Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Što će nam djeca reći?

Autor: Ljiljana Jurjević

21.05.2013. 22:00
Što će nam djeca reći?

Foto: Sergej DRESCHLER



Pao Jovanovićev zdravstveni odgoj i to ni više ni manje, nego na Ustavnom sudu. Država nije ispunila svoju ustavnu obvezu da nastavne sadržaje zdravstvenog odgoja u državnim, odnosno javnim školama uskladi s ustavnim pravom i slobodom roditelja na odgoj djece.
Odmah su uslijedile reakcije. Oni koji su predložili sporni Zdravstveni odgoj na ocjenu ustavnosti, udruga Grozd, zadovoljna je naravno donesenom odlukom, makar ona bila i samo proceduralne naravi. Ministar Jovanović, mozak operacije zvanog zdravstveni odgoj, najprije nije htio komentirati odluku dok je i službeno ne zaprimi, a onda je ipak izvanredno sazvao presicu i odlučnije nego ikad rekao da ni kurikulum vjeronauka nije bio objavljen na vrijeme, te da neće dati ostavku jer mu je »ova odluka dala još veću snagu za obranu od apsurdnih napada«.
Narod ostaje još jednom zbunjen i s upitnikom iznad glave: ko tu koga i za čiji račun?!
Zar je bio problem poštovati proceduru, čime se ova naša Vlada toliko puta podičila?! Zar se nije moglo drugačije, zar nam je trebala jedna Judith Reisman koja je nekoliko dana, ako ne i tjedana »plovila« po hrvatskim gradovima i zamarala sve nas raznim teorijama urote? Zar je, zaista, sve ovo bilo potrebno i još uvijek jest našem ministru Jovanoviću?!
 Zamaraju nas ovi vladajući svaki dan nebuloznim izjavama, tezama, protutezama, alegorijama, hiperbolama. Rasprave o zdravstvenom odgoju trajale su mjesecima, a na kraju se ispostavilo da ni procedura nije poštovana, ni u Narodnim novinama odluku nisu objavili. Sad govore da je Ustavni sud zapravo politički i da je zbog toga »odgoj« pao.
I premijer se javio, kaže da se odluke suda moraju poštovati. Ma, otkad to?! Ali ne ostade premijer samo na tome. Ne, nastavlja kako je »bit priče da jedna vrlo agresivna grupa ljudi provodi kulturni rat u Hrvatskoj« te da će on učiniti sve da hrvatska djeca imaju zdravstveni i spolni odgoj na razini Njemačke. Svi koji drugačije misle, kaže premijer, njegovi su politički neistomišljenici. I što s tim? Znači, onaj tko nije Zoranov istomišljenik, on vodi rat protiv Hrvatske, on je unutarnji neprijatelj broj 1. Ma dajte molim vas, prestanite nam vrijeđati inteligenciju, prestanite izmišljati neprijatelje koji, ako ne misle kao vi, odmah ratuju protiv Hrvatske. To ni djeca, o kojima se ovdje zapravo i radi, više ne bi povjerovala.
S druge pak strane javlja se i Tomislav Karamarko pa u svom komentaru novonastale situacije koristi termine »silovanje roditelja i djece«, uvjetno rečeno, kaže Karamarko. Ma dajte, molim vas, prije nego stanete ispred kamera i mikrofona, razmislite što govorite i komu se obraćate.
I na kraju, gdje su uopće ta djeca kojima je taj zdravstveni odgoj sad malo uveden, pa malo ukinut, pa opet… njihovi nastavnici, roditelji. Trebalo je njih pitati prije uvođenja zdravstvenog odgoja, pa se sve ovo čime nas teroriziraju posljednju godinu dana, nije ni trebalo dogoditi. Ili je pak nekomu zapravo u interesu da se odvija upravo ovako kako se i odvija. Kaotično.