Neandertalci su živjeli kod Raštevića

Slika korisnika admin
Raštević predavanje
Vedran SITNICA

Kako su neandertalci pričali? Kako su saznali za vatru? A branili se od zmija? Koliko dugo su živjeli? - samo je dio beskrajnih pitanja radoznalih učenika Područne škole Raštević kojima su jučer ujutro u sklopu radionice „Kako su neandertalci izrađivali kamene alate" pristigli zadarski i zagrebački arheolozi. Radionicu je vodio dr.sc. Ivor Karavić sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a ona je učenicima održana u povodu 180. Godina Arheološkog muzeja Zadar te Međunarodnog dana muzeja.

Također, Raštević je odabran i zbog jednog drugog razloga, a to je što će u njegovoj blizini, točnije u pećini pored Kličevice, uskoro započeti i združeno hrvatsko-američko istraživanje o životu neandertalaca koji su bili rasprostranjeni stanovnici ovog područja, napomenuo je Karavić koji je jučerašnju posjetu iskoristio i kako bi školi uručio knjigu  „Tko su bili neandertalci":

- Oni su imali jako velike noseve jer je klima bila jako hladna i oni su im grijali zrak. Također, bili su i jako snažni, iako su bili niži od nas. Nosili su kožnu odjeću i pokapali su svoje mrtve. Imali su razvijene osjećaje i možda su već vjerovali u zagrobni život, pojasnio je ukratko Karavić, ističući kako su neandertalci bili izuzetno pametni i organizirani lovci koji su do svoje lovine dolazili u skupinama.

Učenicima je pritom i demonstrirao izradu nekih alata od kremena, budući da su neandertalci u tome bili jako vješti i znali su izraditi oko šezdeset vrsta. Zube su često koristili kao treću ruku, a i sam posao izrade bio je jako zahtjevan:

-Neandertalac je morao paziti i kombinirati kako bi iz jednog kamena dobio što više alata. Jer, oni su bili štedljivi i nisu se razbacivali materijalom, napomenuo je Karavić.

Uslijedila su potom i učenička pitanja, a njih je uistinu bilo. Doznalo se tako kako se neandertalci lovili noću uz pomoć baklji, a iako su pronašli boju, nisu slikali. Prosječni životni vijek bio im je do najviše četrdeset godina, što bi se onda smatralo dubokom starošću. Na upit kako su živjela njihova djeca, Karavić je odgovorio kako su na djecu jako pazili i ona su u jako ranoj dobi bila ravnopravna i tretirana kao i odrasli. Poznavali su i ljepila, koristeći u tu svrhu smolu sa drveća, a Karavić je otkrio i moguće razloge zašto su izumrli:

-Postoji nekoliko mogućih objašnjenja. Prvi jest da su došli moderni ljudi koji su ih potisli, drugi jest da su im oni prenijeli moderne bolesti, a treći jest da su uslijedile nagle klimatske promjene kojima se neandertalci nisu uspjeli prilagoditi. Istina je najvjerojatnije negdje između svega toga, zaključio je Karavić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno