Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Prva meč lopta za finale

Autor: Roman Morović

21.05.2010. 22:00
Prva meč lopta za finale

Foto: Zvonko KUCELIN



Večeras će se po šesti put ove sezone sastati Cedevita i Zadar. Možda i posljednji. Jer u slučaju pobjede, Zadar bi se dvokorakom plasirao u finale prvenstva Hrvatske i onda mirno čekao ishod sutrašnje druge polufinalne utakmice između Zagreba i Cibone. Ako bi, pak, pobijedila Cedevita, idući tjedan bi gledali odlučujuću treću utakmicu u Krešinom domu. Od dosadašnjih pet susreta, Zadar je dobio četiri, a Cedevita samo jedan, u Sutinskim Vrelima u NLB ligi. Pritom treba istaknuti da su Zadrani dobili posljednje tri utakmice protiv Zagrepčana, obje u ligi za prvaka, te prvu u polufinalu doigravanja. S obzirom da je prije samo tri dana Zadar na Višnjiku glatko dobio sa dvadeset razlike, a u jednom trenutku je vodio čak i sa +27, s pravom ga se smatra favoritom i u drugoj utakmici. No, svjesni su Zadrani da pobjeda neće doći sama od sebe i da će Zagrepčani napraviti sve što mogu da dobiju utakmicu i ostanu u utrci za finale. Osim toga, ne treba zaboraviti da je Cedevita mnogo bolja kod kuće nego u gostima, baš kao i Zadar pa je teško očekivati ponovnu dominaciju momčadi Danijela Jusupa, koja je u prvoj utakmici sve dvojbe oko pobjednika riješila praktički već u prvom poluvremenu.
– Cedevita igra na domaćem terenu i sigurno će mnoge stvari biti drugačije postavljene. Uvjerljiva pobjeda u prvoj utakmici me ne zavarava, jer se radi se o protivniku koji šutom može protiv svake momčadi preokrenuti u kratkom vremenu. Očekujem neizvjesnu utakmicu i nadam se našoj pobjedi – kaže trener Zadra.
Obrana je ključ
– Idemo u ovu utakmicu kao i svaki put do sada, sa maksimalnom dozom respekta prema njihovim dosadašnjim rezultatima u Sutinskim Vrelima. Oni su tamo izgubili samo dvije utakmice u NLB ligi. Dobili su Partizana, Hemofarma, nas, u ligi za prvaka i Cibonu, tako da tamo sigurno igraju drugačije, bolje nego u gostima. Mi smo toga svjesni, a isto tako smo svjesni da ništa još nije riješeno. Ova pobjeda u Zadru je bila samo jedan mali korak, ne bih rekao čak ni da je to 50 posto puta do finala – kaže Rok Stipčević, razigravač Zadra.
U prvoj utakmici Zadar je pregazio Cedevitu ponajviše zahvaljujući odličnoj obrani. Nije tajna da je najjače oružje momčadi Ace Petrovića vanjski šut, naročito u izostanku prvog centra Andrije Žižića zbog ozljede. Vidjelo se i na Višnjiku da Franko Kaštropil ne može nadomjestiti Žižića pa je uglavnom na toj poziciji igrao Amerikanac Marsh, koji je bio i najbolji pojedinac svoje momčadi. No, bez prave podrške suigrača, bio je nemoćan. Samo šest trica (dvije u prvom poluvremenu) bilo je premalo da se pruži pravi otpor Zadru u njegovoj dvorani. Odigra li Zadar večeras ponovno tako dobru obranu kao u prvoj utakmici, Cedevita će biti u velikim problemima.
– Dobro smo se pripremili i odigrali stvarno dobro u obrani. To je naš forte. Tako smo posloženi da nam očito odgovaraju utakmice na manji broj poena. Tu se bolje snalazimo, što je bilo evidentno i u nekim prijašnjim susretima, jer kad god smo primili 90-100 poena, tu utakmicu nismo dobili.
