KUD-ovima otvoriti oči za EU fondove

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Ivan JAMIČIĆ
Daniela Angelina Jelinčić s Instituta za međunarodne odnose

Seminar za udruge iz područja kulture, organiziran u okviru projekta "Jačanje organizacija civilnog društva na području Zadarske županije" održan je jučer u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar.

Predstavnici brojnih udruga koji se bave kulturnim djelovanjem s područja cijele Zadarske županije, na seminaru u organizaciji Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), imali su priliku saznati više o mogućnostima financiranja o kojima su im govorili predstavnici Zadarske županije, Ministarstva kulture i Instituta za međunarodne odnose. Daniela Angelina Jelinčić s Instituta za međunarodne odnose održala im je predavanje o financiranju iz europskih fondova.

- Seminar je namijenjen udrugama u kulturi i cilj nam je upoznati ih s mogućnostima financiranja i iz županijskih fondova i iz fondova Ministarstva kulture i konačno iz fondova Europske Unije. U početku će se održati uvodno predavanje koje će objasniti odnos kulturne politike i udruge te će se u istom predavanju objasniti vrste udruga u kulturi i na koji način se mogu izboriti za poziciju unutar kulturne politike. Nakon toga govorit će se o praktičnim stvarima kako bi im se pomoglo u smislu financiranja, kazala je Jelinčić.

Osvrnula se i na to kako su kulturno-umjetnička društva najbrojnija među udrugama u kulturi te da je seminar namijenjen prvenstveno njima, zbog toga što su manje usmjereni na povlačenje novca iz fondova.

- Vjerujem da su udruge dobro upućene u mogućnosti financiranja na gradskom, županijskom, odnosno nacionalnom nivou. Neke vrste udruga vjerujem da dobro poznaju i fondove Europske Unije. Međutim, ako pogledate strukturu udruga u kulturi, najveći dio su kulturno-umjetnička društva. Oni su bitni kao čuvari tradicije, međutim usmjereni su na tu vrstu svoga djelovanja, a možda i nisu toliko agilni za dobivanje novca pogotovo iz fondova EU. Iskreno se nadam da će im ovaj seminar otvoriti oči i pružiti im nova saznanja o mogućnostima financiranja iz fondova EU, kazala je Jelinčić.

Među brojnim udrugama s područja kulture iz cijele Zadarske županije, moglo se primijetiti da su na seminaru tek rijetke udruge koje se bave razvojem nezavisne kulture.

- Na listi prijavljenih je malo takvih udruga, ali kada smo dogovarali seminar, organizatorici sam rekla da su udruge nezavisne kulture vrlo vješte i izuzetno agilne te znaju kako doći do novaca iz fondova, jer praktički one od toga žive. Ovaj seminar je fokusiran na jedan drugi tip udruga i iskreno se nadam da će im pomoći, zaključila je Jelinić.

Osim Daniele Angeline Jelinčić, predavanja o programima, natječajima i projektima održali su i Ivan Šimunić, pročelnik za školstvo Zadarske županije, te Boris Jurinić iz Ministarstva kulture.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno