Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

EU projekt “City books” sljedeće godine u Zadru

21.05.2012. 22:00
EU projekt “City books”  sljedeće godine u Zadru


Projekt “Dolazak u  baštinu” je započeo predstavljanjem  sudionika i programa u prostorima  Novog kampusa Sveučilišta u Zadru. Okupljenima su se predstavili  Philip Babot, Candace A. Goodrich,  Saša Živković, Luise Kloos, Ljiljana  Mihaljević i Gintautas Mažeikis.
Philip Babot radi kao samostalni  umjetnik, nastanjen u Walesu, ali  aktivan širom Ujedinjenog Kraljevstva, Europe, Sjeverne Amerike i  Dalekog istoka. Posebni interesi su  mu zen, osobito zen-definicija prostora između rođenja i smrti, šamanizam te “trace” instalacijski pokret  kojeg je sam ustanovio.
Candare Goodrich predstavila je  svoje radove “One sided story”, istraživanja grafičkog i tiskanog medija. Saša Živković umjetnik je iz  Križevaca koji danas živi i stvara u  Gospiću, a predstavit će projekt  “Sistemske mandale” koji je nastajao u suradnji s poznatim zagrebačkim arhitektom Vjenceslavom  Richterom.
Luise Kloos je austrijska umjetnica koja na ovom projektu sudjeluje od njegovih samih njegovih  početaka, a okupljenima je ukratko  prenijela svoj rad i najavivši da će se  EU projekt “City books”, dogodine  održati u Zadru.
Ljiljana Mihaljević prikazala je  izbor iz svojih radova u Italiji gdje je  diplomirala u firenzi, a ovdašnjoj će  se publici predstaviti radom “Gozba” s instalacijom posebnog švedskog stola.
Litvanski filozof i antropolog  Gintautas Mažeikis govorio je o  svom rođenju u Vorkuti, nekadašnjem komunističkom gulagu i  svom današnjem radu s posebnim  naglaskom tzv “otpora” hegemonizmu koji bi, prema njegovom  mišljenju iz faze odupiranja, trebao  prijeći u ofenzivno djelovanje.
Na kraju predstavljanja umjetnicima su se obratili i Josip Zanki i  Bojana Vukojević, umjetnički direktori projekta upoznavši ih ukratko sa Zadrom i naglasivši njegovu  kozmopolitsku ulogu kroz povijest.  Danas će sudionici projekta posjetiti NP Paklenicu.