Zaustaviti šut Cedevite
Bez obzira na neigranje Žižića, što je za Petrovićevu momčad nenadoknadiv gubitak, Cedevita bi s ovim igračkim kadrom realno trebala igrati bolje, nego što je igrala u Zadru. Anderson, Baždarić, Krasić i Opačak odigrali su daleko ispod svojih mogućnosti, Rudež je samo na trenutke nešto pokušavao, ali nedovoljno, Petrović i Kovačević nisu ni igrali puno, a eksperiment sa Subotićem od prve minute nije se pokazao uspješnim. S obzirom na to da bi im ovo mogla biti posljednja utakmica sezone, vjerojatno će biti dodatno motivirani da ostanu u igri, ali će zato i pritisak biti mnogo veći.
– Siguran sam da će oni u drugoj utakmici igrati bolje nego u prvoj. U Zadru vjerojatno nisu imali svoj dan, ali to su igrači s iskustvom i nikako ih ne smijemo podcijeniti, bez obzira na uvjerljivu pobjedu prije tri dana. Marsh, Anderson, Baždarić, Opačak, to su sve igrači koji su u stanju riješiti utakmicu. Idemo gore maksimalno oprezno – ističe Stipčević.
I Zadar i Cedevita momčadi su čija igra dosta ovisi o vanjskom šutu. Više ona Cedevite, posebice sada kada nema Žižića.
– Pogotovo kada počinju u petorci s Krasićem, koji je ligu za prvaka odigrao u izvanrednoj formi, međutim, mi smo ga dobro zaustavili u prvoj utakmici. On i Marsh su dosta opasni u napadu, jer prijete sa svih pozicija, dosta su brzi i agilni u napadu, lopta je protočnija i tako su kaznili našu opuštenost u prve dvije minute prve utakmice.
Zadrani će ponovno istaknuti da će ključ pobjede biti zaustaviti vanjski šut protivnika, jer iz dobre obrane proizlazi samopouzdanje i otvara se više napadačkih opcija.
– Trebamo im zaustaviti tranziciju, ne dozvoliti im lagane poene i svakako im zaustaviti šut za tri poena, jer njihova igra ovisi najviše o tome. Posebno od kada je došao Aco puno više šutiraju trice.
Pritisak na domaćinu
Zadrani su na put krenuli jučer ujutro, svi su spremni za večerašnji susret i to je ono što je treneru Jusupu najvažnije. Osim dobre atmosfere u momčadi i velikog samopouzdanja nakon uvjerljive pobjede u prvoj utakmici, Zadar u svojim redovima ima i igrača, koji je trenutno vjerojatno u najboljoj formi od svih sudionika doigravanja, a to je Hrvoje Perić. Cedevita takvog igrača nema, niti je u prvoj utakmici pronašla rješenje kako zaustaviti Perića i to bi mogla biti značajna prevaga na zadarsku stranu i u drugoj utakmici. Sigurno je Aco Petrović pokušao promijeniti neke stvari u odnosu na prvu utakmicu i biti će vrlo zanimljivo vidjeti koliko je u tome uspio u ova dva-tri dana. S druge strane, Jusup nije imao potrebe za nekim posebnim promjenama, već mu je bilo najvažnije da osvježi momčad i pripremi je za utakmicu kao da je prva u seriji. Iako bi u slučaju poraza Zadrani imali još jednu priliku doći do finala pred svojim navijačima, o toj opciji u ovom trenutku ne žele razmišljati.
– Ne razmišljamo ni o eventualnoj trećoj utakmici ni o Zagrebu i Ciboni ni o bilo čemu drugom, nego smo isključivo koncentrirani na ovu utakmicu – zaključio je Stipčević.


