Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Rušenjem Zarauscheka do ljepše vizure zadarske rive

Autor: Teuta Babajko Jamičić

21.05.2010. 22:00
Rušenjem Zarauscheka do ljepše vizure zadarske rive

Foto: Zvonko KUCELIN



Kako Zarauschek nema nikakvu kulturno-spomeničku niti estetsku vrijednost, jedna od mogućnosti je rušenje zgrade koja je nagrižena zubom vremena te istovremeno skriva bedeme, govori dr. Vrančić, naglašavajući da nikakva odluka o rušenju Zarauscheka nije donesena, već je riječ o njegovu osobnom mišljenju
Zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić, koji je početkom tjedna na prijedlog Povjerenstva poništio javni natječaj radi prijenosa prava građenja za rekonstrukciju, privođenje namjeni i gospodarsko korištenje zgrade Zarauschek na Liburnskoj obali, odlučio je da neće biti novog raspisivanja natječaja. Ponavljanje natječaja za zgradu Zarauschek je, prema ocjeni dr. Vrančića, neprihvatljivo i nekorektno jer u prvom pokušaju niti jedna od četiri pristigle ponude nije predložila nešto novo u odnosu na postojeće gradske sadržaje.
Podsjetimo, natječaj radi stjecanja prava građenja za rekonstrukciju, privođenje namjeni i gospodarsko korištenje zgrade Zarauschek na Liburnskoj obali raspisan je još sredinom prosinca prošle godine. Riječ je o zgradi koja je u vlasništvu Vlade RH koja je Gradu Zadru dala pravo građenja na 40 godina. To pravo Grad Zadar je namjeravao prenijeti na nekog drugog, zbog čega je krajem prošle godine i raspisivan javni natječaja. Cijena četvornog metra tlocrtne površine bila je 32 eura godišnje, s tim da Povjerenstvo nije ocjenjivalo visinu ponude već sadržaj idejnog projekta.
U Povjerenstvu su bili zadarski dogradonačelnik Darko Kasap, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i sport Radovan Dunatov, pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša Matko Segarić, glavni državni konzervator Miljenko Domijan, arhitektica Renata Čobrnić i poduzetnica Igris Smrkinić. Oni su, između pristiglih ponuda, gradonačelniku dr. Vrančiću trebali predložiti najbolje idejno rješenje za stjecanje prava građenja za rekonstrukciju, privođenje namjeni i gospodarsko korištenje zgrade Zarauschek na Liburnskoj obali. Rok za predlaganje od 15 dana dr. Vrančić je produljivao u dva navrata, što u konačnici nije urodilo plodom. Povjerenstvo je zaključilo da niti jedna od četiri pristigle ponude zapravo i ne nudi ništa novo za Poluotok pa je stoga zatražilo da se natječaj za zgradu Zarauschek poništi. To je dr. Vrančić i učinio početkom tjedna i sada razmišlja o novim mogućnostima.
– Nema smisla raspisivati novi natječaj za zgradu Zarauschek. Štoviše, to bi sada bilo nekorektno i neprihvatljivo. Vrijeme je za razmišljanje o nekim drugim mogućnostima. Kako Zarauschek nema nikakvu kulturno-spomeničku niti estetsku vrijednost, jedna od mogućnosti je rušenje zgrade koja je u Zadru izgrađena za vrijeme talijanske okupacije. Zarauschek je zapravo jedno veliko skladište na rivi, koje je nagriženo zubom vremena. Zgrada je u lošem stanju, nagrđuje rivu, a istovremeno i sakriva bedeme. Grad Zadar nema mogućnosti niti potrebe da je obnavlja i to sada nisu naši prioriteti. Stoga se rušenje čini kao jedna logična opcija, govori dr. Vrančić, naglašavajući da nikakva odluka o rušenju Zarauscheka nije donesena, već je riječ o njegovu osobnom mišljenju, glasnom razmišljanju.
Rušenjem Zarauscheka, za što postoji i suglasnost konzervatora, otkrili bi se zadarski bedemi, čime bi, kako navodi dr. Vrančić, riva dobila mnogo ljepšu vizuru. Prema očekivanjima dr. Vrančića, rješenje za Liburnsku obalu u budućnosti trebalo bi se tražiti, ne samo za predio gdje je sada zgrada Zarauschek, već na cijelome potezu do starog autobusnog kolodvora, odnosno lančanih vrata. Za sada gradske vlasti razmišljaju o sudbini zgrade Zarauschek. Jedna od mogućnosti je njezino rušenje, čime bi se ostvarile pretpostavke za kvalitetnije i estetski ljepše uređenje Liburnske obale u budućnosti. Ako se gradska vlast odluči za rušenje Zarauscheka, to se može očekivati nakon turističke sezone.