Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Odvjetništvo će nadopuniti optužnicu protiv dr. Čakaruna?

Autor: Hina (H)

21.05.2013. 22:00
Odvjetništvo će nadopuniti optužnicu protiv dr. Čakaruna?

Foto: Zvonko KUCELIN



USKOK-ova optužnica protiv šest osoba zbog slučaja prodaje ispita na zagrebačkome Medicinskom fakultetu vraćena je Državnom odvjetništvu na doradu jer, doznaje se na sudu, činjenični opis ne odgovara dokazima.
Optužno vijeće pod predsjedanjem sutkinje zagrebačkog Županijskog suda Renate Miličević odlučilo je optužnicu vratiti odvjetništvu koje sada može nadopuniti istragu ili obustaviti postupak protiv šestorice optuženih, među kojima su suprug i sin Višnje Lončar, zamjenice glavnog državnog odvjetnika, koja je lani u studenom zbog tog slučaja na vlastiti zahtjev razriješena dužnosti.
– Optužnica je vraćena Državnom odvjetništvu jer čijenični opis djela ne proizlazi iz ranije pribavljenih dokaza dokaza, rekla je Miličević.
Državno odvjetništvo u roku od osam dana od primitka sudskog rješenja treba donijeti nalog za dopunu istrage ili za poduzimanje dokaznih radnji ili, pak, obustaviti postupak.
Uz Hrvoja i Božu Lončara, odvjetništvo za primanje i davanje mita te zloporabu položaja i ovlasti tereti Ivana Šituma, Željka i Andriju Čakaruna i Matu Milasa.
Zbog slučaja prodaje ispita studentima medicine, bio je optužen i profesor anatomije Zlatko Kelović, koji je priznao da je prodavao ispite pa je, nagodbom s USKOK-om, 10. svibnja osuđen na dvije godine zatvora. Potkupljivi profesor morat će vratiti i 2.500 eura koje je, navodno, primio kao mito.
Prije Kelovića s USKOK-om se krajem travnja nagodilo još četvero optuženika preko kojih su studenti, navodno, dolazili do Kelovića kako bi mu za ispit platili od 500 do 2.000 eura.
Dvoje optuženika tada je »sporazumno« osuđeno na uvjetne kazne, a dvoje na šest mjeseci zatvora koji im je zamijenjen radom za opće dobro na slobodi.
Istragom je, po pisanju medija, utvrđeno da je Kelović neovlašteno pribavio primjerak pisanog ispita iz anatomije te demonstratoru Mati Milasu rekao da obavijesti studente zainteresirane za dogovor. Među kupcima je bio i Hrvoje Lončar, no primjerak ispita u njegovo ime preuzeo je otac Božo.