 BOISA: NEĆE BITI LAKO


Zadar je jednu pobjedu udaljen od finala prvenstva Hrvatske, no znaju igrači Danijela Jusupa da u večerašnju drugu utakmicu polufinala kreću od nule, a ne od +20, s koliko je završila prva utakmica.
– Nadam se da ćemo završiti ovu seriju dvokorakom, ali znamo da to neće biti lako. Moramo zaboraviti ono što je bilo ovdje u prvoj utakmici i krenuti od nule. Posljednje dvije utakmice smo pokazali da dobro igramo protiv Cedevite, nedavno smo ih dobili i u gostima, a posebno smo dobro odigrali prvu utakmicu polufinala. Oni su imali loš dan, nedostajao im je Žižić i mi smo to iskoristili. Nadam se da ćemo to ponoviti večeras – kaže Vladimer Boisa, jedan od boljih pojedinaca Zadra u pobjedi na Višnjiku.
Pokazalo se da je Cedevita bez vanjskog šuta, a posebno bez dobrog učinka svog najboljeg strijelca Marina Baždarića, nemoćna. Dakle, ključ pobjede je jasan – obrana.
– Dobro smo im zatvorili taj vanjski šut. On (Baždarić, op.a.) se maksimalno trudio da pokuša zabiti, što ulazima, što iznuđivanjem prekršaja pa sa slobodnih bacanja, ali dobro smo ga čuvali. I njega i Krasića. Oni su u posljednje vrijeme bili njihovi ključni igrači. Nismo ih ostavljali niti u jednom trenutku same na trici, nismo im dali da šutiraju otvorene šuteve, a jedino smo imali malo problema s Rudežom i Marshom pod košem na samom početku. Mislim da će ponovno najvažnije biti da odigramo dobru obranu, da im zaustavimo vanjski šut i” pick and roll”. Mi smo momčad koja je uvijek sposobna dati 70-80 poena, samo trebamo primiti manje – ističe gruzijski krilni centar.




 CAR: BEZ PODCJENJIVANJA


Nema dvojbe, Cedevita prije i poslije šokantne promjene trenera nije ista momčad. Ne mora to značiti da je Petrović lošiji trener od Subotića, ali sigurno znači da je trenutak za promjenu trenera katastrofalno odabran od strane čelnih ljudi kluba iz Podsuseda.
– Mislim da se Cedevita dosta razlikuje od one momčadi koju je vodio Subotić. Slično je nama bilo kada smo promijenili trenera. Koliko god smo željeli i htjeli, jednostavno treba proći neko vrijeme da se sve to uklopi. Oni su dosta pali otkad su promijenili trenera. To je neminovno, jer svaki trener donese svoju filozofiju, unese neke promjene u momčad i dodijeli nove uloge igračima. Treba vremena da se sve to posloži. No, oni su iskusna momčad i ne smijemo ih podcijeniti, već za ovu utakmicu bi mogli biti spremni – kaže Marko Car.
Što možemo očekivati večeras?
– Očekujem da će ova utakmica biti teža od prve, ali mi smo i u ligi za prvaka pokazali da ih možemo pobijediti na gostovanju. Način na koji smo odigrali prvu utakmicu nam treba biti putokaz i za drugu. Stekli smo rezultatsku i mentalnu prednost i mislim da to trebamo iskoristiti i pokušati ih zaskočiti – za kraj će šuter Zadra, koji je u prvoj utakmici zabio tri trice u drugoj četvrtini, a njegovi će dalekometni koševi večeras ponovno biti itekako potrebni.


 PETROVIĆ I RUDEŽ OPTIMISTI


– Iako je Zadar sada u psihološkoj prednosti, nadam se pobjedi u Zagrebu i trećoj na Višnjiku. Cedevita je ove sezone ispunila sve zacrtano, plasirala se u kvalifikacije za Eurokup i osigurala je mjesto u NLB ligi iduće sezone. Bez obzira na rezultat, jer Zadar može dobiti i u Sutinskim vrelima, mi moramo paziti na dojam i angažman pred našom publikom. Taj stav igrača i dojam kojeg moramo popraviti definitivno, može produžiti polufinale do raspleta u utorak – kazao je u najavi večerašnje utakmice Aleksandar Petrović, trener Cedevite za službeni portal kluba, a slično razmišlja i Damjan Rudež.
– Nismo očekivali tako težak poraz u prvoj na Višnjiku, jer smo se dobro pripremali za polufinale, ali nismo sve proveli u djelo na parketu. Ključ za pobjedu u subotu je jasan. Treba popraviti obranu i odigrati puno čvršće nego u prošla dva susreta sa Zadrom. Osobno sam optimist, jer znam koliko možemo. Uostalom, to smo više puta dokazali ove sezone pred našom publikom. U Sutinskim vrelima, kada nas krene, možemo pobijediti svakoga – prenosi Rudeževe riječi kkcedevita.hr.


 POLUFINALE


Raspored 2. utakmica: Cedevita – Zadar (17.30, HTV 2), Zagreb – Cibona (nedjelja, 17.30).
Prve utakmice: Zadar – Cedevita 83:63, Cibona – Zagreb 93:75.