Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U vjetroelektrane na zadarskom području dosad uloženo sto milijuna eura

Autor: Ljiljana Jurjević

21.05.2013. 22:00
U vjetroelektrane na zadarskom području dosad uloženo sto milijuna eura

Foto: Vedran SITNICA



Zadarska županija u sklopu aktivnosti u provedbi Strategije razvitka energetskog sektora u Hrvatskoj, s ciljem povećanja energetske učinkovitosti, sigurne dobave i opskrbe energijom te posebno zaštite okoliša, podržala je Nacionalne energetske programe. Te programe Županija provodi već nekoliko godina i to kroz projekt plinofikacije, koristivosti potencijala obnovljivih izvora energije, sustavnog gospodarenja energijom itd.
Posebno vrijednim i značajnim energetskim potencijalom na području Zadarske županije ocijenjeni su vjetropotencijali (ENWIND), potencijali sunčeve energije (SUNEN), biomase i otpada (BIOEN).
– Županija je u suradnji s Institutom »Hrvoje Požar« inicirala i izradila Program potencijala obnovljive energije i povećanja energetske učinkovitosti na području Zadarske županije. Cilj ovog projekta su analiza mogućnosti i predviđanje mjera energetske učinkovitosti te razvitak korištenja obnovljivih izvora energije na području naše županije, kaže Olivio Meštrović, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove u Zadarskoj županiji.
Na temelju tog projekta izrađen je i Atlas vjetra za Zadarsku županiju, i trenutačno smo jedina županija, koja ima takav Atlas, ističe Meštrović. Podaci Atlasa vjetra ključni su u odluci investicijskog ulaganja, jer, primjerice po 1 MW instalirane snage vjetrogeneratora ulaže se 1-1,5 milijuna eura. Radi se, dakle, o vrijednim investicijama, a lokacije na kojima su već instalirani deseci vjetrogeneratora u našoj županiji su na području Benkovca, Obrovca, Jasenica i Gračaca.
– Županija je osigurala prostorno-planske i druge preduvjete za korištenje energije vjetra u Zadarskoj županiji, vodeći računa da je porast instalirane snage u pojedinim zemljama Europske unije čak 30% godišnje. Dosadašnje aktivnosti naše županije rezultirale su značajnim interesom gospodarskih subjekata za korištenje vjetropotencijala i izgradnjom vjetroparkova, ističe Meštrović.
Prvi vjetropark u Hrvatskoj niknuo je upravo u Zadarskoj županiji – Ravna 1 na Pagu ukupne instalirane snage vjetroagregata od oko 6 MW. Osim njega, prije tri godine izgrađen je i dio vjetroparka ZD6 na području Gračaca. Prva faza ukupne instalirane snage je 10-ak MW, a prije godinu dana izgrađeni su i priključeni u elektroopskrbni distribucijski sustav i vjetroparkovi ZD 2 i ZD 3 na području Benkovca ukupne instalirane snage od oko 37 MW. Ukupna vrijednost do sada izgrađenih vjetroelektrana na području Zadarske županije iznosi 100-tinjak milijuna eura. Osim toga ostvareno je znatno smanjenje štetnih emisija u okoliš (oko 130.000 tona CO2 godišnje) što čini značajan doprinos politici nove Energetske strategije »20-20-20«.
Nakon dovršetka izrade Atlasa vjetra, kaže Meštrović, ukupni proizvodni potencijal postojećih zona na području Zadarske županije iznosi oko 900 MW, od kojih procijenjeni kapacitet lokacija koje imaju vrlo dobre izglede za realizaciju projekata izgradnje vjetroelektrana iznosi 350 MW.