Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Martinović protiv svih – 47:3

21.05.2011. 22:00
Martinović protiv svih – 47:3


Najmlađi hrvatski i jedini zadarski velemajstor Saša Martinović, član ŠK Casper, odigrao je u subotu na Narodnom trgu simultanku na pedeset ploča. Martinović je u užarenoj atmosferi glavnog gradskog trga osvojio 47 bodova. Izgubio je samo jednu partiju protiv nekadašnjeg člana ŠK Zadar Marka Ivankovića, a remizirao je s Juricom Jambrešićem, Kažom Kolanovićem, Miljenkom Pruscem i Milanom Ciglarom. Simultanku je organizirao ŠK Casper povodom obilježavanja petnaest godina rada kluba i proslave nedavnog Sašinog osvajanja titule velemajstora na Europskom prvenstvu u Francuskoj.
– Nije bilo lako izdržati četiri sata na suncu, ali mi je drago što se sve održalo. Simultanka je polučila pun uspjeh. Puno je ljudi došlo gledati i igrati, ali i djece što je najvažnije. Mislim kako bi se u Zadru trebalo organizirati više ovakvih događaja, rekao je Martinović nakon četverosatne šahovske seanse.
I stvarno igra najjačeg hrvatskog devetnaestogodišnjaka ponijela je brojne Zadrane koji su prošli Narodnim trgom. Kalelargom su se mogli čuti komentari kako faca igra protiv njih pedeset od jednom, a bilo je onih koji su se hvalili svojim šahovskim podvizima i borbama protiv šahovskih programa poput planetarnog popularnog chessmastera. Casperova simultanka je pokazala kako Zadrani prihvaćaju šah, upoznati su s igrom, a što i ne čudi kada se zna da se šah prvi put u Hrvata spominje upravo u Zadru.


 PRVENSTVO ZA PREDŠKOLCE


Paralelno sa simultankom organizirano je prvenstvo Grada Zadra za predškolce na kojem je sudjelovalo dvanaest djece, svi članovi ŠK Casper. Prvo mjesto osvojila je Noemi Bedić s jedanaest bodova u jedanaest kola. Noemi Bedić inače je prvakinja Hrvatske u svojoj konkurenciji i putnica za svjetsko šahovsko prvenstvo.
– U Zadru postoji grupa djece koji još ne idu u školu, a koja žele igrati šah i dobro ga igraju. Oni zaslužuju da imaju svoje natjecanje i naša je obaveza da im ga organiziramo, rekao je predsjednik ŠK Casper Veljko Šagi.