Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Saborska straža

21.05.2011. 22:00


Saborski zastupnici, oni koji bi  trebali predstavljati intelektualnu  i kulturnu elitu izabranu od  građana da u njihovo ime istupaju  i odlučuju, sve češće su skloni  vrijeđati jedni druge, zaboravljajući da tako vrijeđaju građane.
Kao da su potpuno smetnuli s  uma da se njihove izjave i verbalne “vratolomije” u godini izbora još dodatno (pr)ocjenjuju pa  da bi građani mogli spoznati kako  imaju zastupnike kakve ne zaslužuju. Sabornicima je, izgleda,  postalo važnije diskreditirati jedni  druge uvredama nego argumentima. Umjesto da se nadmeću u  dobrim idejama vlast i oporba  nadmeću se tko će koga više  ocrniti.
Saborska straža tako bi zbog  tankih živaca u izbornoj godini  mogla imati sve više posla.
Pokazao je to ovih dana potpredsjednik Sabora Vladimir  Šeks dižući stražu na zastupnike  HDSSB-a Dinka Burića i Zorana  Vinkovića izrekavši im najtežu  mjeru – udaljenje sa sjednice.
No, ovu mjeru zastupnici Glavaševe stranke kao da doživljavaju kao svoj trijumf jer su uspjeli  iz takta izbaciti moćnog Šeksa i  samog sklonog ironiziranju i podrugivanju. Tako kada se Šeksu  spomene rečenica vezana za  izručenje generala Gotovine Haagu i citira “locirati, identificirati,  uhititi, transferirati, on naprosto  “proključa” od muke i u toj nemoći samo moćno pokaže vrata.  Ali Burić ne bi bio Burić kada ne  bi nastavio potpirivati do te mjere  da se i Šeksa, kojemu nitko ne  treba biti odvjetnik, treba uzeti u  obranu.
Naime, “ispisujući” Šeksu uputnice za psihijatrijsko liječenje, Burić je zaboravio da on sam sjedi u  Saboru u kojemu je taj i takav  Šeks za glavnim stolom.
Osim ove ponavljane uvrede,  česta su prepucavanja  kada zastupnici i s lijeve i s desne strana  sabornice, u žaru borbe za iste  sjedalice koje griju godinama,  potpuno isključe razum i prepuste  se nevjerojatnim izričajima. Tada  prazne rasprave i dobacivanja traju satima, a građanima se smuči  od pomisli da su to uzalud izgubljeno vrijeme oni još i dobro  platili iz ionako šupljih džepova.
Izbori se bliže, političari će se  sve teže kontrolirati jer je želja za  ponovnim osvajanjem sabornice  toliko jaka, a i misle na kratke  staze.
Uz priče o (znanstveno) fantastičnim programima koji će munjevito spasiti Hrvatsku, građani  bi morali još progutati i njihovo  “kočijašenje” u sabornici. Previše.
Saborska straža trebala bi biti  metaforična signalna lampica političarima da se vrate u granice  primjerenog im ponašanja.
Premda hrvatska sabornica nije  jedina koja se zbog žestine političkih stavova, taštine i  “čašćenja” na trenutke pretvara u  gostionicu, jer ima i onih gdje lete  sjedalice i počnu tuče, građani  neupitno žele uljuđenu, pravednu  i naprednu Hrvatsku, ne zbog  Europe nego zbog sebe samih, a u  sliku takve Hrvatske nikako se ne  uklapa sabornica puna vike, prozivanja lopova, lažova, luđaka,  konja, prispodoba…
I časne iznimke među zastupnicima, nažalost, trenutačno su  nadvikane nebiranim riječima…
Straža! Straža!