Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Mons. Puljić: Proučavajte prošlost, volite je i budite ponosni na nju!

21.05.2012. 22:00
Mons. Puljić: Proučavajte prošlost, volite je i budite ponosni na nju!


Korijeni su naši davni i oni nam nešto govore. Kad je Ivan Pavao II. bio jedanput na Siciliji u susretu s mladima istaknuo je ovu misao: “Mladosti moja, tko nema prošlosti, nema ni budućnosti” – mons. Želimir Puljić


Klasična gimnazija Ivana Pavla II. u Zadru od 16. svibnja obilježava Dan škole. Učenici su u Domu umirovljenika toga dana pred štićenicima izveli poetsko-humanitarni program pod nazivom “O, Bože zar si pozvao mene?” uz izvođenje prigodnih pjesama i stihova Ivana Pavla II. U četvrtak 17. svibnja započelo je predstavljanje dijela aktivnosti provođenih cijelu školsku godinu u sklopu projekta “Glasnici davnina”, čiji je cilj razumjeti i spoznati civilizacijski kontekst antičkog doba kao dijela svjetske baštine i njegovo urastanje u svijet kakav danas poznajemo i u kojemu živimo. Tijekom ovih dana u gimnaziji su za učenike održane dvije završne radionice “Philogelos – ljubitelj osmijeha” i “Antički spektakli”. Istovremeno za roditelje i sve zainteresirane održava se kreativna radionica “Antički nakit – atraktivni klasični nakit”. Školu su posjetili i sudionici seminara Colonia Julia Jader, učenici klasičnih jezika u osnovnim školama i prvih razreda klasičnih gimnazija iz cijele Hrvatske.
Glasnici davnina
 Jučer je u školskoj dvorani Klasične gimnazije Ivana Pavla II. održano centralno obilježavanje Dana škole, a nakon pjevanja hrvatske himne, pozdravnog govora ravnatelja mons. Jose Kokića i riječi zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića, predsjednik Hrvatskog društva klasičnih filologa Tonći Maleš za učenike, profesore, djelatnike i sve zainteresirane je održao predavanje “Što će mi to u životu”. Potom su predstavljeni rezultati jednogodišnjeg projekta Glasnici davnina, kroz kojega su učenici uronivši u antičku književnost, povijest, filozofiju, likovnu i glazbenu umjetnost proširili znanja iz obveznog školskog programa vezana za antičko doba te posvijestili antičke korijene grada i županije. Rimske frizure, Rimljani u kuhinji, Rimski nakit, Antičke utvrde u Zadarskoj županiji, Kameni napisi zadarskog Foruma, Antička glazba, Grčke i rimske mjere i novac, Antički spektakli, Philogelos – radionice su koje su predstavljene posjetiteljima. Sve je postavljeno kao velika izložba u podrumskom prostoru gimnazije. Na kraju prijepodnevnog dijela programa predstavljen je školski list “Bolji svijet”, a poslijepodne je za roditelje održano predavanje prof. Maleša “Izazovi klasičnog obrazovanja danas”.
 Mons. Puljić je čestitao okupljenima Dan škole, pohvalivši projekt “Glasnici davnina”.
– Korijeni su naši davni i oni nam nešto govore. Kad je Ivan Pavao II. bio jedanput na Siciliji u susretu s mladima istaknuo je ovu misao: “Mladosti moja, tko nema prošlosti, nema ni budućnosti.” Zato proučavajte prošlost, volite je, istražujte korijene i budite ponosni na nju. Budite ponosni na ono što imamo i jesmo, poručio je nadbiskup.
Učenici proučavali rimsku i grčku svakodnevicu
 Osmi broj lista “Bolji svijet” predstavili su učenici Mario Jerak i Vlatka Vulić.    
– Školski projekt 2011./2012. u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II. naziva se “Glasnici davnina”. To je projekt koji obuhvaća razdoblje antike. Učenici su tijekom školske godine na predmetima grčkog i latinskog jezika i drugih jezika proučavali rimsku i grčku svakodnevicu, uz prikazivanje različitih povijesnih i umjetničkih situacija. Na ovaj način izašli smo izvan okvira nastavnog plana i programa te obuhvatili različite sfere cjelokupnog rimskog i grčkog života. Napravili smo radionice, odnosno teme su nam bile – Rimski forum, Liječenje u antici, Antički nakit, Antičke frizure, Antičke igre, Antička kuhinja, Rimska luka i Rimska kuća. Kroz godinu smo šivali toge i posjetili Arheološki muzej u Zadru, izvedene su i razne terenske nastave vezane za rimski Forum kod nas u Zadru. U radionicama će se moći uživati u antičkim frizurama, od kojih su četiri rimske i jedna grčka, kao i u pripremljenim jelima po receptima iz Antičke kuharice. Moći će se pratiti i izrada antičkog nakita.
Suradnja s frizerima  
 U izradi projekta naše škole sudjelovali su Arheološki muzej – Zadar, a odličnu suradnju smo napravili i sa Srednjom školom Gojko Matulina, s odjelom frizeri. Prof. Branka Travica i devet učenica prvog razreda te škole najprije su napravili pet modela frizura na lutkama, koje prikazuju određeni tip frizure grčkog i rimskog doba. One su označavale i status osobe u društvu toga vremena. Moći će se vidjeti i razni modeli s pletenicama i uvojcima. Najpoznatija frizura za naše područje je Solinjanka ili Salonitanka. O tome svjedoči jedna kamena bista pronađena na području današnjeg Solina. Ta frizura je napravljena na lutki, a također je nosi i jedna od djevojaka. Ovih dana su učenici sudjelovali u radionici nakita, radionici povezanoj s gladijatorima i antičkim vicevima, govori Tea Radović, prof. grčkog jezika.  
– U projekt “Glasnici davnina” su uključeni svi profesori naše škole. To su redom pedagoginja s. Mirjam Gadža, prof. Elvira Katić, Sandra Gospić i Ines Rakvin, profesorice grčkog i latinskog jezika i profesori ostalih predmeta iz kojih su izvlačili antičke materijale. Tu su i prof. Mirela Zubčić i prof. Damir Sikirić, profesori hrvatskog jezika i književnosti. Naša prof. matematike i naši fizičari su se bavili rimskim mjerama, zaključila je razgovor za naš list  prof. Tea Radović.