Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

SIR I SKUTA OTJERALI KRIZU IZ MIRLOVIĆ ZAGORE

Autor: Ana Grgas

21.05.2010. 22:00
SIR I SKUTA OTJERALI KRIZU IZ MIRLOVIĆ ZAGORE


Recesija je sve zahvatila pa tako i stočarstvo, komentira Luka Mitrović Zorko iz Zelengrada sve slabiju potražnju za bukovičkom i ravnokotarskom janjetinom. – Kod nas nema krize, kaže Stana OlivaNi iz Mirlović Zagore u Promini. Janjce su prodali, ovce muzu, sire i u dvije obiteljske kušaonice, uz sir i skutu, nude domaći pršut, maslinovo ulje i vino – sve s vlastitog gospodarstva
Iako nas svibanj, po mnogima najljepši mjesec u godini prestaje iznenađivati oscilacijama, toplo – hladno pa još i vlažno pred vratima mu je lipanj što pobuđuje asocijacije na ljetni ugođaj, more, turiste i pune plaže. No, stočarima, prije svega ovčarima nije do ljetnog ritma, njih muče brige što će s neutrženim janjcima na ljetnim omarama. Bujna i sočna svibanjska ispaša sve više gubi svoj sjaj jer svi su odreda nesretni, nema potražnje ni bukovičke ni ravnokotarske janjadi.
Ispod svake cijene
Jedan od najvećih uzgajivača ovaca, Luka Mitrović – Zorko nije ni malo iznenađen slabim interesom kupaca jer kako kaže recesija je sve zahvatila pa tako i stočarstvo. Međutim, ima i onih koji su uvjereni da je uvozna janjad s nižom cijenom opet u rashladnim vitrinama trgovačkih lanaca i da iz tog razloga domaća janjad ne ide.
– Bilo kako bilo jedno je sigurno da je veliki dio janjadi već prerastao najviše traženu težinu od 23 – 25 kg / grlo žive vage i da će biti upitna prodaja, a to znači da ćemo u ljeto ući s udvostručenim stadom ili prodavati janjad ispod svake cijene, komentirao je Marko Mamić iz Lišana Ostrovičkih, uzgajivač s oko 500 grla ovaca i trenutno oko 300 janjadi.
Ništa manje nisu deprimirani ni uzgajivači manjih stada od stotinu i niže, a takvih je većina. Oni pitaju što je s potporama Ministarstva i unatoč činjenici da je svedena na najnižu razinu do danas.
Ovčari još bez poticaja
– Kozari i uzgajivači krava su već dobili, a mi ovčari ništa, kaže Ratko Vrcelj, iz Bukovića pa dodaje: – Naravno, da nam je stalo do poticaja jer ne ide prodaja janjadi, a računi se gomilaju, uz to i svakodnevno preživljavanje. I ne samo to, s ranijom prodajom janjadi još uvijek stignemo musti ovce i napraviti koji sir, ako ne za prodaju barem za svoje potrebe, ali ove godine smo i u tom pogledu nemoćni. Stoga, doista ne doživljavamo to obilje ispaše koje je ove godine priroda podarila našim stadima onako kako bismo trebali, odnosno onako kako bi bilo da je tržište barem kao prošlih godina.
Nezdrava obilna ispaša
Ali, Krešo Dimlić iz Provića se ne slaže sa Vrceljom već je mišljenja da ta obilna ispaša nije zdrava i da uzrokuje poremetnje u probavi životinja, te da je razvidan štetan utjecaj i na samim biljkama, a kao primjer navodi crne fleke na vlatima trava i žitarica koje vrlo brzo izgore, a potom biljka žitarice istrune.
Za razliku od naših stočara samo sedamdesetak km južnije u susjednoj Šibensko – kninskoj županiji, na poljoprivrednom gospodarstvu Olivani situacija je sasvim drugačija.
Muža i striža Mirlović Zagori
U srcu Dalmacije zelena je oaza, bajami, trešnje, vinogradi, maslinici kroz koje se tek u daljini naziru vrhovi Promine. U taj pitoreskni krajolik posvema se stopilo gospodarstvo Josipa i Stane Olivani, isto godišnjaka ( 1947.) u Mirlović Zagori. Na travnatoj površini ispred imanja ovce su mirno pasle ili preživale u sjeni bajama, ne osvrćući se na buku motora i posjetitelje. Veoma uredne i unatoč obilnoj vlazi, u dobroj kondiciji uživale su u ugodnom svibanjskom podnevu.
Na primjedbu o idiličnom ugođaju i dobrom fenotipu osamdesetak ovaca, domaćica je dodala:
– Prethodnih godina su u ovo vrijeme, mi to kažemo u vrime Sv. Paškvala već bile ostrižene, a ove godine ako bude i o Sv. Anti, ali meni to i odgovara jer obično muzem ovce do polovine lipnja i puno sam zauzeta sirenjem. Kako mi izgleda ove godine ću rasterećeno završiti mužnju i onda polako početi sa strižom jer oba posla su zahtjevna i veoma je naporno ako su istovremeno, a zapravo se radi o tri različita posla jer nakon mužnje slijedi sirenje. Mužnju ovaca i sirenje Stana prakticira odmah nakon prodaje prvih janjadi, te se proizvodnja povećava svakom novom prodajom. Budući je trenutno udarna proizvodnja lako je bilo zaključiti da su sva janjad gospodarstva našla svoje kupce.
– Moram priznati, zadovoljno će Stana, i unatoč teškom stanju u gospodarstvu mi do sada nismo direktno osjetili udar na naše poslovanje. Radimo od ranog jutra do kasno u noć, a vikendom nam pomažu i sinovi, Miro i Ante koji žive i rade u Šibeniku. Miro ima vlastiti prijevoz pa često i tijekom tjedna priskoči, a inače je zaljubljenik u seosko imanje, dok je Ante profesor i uključuje se više na inzistiranje brata.
Delicije u kušaonicama
Imanje na osami, na površini od 2 ha, a u slijedu su trajni nasadi, vinograd od 4000 loza, maslinik i oranice pod djetelinom i žitaricama, doista respektabilno i hvale vrijedno. Osobitost gospodarstva je da većina sirovina s polja, nasada i staja dobiva svoj novi identitet pa tako je grožđe prerađeno u vino, flaširano i etiketirano kao i maslinovo ulje, a na redu je i ovčji sir i skuta, a gostima su na raspolaganju dvije kušaonice koje predstavljaju poveznicu i s vanjskim uređenjem objekta i prirodom oko njega. Unutarnje uređenje kušaonice delicija Olivani, je autentično i na neki način gostima približava seoski način života i običaja, ali ujedno doprinosi i vrlo ugodnom boravku. U kušaonicama se također mogu upoznati, degustirati i kupiti pršut, sir, ulje, vino, rakija i drugi tradicionalni proizvodi. Kušaonice su također Mirova ideja, a želja mu je da jednog dana registrira agroturizam, premda mu nije sasvim jasna definicija agroturizma, a još manje zakonska regulativa jer je u trenutačno važećim zakonskim propisima to još zapravo nepoznat pojam. Unatoč krizi, Olivani se ne žale, što više mogli bi poslužiti kao dobar primjer kako nadvladati krizu.
 
