Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Pred usvajanjem UPU-a za Vrsi centar i Zukve

Autor: Velimir Brkić

21.05.2010. 22:00
Pred usvajanjem UPU-a za Vrsi centar i Zukve


Osnovni cilj ovih planova je definiranje elemenata održivog razvoja naselja, njegove prostorne organizacije radi racionalnog korištenja prostora te zaštite i unaprjeđenja stanja okoliša, naglasio je Devčić, dodajući da ovi planovi moraju omogućiti skladan razvoj obuhvaćenih područja
U Općinskoj vijećnici Općine Vrsi održana su javna izlaganja Urbanističkih planova uređenja stambene zone Vrsi centar (UPU 39) i stambene zone Zukve (UPU 36). Kao predstavnik naručitelja javna izlaganja je vodio općinski pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Josip Devčić, a izrađivača urbanističkih planova uređenja je predstavljao direktor tvrtke Urbanistički zavod grada Zagreba d.o.o., Zagreb mag. ing. arh. Luka Šulentić.
Na javnom izlaganju Urbanističkog plana uređenja stambene zone Vrsi centar – UPU 39 nazočilo je 11 osoba. Vršani su imali priliku susresti se s izrađivačima urbanističkog plana uređenja koji će odrediti izgradnju na njihovu životnom prostoru i iznijeti svoje primjedbe. Nakon uvodnog izlaganja mag. Šulentić je odgovarao na pitanja građana koja su se uglavnom odnosila na problematiku što kvalitetnijeg pristupa česticama zemlje. Po završetku javnog izlaganja građani su izrazili zadovoljstvo ponuđenim odgovorima.
Na javnom izlaganju Urbanističkog plana uređenja stambene zone Zukve – UPU 36 osim predstavnika naručitelja i izrađivača nije bilo zainteresiranih osoba.
– Osnovni cilj ovih planova je definiranje elemenata održivog razvoja naselja, njegove prostorne organizacije radi racionalnog korištenja prostora te zaštite i unapređenja stanja okoliša, naglasio je Devčić, dodajući da ovi planovi moraju omogućiti skladan razvoj obuhvaćenih područja.
U skladu s tim ciljevima uređenja su prvenstveno u povećanju udjela stambenih, radnih, uslužnih i rekreacijskih funkcija kako bi se time utjecalo na povoljnija demografska kretanja i razvoj naselja u svrhu razvoja ovih sadržaja.
– Pored navedenog ciljevi uređenja su i povećanje opremljenosti građevina društvenog standarda razvojem postojećih i planiranjem novih kao što je dvorana Osnovne škole Vrsi i nove prostorije Dječjeg vrtića Vrška vila, koje će biti potrebne za naselje tog broja stanovnika i značaja. Dakako, i podizanje kvalitete i unaprjeđenje prometne mreže. U svrhu ove stavke, planovima su određene trase novih prometnica i rješenje križanja s postojećom i planiranom mrežom županijskih i lokalnih prometnica kako bi se osigurala bolja veza unutar naselja, odnosno općine te s ostalim dijelovima Zadarske županije i Republike Hrvatske, istaknuo je Devčić, navodeći pritom značenje podizanja kvalitete i unaprjeđenje mreže komunalne infrastrukture koja bi trebala osigurati uvjete za razvoj stambenih, javnih i turističkih sadržaja te poboljšati standarde stanovanja.
Nakon završetka javne rasprave i javnog izlaganja te nužne daljnje zakonske procedure, Urbanističke planove uređenja Vrsi centar (UPU 39) i Zukve (UPU 36) donosi Općinsko vijeće.