utakmice u regularnom dijelu, dok smo u polufinalu i finalu pokazali pravu snagu te s 5:0 omjerom zaključili sezonu na najljepši način – kazat će Špralja nakon fenomenalnog finala protiv financijski moćne Igokeje koja je ipak bila nedorasla Ponosu Hercegovine kako im tepaju njihovi navijači Škripari.
– Iako smo na jedan dominantan način odradili finalnu seriju, sve tri utakmice smo priveli kraju s dvoznamenkastom prednošću, ipak nije bilo ni blizu jednostavno kako rezultat govori. Bilo je dosta nervoze, Igokea je solidna i kvalitetna momčad, no imali su veliki uteg na svojim leđima. Očekivanja su im bila disproporcionalna stvarnim mogućnostima. Nisu nam mogli parirati iz prostog razloga što su oni momčad koja je skupljena tek pred mjesec dana samo s ciljem da odigra nacionalno prvenstvo dok smo mi ipak na okupu puno duže vrijeme i uigraniji smo što nam je uvelike olakšalo.
Dvorana na Pecari je u trećoj utakmici bila pretijesna za sve one koji su došli proslaviti naslov prvaka države. Rekord posjećenosti je srušen upravo u toj utakmici na kojoj je bilo za jedan gradić od niti 10 tisuća stanovnika čak njih 5.500 u dvorani.
– Izgleda da su svi bili na utakmici, a vani na ulici valjda nije bilo ni jednog čovjeka. Dvorana je bila doslovno prekrcana i pokazalo se po tko zna koji put da ljudi u Širokom i njegovoj okolici obožavaju svoj klub i košarku općenito. Ta košarkaška ljubav može se u našim okvirima jedino uspoređivati sa Zadrom. Navijanje je fenomenalno, cijela dvorana nas je nosila ka pobjedi i u takvoj atmosferi je stvarno zadovoljstvo igrati. Ljudima u Hercegovini Široki puno znači i svi su u deliriju kad se osvajaju trofeji.
Je li bilo specičnog naboja u finalnoj seriji pošto je protivnik dolazio iz Republike Srpske kojoj je glavni mecena Presjednik Vlade Miroslav Dodik.
– Moram priznati da taj naboj u tom nekon nacionalnom smislu i nije bio toliko izražen. Više se tu gledao sport, a ako ćemo iskreno u Hercegovini će vam uvijek kazati da je jedini pravi i mrski neprijatelj Bosna iz Sarajeva. Da smo igrali s njima u finalu onda bi vjerojatno atmosfera bila još luđa i nabrijanija, a sigurno bi od prve utakmice bila krcata dvorana. Ljudima je ovdje uvijek bila najmrskija Bosna.
Kako si zadovoljan svojom igrom kroz sezonu?
– Moram biti zadovoljan. Imao sam dobru minutažu te povjerenje trenera. Imao sam boljih i gorih utakmica, no sve u svemu sam iznimno sretan što sam već četiri godine u ovom klubu i svake godine bi završili s nekim trofejom.
Znači li to da i sljedeće sezone ostajete u dresu Širokog?
– Vidjet ćemo. Istekao mi je ugovor, no postoji obostrana želja da se nađe dogovor. Sad slijedi mjesec dana odmora onda ćemo sjesti za stol i pokušati se dogovoriti. Meni je jako dobro u Širokom i ne bi imao ništa protiv da tamo i ostanem još neko vrijeme. Veseli me i privlači to što sam odlično prihvaćen od navijača preko igrača do Uprave, a to je vrlo bitno da bi se mogao posvetiti mirne duše svome poslu na terenu.
Sad ste se vratili u Zadar i vjerojatno ćete svjedočiti raspletu hrvatskog prvenstva. Tko je po vama favorit za osvajanje naslova?
– Po prvim rezultatima polufinala dosta je vidljivo da će u finale Zadar i Cibona. Ipak su dominantniji u odnosu na ostale, a u finalu je sve moguće iako je Cibona tu u blagoj prednosti. To govorim zbog Cibonine odlične sezone u Euroligi i NLB ligi dok im je forma pala u posljednje vrijeme. Imaju širu rotaciju što je kod Zadra hendikep. No, i Zadar ima svoje šanse te se nadam da će uspjeti parirati Ciboni, a možda i doći do naslova što im želim od srca – za kraj je kazao Špralja.


 VLAŠIĆ POSTAVIO TEMELJE


Velike zasluge za vrlo uspješnu sezonu Širokog Šime Špralja je pripisao Hrvoju Vlašiću, zadarskom treneru koji je započeo sezonu, no njen kraj nije nažalost dočekao na klupi Širokog. U svijetu sporta prvi na meti za odstrel su treneri, ali Vlašićev rad ipak nije ostao nezamijećen.
– Velike zasluge za konačni uspjeh sigurno pripadaju Vlašiću koji je postavio temelje ovoj momčadi koja je na kraju pokorila cijelu ligu. Nesretna okolnost je da su dva poraza na sredini sezone bili ipak previše za strpljenje Uprave kluba koja ga je odlučila zamijeniti. No, sigurno je Vlašić bio vrlo bitan u stvaranju ove momčadi koaj je na kraju donijela toliko radosti svojim navijačima