 
 
 
 


 U BUKOVICI I RAVNIM KOTARIMA MUZU MANJE OD 5 POSTO OVACA


Područje Zadarske županije s Pagom ima 1883 uzgajivača ovaca sa 110 153 registriranih grla.Dok se na Pagu muzu sve ovce u Ravnim kotarima i Bukovici manje od 5 %. Ovdje je ovčarska proizvodnja usmjerena samo na proizvodnju mesa, odnosno janjetine. Zašto se u Zadarskom zaleđu ovce ne muzu, puno je razloga kažu ovčari: nema radno sposobnih na gospodarstvu, nesiguran otkup mlijeka, neizvjestan otkup janjadi nema tko siriti, nema minimalnih uvjeta objekata za preradu i zrenje, ali dodala bih tome, da je nedovoljna ili nikakva prihrana kako ovaca tako i janjadi za vrijeme laktacionog perioda, janjad se othranjuje isključivo na majčinom mlijeku do prodaje, a kod velikog broja su dva janjenja u jednoj godini pa je uzgajivačima jednostavnije proizvesti meso nego sir. Najvažniji uvjet za razvoj stočarske proizvodnje jest rentabilnost (isplativost), a isplativost ovčarske proizvodnje je putem mlijeka i /ili sira. Trenutna je cijena jednog janjića od 23 – 25 kg 760,00 kn, a za 1 kg sira 100,00 kn do 150,00 kn. Za za 1 kg sira potrebno je 5,5 litara mlijeka. Svaka ovca, nakon odbića janjića može proizvesti toliko mlijeka da se izradi barem 5 do 10 kg sira, što ekonomski gledano iznosi minimalno 500,00 do 1.000,00 kn. Sa stajališta gospodarske učinkovitosti uzgoja ovaca, važna je mogućnost povezivanja proizvodnje s turističkom potrošnjom, mogućnost izravne prodaje na OPG – a, te ponuda sira registriranih proizvođača ugostiteljskim objektima. Isto tako, na domaćem tržištu relativno je lak plasman ovčjeg sira iz domaće proizvodnje (na tradicionalan način).